Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2013

CORETAN IKHLAS AWEK SPANAR : SERONOK JADI BUNGA SEKUNTUM~~ INDAHNYA CIPTAAN TUHAN

sebenarnya, bila ada yang kata  "kesian yerk ko sensorang jer" "mesti sedihkan jadi sorang jer girl" aku tak adalah rasa sedih atau tak seronok sangat pun sebabnya ada banyak sebab  untuk buat aku rasa seronok  jadi seorang jer girl dalam kelas
#case pertama aku tak tahulah apa pendapat orang lain tapi, jujurnya ini pendapat aku sendiri walau banyak kali dan tiap hari jumpa mereka tapi aku admit yang cozmates2 aku memang hensem dan molek2 belaka kiranya sebagai perempuan mestilah rasa seronok sebab selalu dapat melihat indahnya ciptaan tuhan kan waktu aku paling suka bila ada VIVA mesti semua pakai smart2 kowt dan aku lagilah seronok  sebab dapat cuci mata dan lagi seronok sebab aku sorang jer dapat nengok pemandangan macam nie ini bukan bab nak bodek atau nak beli hati, okay tapi inilah kebenarannya aku sebenarnya malas nak tulis part nie tapi disebabkan bila pikir balik ini adalah anatara sebab paling kuat untu aku katakan betapa seronoknya jadi the only girl in…

CORETAN IKHLAS AWEK SPANAR : MONOLOG AWEK SPANAR

jujur tak sangka akan ada yang terbaca entri kecil di blog ini dan lebih tak disangka bila ada yang dengan rela  berkongsi luahan picisan ini di twitter dan page mereka
ENTRI SAYA : PAYAHNYA JADI BUNGA SEKUNTUM hanyalah sekadar permulaan kisah seorang awek spanar yang pada mulanya memang sukar untuk melangkah yang pada awalnya seakan tak mampu untuk bertahan tetapi atas wujudnya mereka sebab adanya mereka buat saya masih kekal di sini buat saya gembira melalui hari2 yang serabut dengan segala tugasan yang pelu dibuat dengan segala equation yang berselirat
walau payahnya jadi bunga sekuntum namun ada hikmah di sebalik semuanya benarlah janji ALLAH there will always verily after each difficulty nikmat menjadi bunga sekuntum tak akan pernah ada yang tahu walau kadangkala ramai yang melahirkan simpati kerana mereka melihat aku keseorangan tapi sebenarnya TIDAK semuanya akan terjawab dalam entri yang akan datang betapa seronoknya menjadi  sekuntum bunga dalam taman penuh kumbang
by the wa…

REPLY TO MY ANONYMOUS

tengah sedap melayan kepala yg pening nie tup tup  datang seorang sahabat  nasib baik pintu tak berkunci kalau idak, balik tanpa berjumpa saya nampaknya sembang punya sembang dapat tahu pasal sesuatu saya sudah lama tak bukak blog ataupun FB jadi memang tak tahu pasal perkembangan
rupa-rupanya diorang sudah baca enti saya meii HAHAHAHAHAHA lepas tue buat acara sentap menyentap mereka yang sangat kebudak-budakan bermula dengan  serangan anonymous dalam entri blog dan perang hashtag kat FB seriously, terasa excited pulak sebab sudah lama rasanya tak buat benda camni dan sedikit pun tak kisah bila mereka sentap well, at least itu reaction yang saya biasala bergaduh2 gaduh manja macam nie nak pukul memukul haram kowt so, kena gaduh pakai mulut kalau gaduh depan2 tak ada thriller
by the way, sedikit penjelasan  entri yang bertajuk  PAYAH JADI BUNGA SEKUNTUM bukanlah dilakar sebab sentap atau marah  cumalah sekadar permulaan plot dalam melakarkan kisah hidup seorang awek spanar
dan tujuan ent…

CORETAN IKHLAS AWEK SPANAR~~~PAYAH JADI BUNGA SEKUNTUM

teringat teguran seorang teman di cafe waktu makan tengah hari : untunglah kau yerk dikelilingi lelaki-lelaki MALAYA hensem2 doh kawan2 kau (tak boleh puji lebih2, kalau ada yang membaca, nanti kembang setaman) dan aku hanya mampu tersenyum jujur ada rasa bangga hehehehehe
hakikatnya, payah sebenarnya menjadi bunga sekuntum dalam taman penuh kumbang segalanya, rasa tak tentu jujur, walau hampir empat tahun berkenalan kadangkala, ada rasa akward
ada banyak sebab dan keadaan  kenapa aku katakan payah menjadi bunga sekuntum ni
#case pertama kalau nak poteng kelas memang tinggal harapanlah memang jelas terang dan nyta nampak sangat  kalau aku tak datang kelas so, tak boleh selalu sangat pontenglah
#case kedua aku tak faham dan still tak tahu apa sebenarnya anggapan diorang  (especially cozmate melayu ) dekat aku diorang anggap aku kawan atau sometimes aku rasa diorang anggap aku macam burden paling tak suka kalau diorang rasa ajaklah mid, kesian kot dia sensorang... guys, please jangan l…

KHILAF DALAM NUKILAN

nampaknya dalam menulis luahan dan nukilan ada khilaf yang timbul mujur masih ada yang sudi memberitahu
pesan seorang sahabat : jangan selalu dicanang yang buruk hingga lupa pada yang baik tak mungkin dalam bertahun kenal tiada pun kebaikan yang ditabur
maaf buat khilaf yang tidak disedari terlampau ikut rasa yang menggunung hingga laju jari menulis entri yang tak sepatutnya tapi apa boleh buat terlajak perahu boleh diundur terlajak kata padahlah jawabnya
teguran sahabat yang seorang itu buat aku terpaku seketika benarlah dalam sangkaan tiada siapa yang akan membaca rupanya ada yang menilai setiap bait-bait kata
teguran itu harapnya mendewasakan diri ini dalam menulis segala entri kehadapan nanti mungkin perlu lebih berhemah mungkin perlu lebih terbuka berkongsi rasa sedih atau gembira harap tuan punya blog tidak akan lupa 

NOTA KAKI DKH ~~~~ AKU TERIMA NIKAHMU, SANGGUPKAH DIKAU HIDUP BESAMAKU ?

bab pertama dalam buku DKH
AKU TERIMA NIKAHMU, SANGGUPKAH DIKAU HIDUP BERSAMAKU
pertama kali dibaca tajuk kecil ini sudah cukup buat diri tersenyum sendiri penulis buku ini memnag pandai bermain kata menjadikan setiap baik seakaan bermakna terasa serasi dengan jiwa  antara untaian kata yang menarik dan boleh dijadikan insipirasi adalah
"Biar berkali-kali aku jatuh dan rebah ke lantai bumi, asalakn pengakhirannya dikau mampu kumiliki. Biar berkali-kali dirobek dindingnya nyali (hempedu), asalakan pengakhirannya kita bahagia hingga ke hujung nyawa nanti."
Walimatulurus selesailah sudah. Diijab dan dikabul seperti tersurat dalam watikah. Bagaikan pinang dibelah dua amatlah indah.  Memohon pada yang esa agar diber kasih melimpah-limpah.
dan yang menarik sebab ada diselit juga pantun biasalah budak pantun katakan hehehehe sekadar tambahan
Dari mana datangnya cinta Jika tidak dari mata turun ke hati Dari mana datangnya bahagia Jika tidak dari doa ikhlas lagi sejati.
sebab kata nak mentelaah …

NOW READING : DIA KHALIFAH HIDUPKU (DKH)

JUNJUNGAN KASIHKU DI LANGIT CINTA
"Dengan terakadnya kita.... akan selalu kujunjung kasihmu, mendoakan kesejahteraanmu, mentaatimu dan menghormatimu, wahai suamiku. Akan kuletakkan erti cintamu di mahkota wanitaku. Dikaulah pemimpinku, imamku, mursyidku sahabat sjatiku, wahai khalifahku... "

buku ini dipinjam sebentar dari adik kesayangan saya sebabnya dari eloh berhabuk dekat rumah baik bawak ke USM at least, dibaca dan ditelaah isinya ada kisah kelakar di sebalik buku ini sebenarnya, budak UUM itu ingatbuku ini kisah tentang khalifah2 ISLAM rupanya khalifah yang dimakdudkan  adalah bakal peneman hidup hehehehehehe dan dia cakap buku ini sesuai untuk yang rasa dah nak kahwin tapi, hakikatnya soal kahwin masih jauh lagi dalam perancangan tetapi tidak diketahui apalah perancangan ALLAH buku ini di baca sekadar untuk menambah ilmu dan sebagai material study untuk next coming project well, bagaimana nak berkisah  kalau ilmu masih dangkal  dan buat pertama kalinya baca buku2 motivasi…

INTERN JOURNAL ~~ FIRST DAY OF SITE VISIT

first day site visit we are going to old SUK building of PERAK SUK is stand for Setiausaha Kerajaan there are lots of Federal Department allocated in this buiding some of that I still remember are Pejabat Tanah Pejabat Saliran Pejabat Pertania and there are more
Im going to this SUK when Im under SFM secttion my SV bring me here so that I can learn the real task that SFM engineering will do to make it short we came here to inspect  the last stage of new lift installation

this is for the first time  I ride an old lift this lift is installed in this building at 198- something im feeling wonder because  this lift system still function well but the interior design was so old


the pictures above shown what really there in the lift railway we cant see it when we ride the lift its just for a special case in this case, because we are the IR to be the contractor kindly enough let us to see what actually in there

the short discussion between engineer (my SV) - contractor - administration staffs …

PAYAHNYA BERDIRI SEORANG DIRI

payahnya berdiri seorang diri sakitnya melayan rasa sendiri itu rasa hati saat ini
walau telah berulang kali berjanji pada diri sendiri aku harus kuat aku harus tabah aku harus cekal
namun janji yang seakan terpatri kuat hilang bagai dihembus bayu saat mata laju mambaca  status2 mereka saat minda kembali teringat komen2 mereka
aku bukanlah seorang yang tabah aku bukanlah seorang yang cekal aku wanita biasa yang kadangkala air mata murah mengalir saat hati tak tertahan lagi pedihnya berdiri sendiri
aku tak ingin kamu tahu tak ingin juga mereka faham apa yang aku minta hanyalah sedikit pengertian
walau aku bukan sesiapa walau kehadiranku tidak bermakna walau wujudku bukan dipinta mohon belas dalam bicara mohon mengerti bila bertingkah mohon ada rasa bila statusmu ditulis
payahnya berdiri seorang diri momento ikhlas dari hati aku yang bukan sesiapa tindak balas serta mata saat terbaca luahan rasa seorang teman di instagram jujur aku tahu itu ruangan peribadi dan itu adalah haknya yang s…

MASA MEREKA TELAH TIBA

berhenti sebentar dari membuat assingment mata berkalih ke ruang FB rasanya sudah lama tak melihat perkembangan sahabat2 dan guru2 lama terus tangan laju menekan wall INTERSABER tercinta
mata tak terkelip tangan terkaku dan hanya mulut laju mengucapkan lafaz yang satu dari dia kita datang dan kepadanya kita kembali jujur tak sangka dan bukan berita ini yang ingin dilihat
semenjak kebelakangan ini satu demi satu khabar sampai tentang mereka yang telah meninggalkan kita ada diantaranya meninggal kerana sakit tua ada pula kerana sesuata yang tak dijangka dan ada pula yang lebih muda dari kita telah pergi kembali ke sisi PENCIPTA
benarlah janji ALLAH maut itu pasti dan dia buta hati buta mata tak kenal siapa sama ada muda atau tua sama ada kaya tau miskin sama ada sihat atau sakit
masa mereka telah tiba hanya AL-FATIHAH jadi penghubung dan bagi yang masih hidup kita hanyalah tetamu senja yang entah bila akan dijemput pulang dan sehingga itu teruslah tetap bertahan harus kuat beramal moga …

KHABAR BUAT IBU ~~~~ ALLEYCATS

Ke hadapan ibuku
Yang sangatku cintai
Dengarlah khabar ini
Tentang calon menantu

Orangnya sederhana tidak berlebihan
Tapi cergas serta pintar
Dan dia kan membantu
Dalam urusan seharian

Usahlah engkau bimbang tentang cinta kami
Kami telah berjanji akan saling menghormati
Harap ibu kan taburkan beras kunyit
Di depan halaman rumah
Menyambut kepulangan kami berdua oh ibu ku

( korus )
Ku menyintainya
Seperti ayah menyintaimu
Dan dia menyintaiku
Seperti kau cintakan ayah


NICE TO MEET UR, ALLISON

baru balik dari beli lunch di cafe ingat pergi sekejap je tapi last2 amek masa setengah jam jugak ini semua sebab terjumpa amy acker di cafe

lepas tapaw makan temankan dia makan and with one of her friend budaknya memang sempoi dan boleh rasa kami macam sekepala hehehehe ini kadangkala buat aku malas ke cafe jumpa member yang dah lama tak nampak mesti sembang lama
the, kaau jumpa member baru pulak kena jugaklah luangkan masa nak berkenalan katanya tapi, seriously this girl memang happening ada sikit gila-gila kalau tak mana boleh tahan berkawan dengan amy acker tue anyway, nice to meet ur ALLISON may we have a good memory with each other  till then

NOW READING : APABILA DIA MENYAPA JODOHKAH NAMANYA

cuti mid semester lepas sebelum hantar budak gedik balik hostel  sempat singgah POPULAR kejap tengah cari buku2 yang best ternamapk pulak buku nie cover and tajuk dia memang menarik hati dan mata apalagi terus keluar dompet dan kad member beratur di kaunter hehehehehehe
 so far, baru sempat baca kata pengantar jer tapi ada jugak belek2 dalam dia cara penulisan menarik dan tidakllah skema sangat boleh kata santai hpefully, dapat habiskan baca buku ini dalam masa yang terdekat plus, buku macam ji bukan boleh buat macam baca novel dia kena slow-slow one step at a time kata omputihnya biar habis hadam satu tajuk then tukar tajuk lain sebelum melalut lebih panjang stop yerk cik till then

BUDAK KIMIA SWEET SANGAT

lepas habis kelas EUP tadi berjalan dari DK ke sculz tercinta dan kebetulan jumpa sorang member nie dia budak kimia walau bilik satu aras tapi peluang nak berbual tak selalu so, sambil jalan sambil sembang lah
dan kebetulan lagi bila kelas tak start lagi kami lepak sebentar di foyer sculz tengah lepak2 ramai2 budak kimia datang dan macam biasa  kalau dekat hostel bila aku jumpa mereka dekat sculz pun bila dengan mereka memang havov gila suasana aku yang rasa down jer mula2 bak masuk kelas terus rasa semangat up  bila dapat sembang dengan diorang
budak kimia memang sweet sebab diorang selalu jer berjaya buatkan aku senyum sepanjang hari plus, bila diorang buat ayat sweet2 manja tue and tiap kali habis jumpa diorang mesti aku rasa jeles kenapalah aku tak ada cozmate perempuan beza besar kowt bila semuanya cozmate lelaki dan kita sorang jer pempuan
contoh paling senang hari nie aku taklah pakai macam biasa tapi bukanlah luar biasa sangat cuma pakai slack + tudung siap ada renda2
budak k…

WHEN I WAS YOUR MAN ~~~ BRUNO MARS

Same bed but it feels just a little bit bigger now Our song on the radio but it don't sound the same When our friends talk about you, all it does is just tear me down 'Cause my heart breaks a little when I hear your name
It all just sounds like oooooh… Mmm, too young, too dumb to realize That I should've bought you flowers And held your hand Should've gave you all my hours When I had the chance Take you to every party 'Cause all you wanted to do was dance Now my baby's dancing But she's dancing with another man
My pride, my ego, my needs, and my selfish ways Caused a good strong woman like you to walk out my life Now I never, never get to clean up the mess I made, ohh… And it haunts me every time I close my eyes
It all just sounds like oooooh… Mmm, too young, too dumb to realize That I should've bought you flowers And held your hand Should've gave you all my hours When I had the chance Take you to every party 'Cause all you wanted to do was dance Now my baby's dancin…

ENGKAU BUSY APA ?

pernah tak kena tanya soalan yang menduga iman macam ni : engkau busy apa ? tak nampak apa2 pun
well, jawapan untuk soalan macam ini senang jer kalau sibuk macam mana pun,  perlu ke show kat orang apa yang saya sibukkan kalau rasa nak bagi jawapan kurang didikan sikit bolehlah try jawab macam ini : did I owe ur expalanation  ini tolak tepi untuk golongan yang kaki sibuk hal orang yerk
sebab kadang2 kebanyakan kita sibuk dan sibuk dia mungkin tak akan nampak oleh orang2 di sekeliling kita nie bukannya artis yang bila schedule busy tunggulah dalam dua tiga bulan or paling lambat pun tahun depan confirm orang akan nampak album tengah jual atau mungkin filem sedang tayang di pawagam
kita ini orang awam yang mana sibuk memang sibuk tapi apalah yang kita boleh buktikan dekat orang bila ada yang tanya kita sibuk buat apa kadangkala terfikir jugak kalau sempat tiap2 orang yang tanya  sibuk buat apa dan saya jawab dengan jujur mungkin dia perlu tadah telinga dalam masa setengah hari  untuk denga…

LOST AND FOUND AT SOGO

every one of us may have sweet pain childhood experience most of us will try to forget it but some they will alway remember the feeling for me there is one childhood experience that I will never forget where Im almost cant see my parents again if something bad totally happen
the story is begin when my parents take me for a walk at SOGO, KL I really cant recall how it start but the most memorable memory in my mind is  the scene where i crying aloud while  a chinese family had accompany me  to the counter and ask the staff to call my parents lucky enough I know and remember my father's name i maybe forget the start,  may forget the face of the chinese family but the feeling is still there safely saved in my heart the most memorable moment is the face of my dad when he found me at the counter that face at that day i may never forget it and hope that i will always remain same because of that face when i had a fight with my father i will always remember that face and eventually it wil…

DRAFT FOR TONIGHT

just get ready for tonight dunno what will happen it juz like an usual meeting that we had like in the past  but tonight i dunno why im felt so nervous
i really dunno how to express how nervous i am but the thing that sure is my nervousness make me to dig out everything that i had  from the last PADU and decide to bring it on tonight
please ALLAH dont make me speechless tonight please turn me to a good speaker i think my stage fright is came out huhuhuhuhu im better get ready with my draft for tonight  so that i will not be a miserable like yesterday's night....

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

PENULISAN2U : BUKAN JODOH KITA

tengah ralit layan jiwang mesti jadi hobi untuk bukak PENULISAN2U sekali buka alamak terjumpa satu cerpen yang awlnya memang kena sangat dengan aku sekarang tak ke rasa nak ketuk kepala kat dinding 
Saya nak terus terang nie... Emm... Sebenarnya saya suka awak.. Tapi..apa pun jawapan awak.. Saya tak mau amik tahu.. Kalau jawapannya negatif, saya takut saya kecewa.. So, biarlah saya tak tahu.. Then, kita buat macam biasa yer
ini adalah sedikit petikan awal darii cerpen tersebut sebab permulaannya memang tepat dan kena sekali ngan aku aku pun bukaklah nak baca overall okay kowt cuma ending dia tergantung and gaya penceritaan dia agak serabut sikitlah biasalah penulis baru pergh.. bab komen orang no satu  apa2pun kita layan jer cerpen ini : Bukan Jodoh Kita

BIRTHDAY WISH FROM MY LOVE

Ya ALLAH the most gracious  shines the light of Your guidance into the heart of the girl reading this Give her strength to face this life with strong grip to AL-Quran, al hadith and as sunnah Beautify her with tawakkal and islamic attitude Fertile her heart with love towards U and Ya rasul May sincerity in ibadah is sustained in her. And protect her for the lies of the world  and tortures of hellfire.... AMIN Happy 22nd Birthday my dear girl. Love you...
This message I got last night and it makes me crying and feeling wonderful at the same time this message make up for my whole day and just by reading this I felt that I had been loved unconditionally thanks dear for the wish thanks ALLAH for the ukhuwah between us
even there will be a time machine in the future I will never have any intention to change our fate the way we meet is special even for the most past im almost forget how we can be this close yeah the starting may not be the important part but the process and the journey is worth to coun…