Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2013

CINCIN UNTUK JURUTERA MEKANIKAL

serius kalau dapat cincin macam nie aku speechless tak tahu nak cakap apa as engineer aku memang respect kalau husband to be bagi cincin macam ni sebab stylo kowt bukan senang nak buat but then as a woman maybe pelik sikit kowt tapi tak kisahlah kalau semua part tu buat dari diamond  hahahaha materialistik gila yalah kalau dari besi atau tembaga bahaya kowt nak pakai nanti cepat karat lah plus, kalau tengah masak bahaya kowt dia punya chemical reaction ngan suhu yang tinggi sangat tidak boleh dijangka
anyway tak kisahlah cincin apa pun yang kita dapat at least ada orang nak bagi cincin hehehehehhe tapi kalau ini jadu cincin kahwin memang superb  jadi isu satu taman untu setahun kowt tak tahu nak cakap apa kalau dapat cincin macam nie bersyukur ajolah

BULAN DIPAGAR BINTANG ~~ P RAMLEE & SALOMA

Malam bulan dipagar bintang Makin indah jika dipandang Bagai gadis beri senyuman Pada bujang idaman
Duhai kasih ingin dimanja Dengan cumbuan mesra Untuk pelipur lara Penawar dik asmara
Mmm.. mmm... Mmm.. mmm...
Malam bulan dipagar bintang Tambah seri cuaca malam Murni sungguh ciptaan Tuhan Bulan bintang lampu alam
Andai kata bintang menyepi Bulan tidak berseri Malam menjadi sunyi
Tidak berseri lagi

EPILOG DIRI DALAM UJIAN

mata meliar ke kanan dan ke kiri saat kali pertama  membaca apa yang tertulis sepi di atas sehelai kertas putih
lidah terkelu tanpa bicara  mulut diam menutur kata tapi tidak kedengaran bicara suasana sunyi sepi  hanya deruan angin kedengaran

akal terus ligat berfikir
mengejutkan segala urat2 saraf yang leka
fikiran sedaya upaya
berkosentrasi mencari jawapan di mana-mana
mata terpejam rapat
dengan harapan memori datang semula
paling tidak sekadar bayangan
cukuplah sebagai pencetus idea
untuk menulis jawapan berkajang 

waktu terus berlalu
degupan jantung berdetak
seiringan jam berdetik
dalam diam hati membisik harapan
cepatlah masa berlalu
diri sudah tidak tahan lagi
merenung kertas soalan
tanpa punya jawapan yang pasti

nukilan :ermahida
(23102013)

LUNCH DATE AFTER TEST

lumrah hidup budak2 U bila sudah habis test duduk melepak sebentar di cafe and sembang luar alam
dari sembang camne jawap test  sampailah ke isu hati dan perasaan dari sembang apa equation yang diguna sampailah ke isu semasa yang hangat dibincangkan
seronok sebenarnya bila sesekali sembang pasal perasaan lagi2 bila dengan coursemates biasalah, dah semuanya lelaki sesekali mereka jadi mat jiwang memang seronok mendengarnya
seorang member  alhamdulillah nampaknya sudah ketemu  calon peneman hidup dan nampaknya serius dengan pilihannya tinggal kami yang masing mencari atau yang masih hold sekejap sebab status student katanya
dan  jujur aku terkelu bila member tanya kau pulak mid, bila nak kahwin hahahahaha cuma gelak sambil bagi jawapan standard aku tunggu dululah banyak tanggungan lagi kot biasalah anak sulung
dan tambah memeriahkan suasana bila member seorang lagi masuk cerita jangan tak tahu dia dalam senyap-senyap jer sebenarnya ada yang mengusha hahahahaha ini mesti kes ungkit kisa…

APA BOLEH BUAT

apa boleh buat kalau seorang saja yang semangat yang lain tidak..
inilah dilema diri sendiri sekarang semangat membara-bara untuk berlatih tak kisahlah bola tampar untuk SUKAD ataupun pantun untuk PADU
rakan sepasukan yang lama  ALHAMDULILLAH semuanya maintain dan bersemangat jugak cuma masaalahnya nak cari orang baru dan lebih bermasaalah bila pihak pengurusan bergerak dengan  sangatlah tidak nampak semangatnya untuk adik2 yang baru handle okay, akak faham  mungkin kurang pengalaman atau mungkin tak menyedari betapa pentingnya  persiapan lebih awal
yang menjadi sedikit sakit hati bila ditanya maaflah, busy sikitlah akak adik oi sayang kawan anda lawan cakap ni siapa akak fourth year kowt busy jugak tapi kenalah pandai time management sikit sebab kalau semua nak ikut timing kita memang ke lautlah nampaknya (yang ini tuju khas buat junior2 volley saya )
persiapan awal itu penting sebab kita tak tahu apa yang akan jadi semester depan jangan bagi alasan yang tarikh lawan lambat lagi seb…

HEAT TRANSFER TEST

waiting for the last test before mid sem break actually, still dont know whether I can make it or not but for now  just going with the flow
heat transfer is one of the class that I enjoyed most there are lots of reasons why first of all, maybe because we have kind hearted lecturer Dr Chan is very nice and kind lecturer so far with his sweet smile make me felt always happy during his lecture
another reason maybe because the way of his teaching  he tend to ask us to write notes from whiteboard and somehow it make me recall my secondary school memory maybe its look childish but it is the most effective way somehow, im so afraid to miss his class coz I can depend with my friend notes well, ur know hoy guys write their notes
so, lets hope the best for this test and till then now, get ready for the test

TAZKIRAH USTAZ CEKANG

semalam  dinner plus gathering  gaya bunyi macam ramai jer sedangkan bukan ramai mana sangat pun
point utama entry nie sebenarnya nak cerita perasaan  bila dengar tazkirah dari ustaz cekang let me make clear first sebenarnya, bukanlah aku yang buat hal orang lain, our mutual friend but then aku sekali kena dengar tazkirah tu sedangkan yang buat hal tak ada pun dengan kami
ustaz yang sorang nie make me surprise bila keluar sudah aura dia untuk bagi nasihat perghhhh hati macam kena hiris sembilu  itu baru aku yang dengar kalau troublemaker dengar tak tahulah apa feeling dia
serius, tak expect ustaz cekang punya aura buat aku diam terkelu kalau ada yang dengar semalam perbualan kami mahu ingat aku sebenarnya yang trouble hehehehehe but then I like sisi ustaz cekang yang macam ni yalah, selalunya asik nak bergurau jer semua benda dibuatnya joke but then bila keluar aura lain nie make me respect him more
anyway thankslah ustaz cekang tazkirah hang semalam tu boleh aku practise in the futu…

CUTE NOTE YET INSPIRING

this note i found out when i did some tidy up with our house last year its really nostalgic  coz if im not mistaken this note i got during when im form two seriously, i not write this note myself, okay one of my classmate did it its such a pleasure sometimes, when im relaxed a bit and looked back to my life i had experienced every stage that u can for ur life as student and make me proud because i learnt lots from my life we not always at a TOP but never give up when we at the BOTTOM and never relax when we in the MIDDLE frankly, i enjoyed all the experiences it makes me more tough and hopefully,  I will have more to learn  in the future..

MONOLOGUE WITH MYSELF

im always like this  when im felt depressed with myself i will always make myself to run somehow it felt like some therapy some of us have their shopping therapy some of us may have their drift therapy it juz im felt relieved because i know that i have channel  o let out all my stress sometimes i got a great idea to write about and sometimes it juz a rubbish entry still cant decide what king of my style writing actually,  im not really know whether  my entry can be consider as writing well. if i see from grammar aspect i bet that im totally out or maybe the content naaaa it doe not matter for me as long as I know that i always have this blog and it ups to me whenever i love to write ADIYOSSS

I KNOW A MAN

I know a man who will protect me  from all the evils in the world
I know a man who will loved me till the end of his life
I know a man who will do anything for me just to see me smile
I know a man and I love him Thanks for be the man that always be in my heart
written by ermahida

OPTICAL COMBUSTION ENGINE~~~~ A BRIEF INTRODUCTION

1.INTRODUCTION  Figure 1 : Optical Single Cylinder Engine Internal combustion (IC) performance is one of the important aspects in automotive industry. The higher the IC performance, the powerful the engine car to be, therefore cause the higher request between the lovers of high performance cars. However, engineers had faced lots of problem in the way to determine the exact and more accurate performance of IC engine. These problems happen due to lots of factor such as the material that IC engine made of from. The IC engine is made of from all-metal materials and this prevent engineers to gain a detailed insight of the mixing, combustion and emissions formation processes occurred in the cylinder of IC engine. Therefore, the Optical Engine has been introduced as the improvement to the original system. High-speed imaging combined with the optical access provided by a optical engine offer the ability to directly image and compare ignition and combustion phenomena of internal combustion engin…

HECTIC WEEK

this week is very hectic week
whether with overload work
or dealing with my homesick
actually, we got a short holiday for eid adha
but i make a decision
this holiday i will not back to my hometown
coz it does not feel like holiday at all
plus my cheeky sister
also said she did not come back
and stay at uum

basically, i plan to do all my work during holiday
but im unlucky this time
our hostel has some problem with wi fi connection
and in some way it disrupt my work
but whatever it is
im never regret it
coz there are still lots of work that I can do

in short
juz wanna said
that i missed my hometown
especially my parents
and i will be patiently
waiting for the next coming holiday


SEKADAR CORETAN

kadangkala coretan ini tiada erti hanya sekadar nukilan masa lapang
acapkali  coretan ini penuh erti buat renungan masa hadapan
setiapkali coretan ini punya erti sendiri yang harus ditafsir
dan aku terus menjadi pencoret setia agar setiap coretan nanti bisa dibaca  oleh aku di masa tua
ermahida (10142013)

INTERN INTRO~~~ DI SINI SEMUA BERMULA

di sini semuanya bermula kisah aku dan mereka kisah aku yang baru mahu mengenal erti kehidupan kisah mereka yang sebelum ini tak pernah ku kenali kisah tentang kami  yang baru mahu mengenal dunia kerjaya kisah ini penuh coretan kisah ini penuh calitan warna warni kehidupan
jujur kali pertama saat mata melihat papan tanda mengalukan kehadiran ku ke tempat ini hati terasa laju detaknya diri seolah dalam mimpi lidah kelu tanpa bicara akal tak dapat membayangkan apa yang bakal kulalui

namun syukur  aku sering dirahmati YANG ESA kehadiran mereka membuang gundahku kehadiran mereka menceriakan hidupke kehadiran mereka mengajar aku tentang banyak perkara kehadiran mereka juga banyak menyedarkan aku tentang banyak perkara
jujur aku akui kisah aku dan mereka sangat bermakna dalam epilog hidupku mereka mengajar aku untuk syukur tentang segala yang kita ada mereka mengajar aku untuk cuba menerima keadaan yang kita lalui dari mereka juga aku temui persahabatan yang dulu aku rindui dan sebab merek…

MEMORI RAYA 2013

adik saya dok rajin mengedit gambaq cikai2 jer oleh itu mintak cilok sikit summary gambaq2 yang ditangkap time raya sebab cuti terlampau pendek almaklumlah budak tengah intern so, tak banyak sangat memori raya tahun ini sekadar sempat raya di rumah ONYANG tolong baraan raya yang memang tiap2 tahun ONYANG buat and sempat jugak pergi open house wak banting so, itu kowt memori yang ada untuk tahun ini semoga dipanjangkan usia untuk bertemu lagi hari raya tahun hadapan...