Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2010

AKU MEREPEK................

Waaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhh....sedey sangat....tak tau nak tulis aper...mata pun tak nampak dah huruf kat keyboard coz terlampau laju sangat air mata yang mengalir....
I want to start my story with.....

Jom habis matrik kiter lepak2 samer2
time tuh tanpa pikir panjang kira set jer semua...aku yang bodoh nih tak pikir lak betapa susahnya aku nak cakap ngan mak dan ayah aku untuk bagi aku ikut samer ngan plan ni...time tu yang aku pikir nak lepak samer2 ngan member2 baik aku and now one of them become my ex member.....dipendekkan story setelah macam2 yang aku janjikan and citerkan...finally I got a green light from my parents....gembira tak terkata....

and klimaksnya biler......
YA ALLAH...my dad any my brother...why must both of them......
time nak pergilah aku diuji lak ngan adik aku yang demam pelentung and my dad yang kakinya sakit...sampai nak jalan ke bilik air bertongkat...but I give all my best to ensure them sembuh b4 aku pergi...time tuh aku menangis giler pikir...camne…

SEPUCUK WARKAH BUAT MIRA

Mira
ingat lagi tak first time kiter jumpa...entah betul ke entah tidak...aku pun tak sure sangat...tapi aku rasa aku kenal ko masa ko and ana datang court....time tulah aku kenal ko...first impression aku ko ni boleh masuk ngan aku sebab ko ni bukan jenis straight sangat and kat situr aku baru tau ko ni budak KAKOM....lepas tuh aku selalu dengar gak budak2 ni sebut nama ko MIRA KAJANG...hehehehehe...aku ingat lagi aku dulu selalu terconfuse antara ko ngan nadia (roommate ko) time tuh kalo nak bezakan ko ngan nadia hanya satu jer...saper yang jalan ngan ana tulah mira.....

Mira
aku still ingat lagi time kiter start rapat...time tuh ngah study week untuk PSPM sem 1.. masa tuh aku lepak ngan syahmi and amin kat sebelah bilik discussion ko and wawa (mesti ko ingat lagi kan aku merepek ntah aper2 ngan diorunk...biasalah dak2 MCKK)...dan kiter start rapat dari situ...ingat lagi tak..masa ko tanyer soalan kat amin...kalo tak silap aku ko tanya fizik kan....lepas dari bilik discussion kiter stu…

1st DAY AT PASAR MALAM

waaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhh.........hari nih penat giler...first time back to work lepas rehat yang panjang....segala sendi tulang belikat semuanya rasa nak patah dan tunggu masa jer nak jahanam...huhuhuhu...ganasnya.... bukan aper dah lama tak wat kerja berat...jadi badan jadi manja and then biler nak start balik mulalah dia meragam macam kereta antik yang dah lama disimpan kat garaj kereta....banyak betul ragam orang kat pasar malam nih...rindu pulak...masa kat PENANG pun jarang aku nak bertandang ke pasar malam kat kepala batas tuh..bukan aper cuma biler pergi rindu pulak kat ummi..lagipun maner ader masa yelah tiap2 petang nak belasah bola tampar jer kerja sampai muka pun ummi kater dah jadi macam anak india sesat da... tapi walau penat aku enjoy sebenarnya life kat pasar malam nih...banyak ragam2 orang mengubatkan sikitlah rasa rindu aku kat kawan2 aku yang tercinta tuh.....

selain tired ngan my first day kerja....otak aku pun migrain sebab pikirkan kawan2 aku yang terchenta...nak d…

UBAT SAYA DAH PERGI...

artikel nih aku copy and paste dari ruangan borak Pak NIl di Mymetro......

Ubat saya sudah pergi

ASSALAMUALAIKUM! Paknil yakin pasti ramai tahu apa yang ingin Paknil borakkan dalam ruangan minggu ini kalau bukan cerita mengenai Mior Ahmad Fuad Mior Badri atau lebih dikenali sebagai Din Beramboi. Paknil percaya ramai rakyat Malaysia merasa kehilangan pelawak serba hebat dan penyampai radio yang ligat setiap pagi bersama Paknil di Riuh Pagi Era.


Kita akan merindui lawak merapu dan gila-gilanya sebab bagi Paknil, Din seorang saja yang boleh melakukan itu.


Setiap pagi Isnin hingga Jumaat, Paknil pasti berderai tawa terbahak-bahak sebab Din Beramboi membuat lawak yang terbit secara spontan dan luhur dari hatinya.


Bila itu terjadi, Din Beramboi akan berlawak dengan gaya sekali sedangkan kami hanya di radio! Siapa yang nampak gerak gaya Din bila lawaknya ke udara, tetapi itulah Din Beramboi. Dia memang bersungguh-sungguh bila melakukan kerja yang digemarinya.

Din, sia…

PACIFIC........DOLU-DOLU

akhirnya sampai gak aku ke rumahku yang tercinta ini....baiti jannati...huhuhuhu...aku nyer tiket pukul 2 pm and tini lak pukul 10 am...masa hantar tini rasa berat jer hati..aku cuba nak tahan air mata tapi terkeluar gak kala saat-saat akhir aku bersama tini...tak tau ah aku dapat jumpa tini lagi ke tak....sebab terlalu awal lagi aku cadang nak pegi jalan2 sat....aku pun naik rapid tuk pergi ke PACIFIC....kenapa aku pilih PACIFIC....banyak sebabnya....sebab utama tempat nilah tempat mula-mula aku kluar dengan G,MUN.Fana,Wan dan gak Syahmi...tempat pertama kalinya aku keluar kat penang nih....tempat aku slalu hang out ngan kawan2 aku terutamanya budak2 volley.... dan banyak sangat rasanya kenangan di sini.... and I learn a lot when I came here....learn how to handle a group.... learn how to ensure everyone with me... masa aku datang orang semua tengah berkemas....yelah awal pagi lagi plus time tuh ngah waktu pejabat.... aku amek masa dan peluang untuk menikmati my journey...huhuhuhu...…

SEBUAH WAKAF DI KOMPEL SRI ANGGERIK

sedapnya angin bertiup menyapa diri yang sedang asyik menulis entry kali ini...hehehehehe..entry kali ni aku wat khas untuk mendedikasikan rasa sayang aku pada tempat lepak aku yang terbaru dan maybe buat kali terakhirnya di matrik tercinta ini
WAKAF A2......damai rasa hati melihat awan yang terbentang luas....ringan rasa di fikiran bila melihat kehijauan yang terdampar di hadapan mata.....dan bagai mengoda jiwa dan perasaan bila melihat net bola tampar bagai melambai-lambai kehadiran aku dan rakan-rakan untuk menemani dirinya yang sedang kesunyian....alamak....terganggu pula kerja sebab ader bapak puyuh tengah mengganggu konsentrasi aku nih...aduhai....

Aku lepak kat sini pun baru dalam dua minggu nih...yelah boring lak asyik blaja kat bilik and library jer....sekali-sekala nak jugak berubah angin......huhuhuhuhu....best betullah study kat sini....tenang dan damai jer rasa fikiran...tapi tulah...bila petang jer rasa nak main tuh memang membuak-buak....lagi-lagi kalau cuaca ngah mendun…

MORNING PRAYER

Lirik Hamza Robertson : Morning Prayer

There is a reason why to Allah we pray
In the morning on every day
It’s a meeting and we must not be late
If we want to have peace we must obey and pray

CHORUS:
There is no better feeling
Than when we pray on time
And we know the rest of our days
Will work out just fine
So we must work hard and wake up before sunrise
So we can leave our homes with the blessings of Allah

Idha hafadhta 'alal salah
Hayatuka tumla' baraka
Idha hafadhta 'alal salah
Tanal ridhaa' Allah
If you maintained your prayers
Your life will be filled with blessings
If you prayed on time
Allah will be pleased with you

No excuses of why you cannot pray
Coz we need him on everyday
So don't tell me just why you turned up late
If we want to have peace we must obey and pray

CHORUS

Idha hafadhta 'alal salah
Hayatuka tumla' baraka
Idha hafadhta 'alal salah
Tanal ridhaa' Allah
If you maintained your prayers
Your life will be filled with blessings
If you prayed on time
Allah will be p…

MATH YANG COMPLICATED

wah baru abis amek paper math kertas 1. tak tau nak cakap aper... kluar jer dari exam, sajer teringin nak amek udara baru...nengok kat tepi2 tasik aderlah beberapa orang yang menangis tak tau ah menangis sebab boleh jawab ker atau tak....tapi yang muskilnya aku lansung macam takder perasaan walaupun sebenarnya dalam class tadi rasa macam ngah wat pecutan 100 meter ala-ala olimpik jer....ngan masa tak cukup...aku lak lampi sikit masa2 awal lagi..bak kater owang tak warm up lagi....hahaha...saper suruh berjaga lambat sangat kan dah susah nak start enjin pagi2...huhuhuhu...frankly speaking kepala rasa ringan sangat....dan kalo ditimbang berat before jawab exam ngan selepas amek paper memang besar ah perbezaannya di situ.... yang dah lepas tu biarlah berlalu ok....usah dikenang benda yang lepas...hahahaha..... macam sasterawan negara lak...aku rasa kepala aku dah start nak pening lagi.wah pas ni kimia lak... Ya ALLAH berilah aku kekuatan untuk menjawab paper kimia ngan math kertas 2...ra…

Bachelor of Engineering (Mechanical) at UM

Mechanical engineering is often regarded as the broadest engineering discipline. Whenever there are mechanical equipment and systems, from micro-mechanical machines through to massive power generating turbines, they are all enclosed in the discipline.

The programme offers excellent facilities for teaching and research. It also has state of the art laboratories in applied mechanics, thermodynamics, fluid mechanics, solar energy, heat transfer, combustion, tribology, manufacturing, control, heat engines, material science, foundry and metallurgy. The Department has access to the UNIVAC computer at the University Computer Centre as well as common facilities provided by the Faculty such as Workshop, Computers and SuperCray. The programme provides an abundance of microcomputers for research and teaching.

Career Opportunities



* Automotive Engineer
* Energy Production Engineer
* Foundry Process Engineer
* Mechanical Systems Engineer
* Micro-mechanical Engineer


Cou…

Bachelor of Biomedical Engineering (Prosthetics and Orthotics) at UM

In Malaysia, there are about 300,000 disabled people due to various health and diseases problems. From this total, according to the World Health Organization (WHO), the disabled are in needs of Prosthetics and Orthotics (P&O) equipments lies about 0.5% from the total people in a country. Therefore, there are a total of 125,000 Malaysians are in needs for P&O services. The P&O services are available in local medical institutions such as Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Hospital Kuala Lumpur (HKL), Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Pusat Latihan Perindustrian and Pemulihan Orang Kurang Upaya (PLPP) and Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM). There are also about 10 of private companies all over Malaysia that offer P&O services to patients in need.

Until to this day, there is no structured educational program being accredited by the International Society for Prosthetics and Orthotics (ISPO), an international committee in monitoring and regulating …

Bachelor of Biomedical Engineering (BBEng) at UM

Biomedical Engineering involves the application of the latest advances in engineering and scientific knowledge for biomedical use. Our undergraduate programme prepares students for positions in biomedical engineering industries or to pursue advanced postgraduate studies. During the first and second years of study, you will focus upon core electrical and mechanical engineering and biology-based topics giving you a firm foundation upon which to build the rest of your degree program. To enhance your soft skills a Critical Thinking and Communication course is provided all students.

The third year moves engineering topics to a more advanced level as well as incorporating an industrial placement module, bringing both a higher level of practical expertise and engineering exposure which will benefit students throughout the rest of the programme and in their future careers. Prior to industrial placement, students have an opportunity to interact with medical specialists at the University of Mala…

Mechanical-Aeronautics at UTM

Degree awarded: Bachelor of Engineering (Mechanical-Aeronautics)


The Aeronautical Engineering course was first offered by UTM during the 1980/81 session and was jointly run by UTM and TUDM. Its objective was to fulfill the need for skilled and semi-skilled human resources in the aeronautical field especially in the public sector. TUDM required human resources to operate, maintain, repair, oversee and manage different types of aircraft and UTM had the capability to produce graduates in this field. This need has continued to increase with the development in the airline industry in Malaysia which demands for more trained manpower especially engineers and technical assistants.

The Aeronautical Engineering course in UTM is offered as a specialisation of Mechanical Engineering and covers five main areas namely Aerodynamics, Aircraft Structure, Flight Dynamics and Control, Propulsion and Aircraft Design. Thus, graduates of this programme satisfy the requirement to graduate as an engineer in M…

PUTUS CINTA

Tengah ralit wat blog walking  ( tension nengok trigo nih ) cari nafas kejap.... Tiba2 one of my friends call and bagitau yang dia baru je putus cinta.... .huhuhuhu.. apalagi terkejut beruk gak ah...
Bila Putus Cinta....


"...dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

[Surah Al-Baqarah ayat 216]


Tidak semua cinta bersatu. Bukan semua orang memiliki cintanya. Bukan semua orang dicintai oleh insan yang dicintainya. Nasib kita berbeza-beza. Ada suka ada duka. Ada pahit ada manis. Oleh itu, apa yang perlu dilakukan seandainya cinta tidak kesampaian?

Pertama sekali, dekatkan diri kepada Allah, banyakkan ibadat. Tingkatkan keimanan dan keyakinan kita kepada qada' dan qadar Ilahi. Yakin bahawa Allah mempunyai perancangan-Nya tersendiri, kita hanya mampu merancang. Yakin bahawa setiap apa yang berl…

Kesinambungan Child Abuse Part 1

Tengah wat blog walking tiber2 jer jumpa satu nukilan yang sesuai dengan tajuk CHILD ABUSE before nih...... untuk akak niza....maap sayer paste and copy dari blog akak..
bukan aper sekadar buat renungan diri sendiri....


Jangan hina aku, jangan cerca aku.
Aku juga manusia sama seperti kamu.
Jangan keji aku, jangan cemuh aku.
Ada di sini juga bukan pintaku.

Aku bukan bala, aku anugerah.
Juga makhluk ciptaan Allah.

Aku bukan petaka, aku lambang cinta.
Bukti kasih sepasang adam dan hawa.
Yang hanyut, lalai dan alpa.
Punyai mata hati tapi buta!

14 Februari tarikh keramat.
Sepasang kekasih bermadu asmara.
Saat nafsu menggila, agama dilupa.
Syaitan bersorakan riang!
Bangga menumbangkan iman!
Atas nama cinta!
Maruah tergadai.
Dua jasad bersatu menjadi satu.
Tanpa segan tanpa silu.
Lupa syurga lupa neraka!
Hanyut dilambung gelora!
Kononnya demi bukti kasih!
Ah! Persetankan cinta dan kasih!
Semuanya dusta! Palsu!

Lihat aku, pandanglah aku!
Oh! Manusia kejam!
Akulah bukti cinta itu tapi kenapa aku dipersiakan!
Akulah hasil …

Pergi Tak Kembali

Setiap insan pasti merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan
Hanya amalan yang dibawa

Terdengar sayup surah dibaca
Sayunya alunan suara
Cemas di dada...lemah tak bermaya
Terbuka hijab di depan mata

Selamat tinggal pada semua
Berpisahlah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baikkah atau sebaliknya

Amalan dan takwa jadi bekalan
Sejahtera bahagia pulang...ke sana

Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri
Mengharap kasih anak dan isteri
Apa mungkin pahala dikirim

Terbaring sempit seluas pusara
Soal-bicara terus bermula
Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad dimamah bumi

Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kenangan
Diiring doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi

p/s: Al-Fatihah buat mereka yang telah meninggalkan kita terutamanya kepada arwah Din Beramboi....Moga roh-Nya dicucuri rahmat.Amin Ya Rabb....

Rindu dan Dendam

rindu yang tak bertepi memujuk merayu diri badai kasih diharungi mencari kuntum mewangi entah di mana sembunyi entah ketemu dicari
baca rindu kian marak membakar merebak menghangus mekar sejambak gugur bersama setiap kelopak adalah kasihku yang retak adalah rinduku yang nazak
lalu bara rindu pun terpendam disiram seribu dendam

P/S : Pelik kenapa kita boleh merasakan rindu dan dendam pada masa yang sama.. Aku rindu pada masa yang lalu namun aku juga mendendami kenangan yang ada di masa lalu. Betapa agungnya kuasa ALLAH menciptakan manusia dengan pelbagai perasaan...Hebatnya ciptaan ALLAH yang bernama manusia...dapat merasai rindu dan dendam, sayang dan benci pada waktu yang sama.....
Nukilan ni aku buat masa form 5 time tu tengah mengingat memori lama yang sedang bertandang di laman fikiran...Terasa rindu yang amat pada waktu itu..terasa ingin kembali...namun apakan daya kenangan pahit itu sentiasa bersemadi di dalam fikira...moga ia jadi pengajaran dan teladan di masa hadapan....wassalam...