Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2010

SAHABAT

sahabat
adalah keperluan jiwa
yang mendapat imbangan
dialah ladang hati
yang dengan kasih
kau taburi
dan kau pungut buahnya
penuh rasa terima kasih
sahabat
dialah pula
naungan sejuk keteduhanmu
sebuah pendiang
demi kehangatan sukmamu
kera
kau menhampirinya
di kala hati
gersang kelaparan
dan
mencarinya
di kala jiwa
memerlukan kedamaian

SEBUAH PEMERGIAN

hari penuh tangisan
mungkin buat insan2
yang hari ini telah kehilangan
sesiapa sahaja yang terdekat dengan mereka
benar
hari ini
hari tangisan buat semua
sanak saudara kenalan dan juga sahabat-andai
buat arwah MBAH NANI dan juga USTAZAH ROZITA
aku turut merasa pilunya
bukan apa
setiap hari raya
pasti aku akn melawat MBAH
mungkin buat pengganti nenda
yang jauh di seberang
setelah lama kau bertarung nyawa
genap pula 9 hari
kau berumah di HOSPITAL BESAR TELUK INTAN
akhirnya
kau pergi jua
menyahut seruan ILLAHI
sungguh ramai yang mengiringimu
sungguh ramai yang menjengukmu
mungkin lebih ramai dari
sewaktu kau masih bernafas
kenalan lama
sanak saudara yang jauh
semuany berumah di teratak indahmu
gugur satu persatu
air mata ini
melihat waktu
kau dimandikan
kau dikafankan
dan
sewaktu detik2 terakhir
kau meninngalkan teratakmu ini
betul first time
aku nengok secara live
orang mengutruskan jenazah
gerun
ya memang
sampai aku masih terbau baunya
tapi aku lebih berpikir
adakah ramai yang akan
datang melawat aku
semasa detik2 terakhir ak…

CINTA TAK BERBALAS

cinta yang kukejar
bahagia yang kuharap
tapi mengapa aku masih
teraba-raba di dalam gelap

dengan cinta
kuingin bahagia]
dengan cinta
kuingin bina istana
tapi mengapa
derita terus mendera

sekukuh mana cinta ini kupatrikan
sekemas mana cinta ini kupintalkan
andai takdir mengatakan
dia bukan mulikku
cinta ini akan terlerai jua
namun
cinta yang tak mesti bersatu
janganlah biar menjadi beku

sungguh
aku cinta kamu
dalam setiap hela nafasku
sungguh
aku rindu kamu dalam setiap urat nadiku
tapi
aku tak ingin mati
kerna cinta
yang tak pernah membahagiakanku...



P/S: pernah terasa lebih baik mati dari melihat si dia bahagia bersama pilihannya
bagi aku...
lebih baik mengundur diri...
kata orang..
dari aku terus makan hati..
lebih baik aku undur diri..
cinta tak berbalas..
memang terasa sakitnya...
tambahan kalau cinta pertama...
tapi lepaklah..
sakit hati tak kemana...
in da future..
insyaallah.....
ALLAH akan menggantikan yang lebih baik buat kita..
so dont try nak wat aksi2 gempak..
macam lompat bangunan ker atau sebaliknya...
bersabarl…

KERANA AKU PEREMPUAN

kerana aku perempuan
mengisi kekosongan
melengkap kehidupan
penyeri sebuah ikatan

kerana aku perempuan
hati pernah diluka
disiat sembilu rasa
pedih disimbah kecewa

kerana aku perempuan
iman tinggi mengawan
sabar seluas lautan
kasih tiada bandingan
malu jadi sanjungan
air mata bukan mainan

kerana aku perempuan
mulia kerana ketakwaan
cantik kerana keperibadiaan

kerana aku perempuan
KAU LELAKI...



p/s ; nukilan yang buat aku terpikir kenapa ALLAH menciptakan ADAM dan HAWANYA berbeda2..kenapa perlu ada perbezaan antara mereka.....dan akhirnya aku mengerti walau tidak sepenuhmya.....setiap yang terjadi ada hikmahnya...kenapa kita berbeda kerna kita akan saling melengkapi....


benar aku bukanlah...
SITI KHADIJAH si jutawan...
yang rela mendambakan semuanya demi kekasihnya.....
tapi aku sangat...
mendambakan seorang insan..
yang luhur pekertinya...
persis seperti..
MUHAMMAD si pencinta agung...
benar aku tidak sesuci....
SITI FATIMAH...
yang akur menutut kata...
tapi aku sangat...
mendambakan seorang insan....
yang sesetia..…

AKU dan MR.ZIDANE

HAHAHAAHAHAHA...........
hari nih aku hepi giler.....
tak tau camner nak ukur tahap kehepiannya...
yang pasti....
kalo ukur guna skala ritcher...
bolehlah aku wat gempa bumi terbesar di dunia...
analog nya jer ye...
why,what, naper...ko dah giler ker...tau ko dah demam....
hehehehehehe....
the reason is because....
satusatunya kawan yang aku paling sayang dari zaman secondary school dulu..
datang mencemar duli....
melawat aku kat pasar malam tadi....
dahlah ngah sibuk lak time tuh...
cian dier tunggu aku..
duduk sengsorang lak....
sorylah...mr.zidane...
hang nak mai tak habaq awal...
so takder wat preparation....
hahahahahaha.....
walau busy...
sempat gaklah sembang sepatah dua ngan dier....
rindu lak nak kembali ke masa tuh....
bukan satu hikayat...
bukan juga satu propaganda....
dan bukan juga kisah tuk pancing undi...
kebenarannya memang aku rapat giler ngan dier.....
sampai ader gak yang ingat aku ader hati ngan dier...
wei korang.....
ini akulah...
aper kelas jatuh hati ngan kawan baik....
hahahahahaha...
itu s…

KENANGAN TERINDAH KITA

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


teman
di celah masa yang berlalu
di antara rutin padatku
terbit rasa rindu padamu
jauh di lubuk hatiku
aku cuba, teman
untuk melupakanmu
aku cuba
untuk memadamnamamu
cuba untuk melupakan
senyumanmu di mata hatiku
aku padam teman
kenangan yang terukir antara kita
aku pendam teman
perasaan yang pernah wujud
antara kita
namun akhirnya
aku senyum kegagalan
aku meratap hiba
mengalir air mata kerinduan
pada sebuah
kemanisan persahabatan
yang pernah kurasai
mana mungkin bagiku teman
melupakan senyumanmu
mustahil teman
dapat kulupakan
kenangan terindah kita........


buat sahabat2 yang pernah hadir menhiasi hidup ini...buat sahabat2 yang tak pernah jemu berada di sisiku...buat sahabat2 yang sering menghiasi hari2ku dengan keletah yang menghiburkan, dengan senyuman penuh ceria, dengan ketawa yang sering memukau mata, denga tingkah yang sering mencuit rasa.... buat semua dan sesiapa sahaja yang pernag bergelar sahabat buat diri ini...aku sentiasa menghargai dan mengingati kalian....sah…

SELAMAT HARI GURU

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


ilmu itu adalah obor
demikian kata pujangga
tuntutlah ia , katanya
walau hinnga ke hujung dunia
ia tak bakal mengkhianatimu
malah mengangkat darjatmu
dan martabatmu sebagai manusia
terima kasih kuliahmu guru
dengan rela kutelaah
bait2 seloka dan falsafah
untukku mengenal dan menghayati
kehidupan yang lebih bermakna.....


terima kasih buat setiap insan yang pernah hadir dalam hidup ini sebagai seorang pendidik..tanpamu guru...tidak lengkaplah diri ini..bagai sumbangnya lagu tanpa irama...tanpamu guru tidak teguh diri ini untuk menghadapi hari2 yang mencabar...bagaikan rumah tanpa tiang serinya....guru terima kasih atas segalanya...tiada apa yang dapat ke berikan buat waktu ini...hanya bingkisan ucapan dan titipan doa dari kejauhan buat setiap insan yang bernama guru...

SELAMAT HARI GURU
SYUKRAN, THANK YOU DAN TERIMA KASIH
ATAS SEGALANYA

DARI ANAK MURIDMU
HAMIDAH BINTI SULFAN SYAH.....

SONNET 20

the first poem yang aku wat dalam BI tanpa merujuk kamus atau grammar book...so meaning kalo ader grammar mistake tu kira adatlah yek...bukan aper aku ni hanyalah manusia biasa...hahahahaha....present to you...SONNET 20...hahahaha....


love
to say that
I love you
its hard to explain...
your eyes so mesmerizing
your name still in my heart
turn me to ice-cold heartless
because
my heart was full with yours
can I thought it as a love

love
its take a long time
for me
to realize that you was so special to me
you are everything for me
you are my future
without you
maybe I cannot live
happily in the future

love
please dont leave me alone
I'm still want you to be one of my happiness
promise me, love
that you always stay with me
grow old with me

love
I'm really need you
to accompany me
to share my rejoice
to be a loyal crying shoulder
and through of all this
I want you to be
the most important part in my life

love
whenever you are
please be happy for Allah's sake
whatever you do
please do it with all of your heart
May…

TEMAN TAPI BEDA ( NUKILAN BUAT TINI )

Kau dari timur aku dari selatan
Kau P1 aku P3
Walau berbeza praktikum
Kita punya satu tujuan
Mengejar impian memburu kejayaan

Kau suka MY GIRL aku suka GOOD LUCK
Kau dengar ERA, aku dengar HOT
Walau berbeza citarasa
Kita tak pernah sengketa
Atas satu cerita kita berpadu kata

Kau pergi kelas aku balik rileks
Kau belajar keras aku berbaring malas
Walau berbeza ilmu,
Kita tetap bersekutu
Luangkan waktu kita pasti bersatu

Kau bercerita aku mencelah
Kau mengata aku membantah
Walau berbeza pendapat
Kita sering beringat
Itu semua hanyalah debat
Jangan sampai mengundang khianat

Kau balik KELANTAN aku balik PERAK
Habis mengaji haluan sendiri
Walau berbeza destinasi
Kenangan kita tetap abadi
Namamu terukir di hati
Seorang teman yang pernah ku kenali

aku merinduimu sahabat...kenangan bersamamu sentiasa di mata hatiku...suaramu sentiasa terngiang di telingaku...gerak lakumu bermain di fikiranku....Buat tiniku sayang...aku merinduimu setulus hatiku.... aku menyayangimu dengan sepenuh hati...semata-mata kerana memburu kasih…

HUBBY, DARLING , SWEETHEART

time ngah wat blogging walking...aku jumpa satu nukilan yang memang menarik and very funnylah...aku tak tau nak cakap...memang tak terluahlah....aku rasa nak gelak jer...
first time aku baca memang mencuit hati...aku tertarik betullah naletak kat blog aku...walau nukilannya sangat funny tapi aku rasa banyak pengajaran yang aku dapat..
apa ye bezanya hubby, darling and sweetheart yer...tertanya=tanya gak aku mase nengot tajuk tuh.... walau dengan penuh sinis dier cuba terangkan aper bezanya tapi memang banyak maksud dalamannya....renung-renungkanlah dan selamat bergelak..hahaha..
nukilan ni lansung takder kaitan dengan aku nyer feeling wat masa nih..jangan salah paham ok...

hubby..
dulu i benci..
sebab u budak lagi..
umor kite lari..
i takut tak serasi..
tapi i bole mati..
bile u takde kat sisi..
baru i akui..
memang i cintakan hubby..
nak wat camne lagi..
ngaku je la serah diri..

darling..
bile u ajak dating..
i gelak guling-guling..
sampai i jadi pening..
i tengok orang keliling..
tapi u tak ambik pusin…

SECRET OF DREAM

Baru2 nih aku selalu mimpi2 yang pelik2....so aku try nak wat kajian cikit pasal mimpi and finally aku dapat beberapa fakta menarik pasal mimpi nih....

1. Orang Buta Jg Bermimpi
Orang yg terlahir buta dalam mimpinya memang tidak melihat "gambar-2" tapi mereka bermimpi tentang suara, sentuhan dan emosi yg mereka rasakan. Memang sulit bagi orang normal untuk bisa memahami, tapi "keinginan" tubuh untuk tidur dan bermimpi sedemikian kuatnya sehingga bisa mengatasi segala macam hambatan fisik manusia.

2. Kamu Akan Lupa 90% Dari Mimpimu
Sekitar 5 menit setelah kamu terbangun kamu akan segera melupakan 50% dari mimpimu, 10 menit kemudian 90% "jalan cerita" mimpimu akan terlupakan.
Penulis puisi terkenal Samuel Taylor Coleridge pada suatu waktu terbangun setelah mendapatkan mimpi yg indah, dia lalu segera menuliskannya di kertas untuk menggambarkan mimpinya tadi, setelah menulis 54 baris tiba-2 ada orang yg datang kerumahnya. Setelah urusan dg orang itu selesai Samuel…