Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2014

REVIEW OF LEGAL SYSTEM FOR NUCLEAR SAFETY REGULATIONS FOR FUKUSHIMA I DISASTER AT JAPAN

For this Fukushima disaster, we can discuss about the Legal System for Nuclear Safety Regulations in Japan. In 1995, Atomic Energy Basic Law was established to contribute to enhancing the welfare of human society and improving the standard of living by promoting the Research & Development (R&D) and utilization of atomic energy. The regulations to ensure the safety and peaceful utilization of atomic energy are fundamentally enforced both under the Law for the Regulations of Nuclear Source Material, Nuclear Fuel Material and Reactors, and the Law concerning Prevention of Radiation Hazards due to Radioisotopes, etc. Below is the structure of Legal System for Nuclear Safety Regulations in Japan.
By referring to this structure, we can conclude that Japan government are well prepared enough to handle the nuclear power plant in their country. This Regulation had covered everything that needed for a nuclear power plant. From a guideline of how to construct a safe nuclear power plant t…

PENULISAN DARI SUDUT PANDANG SEORANG AKU

" Pergh, novel ni best gila, jalan cerita dia rasa macam real jer, agaknya  kisah hidup peulis kot" "Memandai jer kau, takkanlah ada manusia macam nie hidup kat dunia nie,  imaginasi penulis kot" " Betul jugak, tap seriously, memang rasa real kot "
ini dialog yang selalu aku dengar atau komen yang selalu aku baca bila ada yang review sesuatu cerpen atau novel memang kadangkala timbul pertanyaan dalam hati  semua penulis novel yang hebat2 ni adakah diorang mengalami sendiri apa yang diorang tulis or mungkin diorang lihat dari pemerhatian  jujur aku rasa kadangkala novel2 yang aku baca terasa hidup terasa dekat di hati mungkin sebab penulis pandai membawa watak jadi hidup
setelah lama memerhatikan duani penulisan ini walau aku bukanlah banyak pengalaman dan aku tidak pernah mendapat pendidikan secara lansung tentang dunia penulisan hanyalah sekadar pemerhatian aku dapat simpulkan beberapa perkara (ini hanyalah pendapat tuan punya entri secara mutlak)
ada p…

CREEPY AND AWKWARD

Its kinda creepy and awkward when ur see someone pics out of nowhere, Especialy when u are not ready at all.
Alkisahnya, sebab masalah teknikal, aku bertukar dari toilet yang selalu aku gunakan, dan pada malamnya dalam keadaan mamai aku pergi ke toilet, selepas selesai , on da way nak balik aku pandang kiri, Opocot mak kau, terus aku tersandar ke tepi dinding, terkejut sebab nampak gambar muka seorang member aku ni dengan senyuman penuh , bayangkan kalau waktu malam, dengan senyuman macam tu, memang mengerikan, sampai sejuk satu badan..... Sudahlah gambar tu memang nampak muka kan, Dan semenjak malam tu aku tukar laluan jalan sebabnya, Tak nak lagi kena kejut dengan benda yang sama, Seriously, aku rasa macam nak buat kerja amal je, Tolong cabutkan gambar yang melekat dengan pintu bilik ni, Tapi takut pula, memang tuan bilik sengaja biarkan gambar tu, Yolah, buat kenangan katanya...
Aku bukanlah kisah sangat sebenarnya, Biarlah pun gambar tue, Tapi kadangkala rasa awkward pula Lagi2 n…

ARJUNA BETA ~~~~ FYNN JAMAL

Verse 1
Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur datang petir menyambar jengking dan ular– bonda takkan berundur
nyamanlah arjuna beta mimpikan yang indah saja nanti bila kau buka mata semua tak serupa
verse 2
kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi jalan betul, anakanda, tak jelas mata– ambil yang sarat duri
hiduplah arjuna beta biarkan jasad yang luka selama tuhanmu ada takkan engkau tercela
chorus
ngeri tak terbayang mata bonda takkan ada sentiasa nanti moga kau tak lupa bonda memujukmu, anakanda
hiduplah arjuna beta biarkan jasad yang luka selama tuhanmu ada takkan engkau tercela
nyamanlah arjuna beta mimpikan yang indah saja nanti bila kau buka mata semua tak serupa

AKUMAU DIA ~~~~ HAFIZ

Saat aku kenali dia...
Hati ini selalu gundah
Selalu ingin dekati...
Dan ingin menghampiri dia

Aku mahu dia milikku...
Ku harap semua pun tahu
Bahagia terasa bila...
Ku melihat senyumannya


Aku sedar ku telah jatuh cinta
Dengannya hatiku terasa luar biasa
Aku tahu kau selalu curi lihat aku
Matamu jelaskan kau mahu...


Katakanlah padaku kasih Andainya kau punya... Perasaan sepertiku... Agar kita bisa bersama
Tolong jawablah kasih Jawablah perasaan... Hatiku yang menebal... Ku selalu terbayang senyummu
Aku sedar ku telah jatuh cinta Dengannya hatiku terasa luar biasa Aku tahu kau selalu curi lihat aku Matamu jelaskan kau mahu
Katakanlah padaku kasih Andainya kau punya... Perasaan sepertiku... Agar kita bisa bersama
Tolong jawablah kasih Jawablah perasaan... Hatiku yang menebal... Ku selalu terbayang senyummu Selalu ku terbayang senyummu