Langkau ke kandungan utama

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART TWO

continuation from PART ONE


translation : kadangkala, anda perlukan peluang kedua kerana masa tidak
bersedia lagi buat kali pertama



That is why, don't panic. You still have a second chance for listen again the text. Be ready and compose yourself for the second time.
Untuk kali kedua ini, anda tahu mana bahagian yang perlu diberikan perhatian dan apa perkataan yang perlu dicari. Cari japan yang masih belum lagi ditemui. Jika ada masa, periksa semula jawapan.


Perhatian. Kadangkala apa yang ditanya kemungkinan tiada dalam teks. Terutamanya, pada bahagian soalan yang mempunyai pilihan jawapan. 

Sebagai contoh, teks menceritakan tentang bahagian - bahagian dalam enjin kereta seperti; spark, piston dan crank.
Tetapi, soalan bertanya antara berikut manakah bukan komponen yang ada dalam sistem penghawa dingin kereta ; 
                       A - filter
                       B - refrigerant
                       C - crank

See, it's just wanna try to confuse you. You will try hard to find about the thing that actually did not exist in the text. 
Oleh itu, pada yang expert, faham soalan dan dengar teks dengan teliti. Jangan terlampau fokus pada soalan sehingga menganggu konsentrasi pada isi teks yang dibaca. 
Pada yang kurang mahir, jika terdapat pilihan jawapan, pilih perkataan yang anda rasakan tidak pernah anda dengar atau yang anda pernah dengar; bergantung pada soalan yang diberikan. 
Jika terdapat soalan ynag bertanya tentang sebab atau alasan, sekiranya korang tidak dapat menemui jawapannya, pilihan paling selamat adalah untuk memilih jawapan yang paling panjang.



Ini tips untuk soalan yang ada multiple choices. Kalau rasa tak tahu jawapan, dengan dua kali pun tak jumpa jawapan, kalau ada pilihan SEMUA YANG DIATAS ; pilih yang itu. At least, itu adalah pilihan yang terbaik. 

Apparently, the marking scheme is lenient. So, jika tak tahu macam mana nak eja perkataan tertentu, cuba untuk eja berdasarkan bunyi yang didengar. But, make sure that the word did not have any meaning. Rasanya, contoh di atas dah boleh bagi faham kot.


If you are not sure whether it is proper or common noun, you just can simply write the words all in capital letter. It will be considered right. 
Senang cerita untuk adik2 STAM, tulis ja jawapan semua dalam huruf besar. Settle kerja. 




Ini adalah antara perkara lain yang perlu diberi perhatian. 

If possible, jaga grammar. Terutamanya, yang basic seperti hubungan antara 'to' dan 'root word'. 

Remember. Every questian have allocate the limit word for theis answer. Make sure you are not overlimit. Jawapan yang betul pun akan dianggap salah sekiranya terlebih perkataan. Jadi , free ja kita buang markah. 

Patuh pada masa yang diberikan untuk menjawab setiap soalan. Move on kalau dia kata masa sudah tamat. Sediakan diri untuk mendengar teks yang berikutnya. 

Jangan tinggalkan tempat kosong. Kalau tak tahu dan tak faham, TEMBAK ja. Untung sabut timbul, untung batu tenggelam. We will never know. 
Finally, this listening component is done. Will try my best to comply another component. Hope this post will give you some info on how to sit this paper.

Let's try the best and let ALLAH decide the rest. Adiyoss. With love from Miss Mid.

Catatan popular daripada blog ini

COLLATERAL LIGAMENT TEAR : PATIENT'S GUIDE

A Patient's Guide to Collateral Ligament Injuries Introduction The collateral ligaments are commonly injured parts of the knee. An injury to these ligaments usually involves a significant force, such as a fall while skiing or a direct impact to the side of the leg. This guide will help you understand where the collateral ligaments are locatedhow a collateral ligament injury causes problemshow doctors treat the condition Anatomy Where are the collateral ligaments, and what do they do? Ligaments are tough bands of tissue that connect the ends of bones together. There are two collateral ligaments, one on either side of the knee, that limit side to side motion of the knee. The medial collateral ligament (MCL) is found on the side of the knee closest to the other knee. The lateral collateral ligament (LCL) is found on the opposite side of the knee. Together, the collateral ligaments also work with the posterior cruciate ligament (PCL) to prevent excessive motion of the tibia posteriorly…

PANTUN CINTA ~~ CILOK FROM MY TWEET

berhias tandu daun selasih raja dewata megah berarak kemarau rindu menghakis kasih goyahlah cinta dicumbu jarak
pena dilarik mengukir kalam kalam ditulis atas suasa wahai angin sampaikanlah salam salam rindu curahan rasa
tumbuh tinggi pohon akasia singgah kelana memahat kenangan pemilik cinta biarlah rahsia silalah tunngu kiriman undangan
Tengah menggeledah arkib twitter, terjumpa pantun ini Kalau dikenang balik, terasa lawak dan kelakar. Waktu tu rasanya tengah jakun lagi dengan twitter. Tak sah kalau tak sehari mengtweet. 
Tak pasti pantun ini tentang apa dan siapa. Tapi bila check tarikh, macam dekat dengan waktu PADU. So, maybe semangat berpantun tiba-tiba datang berdamping. 
Aku rasa mesti waktu tu, follower aku banyak yang muntah hijau. Aku pun sekarang bila baca balik pantun ni, rasa nak hentak kepala kat meja ja. It's so cheesy. 



OPTICAL COMBUSTION ENGINE~~~~ A BRIEF INTRODUCTION

1.INTRODUCTION  Figure 1 : Optical Single Cylinder Engine Internal combustion (IC) performance is one of the important aspects in automotive industry. The higher the IC performance, the powerful the engine car to be, therefore cause the higher request between the lovers of high performance cars. However, engineers had faced lots of problem in the way to determine the exact and more accurate performance of IC engine. These problems happen due to lots of factor such as the material that IC engine made of from. The IC engine is made of from all-metal materials and this prevent engineers to gain a detailed insight of the mixing, combustion and emissions formation processes occurred in the cylinder of IC engine. Therefore, the Optical Engine has been introduced as the improvement to the original system. High-speed imaging combined with the optical access provided by a optical engine offer the ability to directly image and compare ignition and combustion phenomena of internal combustion engin…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…