Langkau ke kandungan utama

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART TWO

continuation from PART ONE


translation : kadangkala, anda perlukan peluang kedua kerana masa tidak
bersedia lagi buat kali pertama



That is why, don't panic. You still have a second chance for listen again the text. Be ready and compose yourself for the second time.
Untuk kali kedua ini, anda tahu mana bahagian yang perlu diberikan perhatian dan apa perkataan yang perlu dicari. Cari japan yang masih belum lagi ditemui. Jika ada masa, periksa semula jawapan.


Perhatian. Kadangkala apa yang ditanya kemungkinan tiada dalam teks. Terutamanya, pada bahagian soalan yang mempunyai pilihan jawapan. 

Sebagai contoh, teks menceritakan tentang bahagian - bahagian dalam enjin kereta seperti; spark, piston dan crank.
Tetapi, soalan bertanya antara berikut manakah bukan komponen yang ada dalam sistem penghawa dingin kereta ; 
                       A - filter
                       B - refrigerant
                       C - crank

See, it's just wanna try to confuse you. You will try hard to find about the thing that actually did not exist in the text. 
Oleh itu, pada yang expert, faham soalan dan dengar teks dengan teliti. Jangan terlampau fokus pada soalan sehingga menganggu konsentrasi pada isi teks yang dibaca. 
Pada yang kurang mahir, jika terdapat pilihan jawapan, pilih perkataan yang anda rasakan tidak pernah anda dengar atau yang anda pernah dengar; bergantung pada soalan yang diberikan. 
Jika terdapat soalan ynag bertanya tentang sebab atau alasan, sekiranya korang tidak dapat menemui jawapannya, pilihan paling selamat adalah untuk memilih jawapan yang paling panjang.



Ini tips untuk soalan yang ada multiple choices. Kalau rasa tak tahu jawapan, dengan dua kali pun tak jumpa jawapan, kalau ada pilihan SEMUA YANG DIATAS ; pilih yang itu. At least, itu adalah pilihan yang terbaik. 

Apparently, the marking scheme is lenient. So, jika tak tahu macam mana nak eja perkataan tertentu, cuba untuk eja berdasarkan bunyi yang didengar. But, make sure that the word did not have any meaning. Rasanya, contoh di atas dah boleh bagi faham kot.


If you are not sure whether it is proper or common noun, you just can simply write the words all in capital letter. It will be considered right. 
Senang cerita untuk adik2 STAM, tulis ja jawapan semua dalam huruf besar. Settle kerja. 




Ini adalah antara perkara lain yang perlu diberi perhatian. 

If possible, jaga grammar. Terutamanya, yang basic seperti hubungan antara 'to' dan 'root word'. 

Remember. Every questian have allocate the limit word for theis answer. Make sure you are not overlimit. Jawapan yang betul pun akan dianggap salah sekiranya terlebih perkataan. Jadi , free ja kita buang markah. 

Patuh pada masa yang diberikan untuk menjawab setiap soalan. Move on kalau dia kata masa sudah tamat. Sediakan diri untuk mendengar teks yang berikutnya. 

Jangan tinggalkan tempat kosong. Kalau tak tahu dan tak faham, TEMBAK ja. Untung sabut timbul, untung batu tenggelam. We will never know. 
Finally, this listening component is done. Will try my best to comply another component. Hope this post will give you some info on how to sit this paper.

Let's try the best and let ALLAH decide the rest. Adiyoss. With love from Miss Mid.

Catatan popular daripada blog ini

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

HUBBY, DARLING , SWEETHEART

time ngah wat blogging walking...aku jumpa satu nukilan yang memang menarik and very funnylah...aku tak tau nak cakap...memang tak terluahlah....aku rasa nak gelak jer...
first time aku baca memang mencuit hati...aku tertarik betullah naletak kat blog aku...walau nukilannya sangat funny tapi aku rasa banyak pengajaran yang aku dapat..
apa ye bezanya hubby, darling and sweetheart yer...tertanya=tanya gak aku mase nengot tajuk tuh.... walau dengan penuh sinis dier cuba terangkan aper bezanya tapi memang banyak maksud dalamannya....renung-renungkanlah dan selamat bergelak..hahaha..
nukilan ni lansung takder kaitan dengan aku nyer feeling wat masa nih..jangan salah paham ok...

hubby..
dulu i benci..
sebab u budak lagi..
umor kite lari..
i takut tak serasi..
tapi i bole mati..
bile u takde kat sisi..
baru i akui..
memang i cintakan hubby..
nak wat camne lagi..
ngaku je la serah diri..

darling..
bile u ajak dating..
i gelak guling-guling..
sampai i jadi pening..
i tengok orang keliling..
tapi u tak ambik pusin…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART ONE

This just humble tips that I initially wanna share with my lovely sister and her friends. (for convenience , I will refer my sister and her friends as my students from now and onward). This slides I re share as a reference for them and initially taken from my slides when I did some explanation to them in my class. The tips in the slides were summary for what I had experienced and also from some latest input that I got from the expert. For a record, I'm not a teacher because I don't have any certificate but I just had my experiences as a Band 4 scorer in MUET. In addition, the tips I gathered for my students where most of them did not have a proper English education and I try my best to share tips that easily to understand and follow. 
Because I'm afraid that some of my students did not understand the slides, I will try to explain in bilingual for their sake. 

I'm pretty sure that most of my students did not watch this kind of drama because I did not get any response w…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…