Langkau ke kandungan utama

HIKAYAT CINTA~~~ MY SENIOR'S ROMANCE


#KisahKetiga
Junior (J): Macam mana akak boleh kenal dengan hubby akak ni.
 Senior (S) : Kisah kitorang sebenarnya macam kelakar nak diceritakan.
Banyak sangat belok sana sini.
J:Alah, ceritalah kak. Tak kisah kot. 
Banyak kot masa yang ada.
S:Okay. Akak cerita yang shot version punya.

Actually, akak kenal dengan hubby akak nie waktu
belajar dekat U. Kitorang sama persatuan
Waktu tu akak tangah bercinta dengan orang lain. 
Kawan bilik hubby akak nielah.
Entah macam mana, dia boleh jadi orang tengah .
Bila kitorang bergaduh, dialah jadi tukang refereenya.
Dan kebetulan selalu jumpa waktu persatuan, hubby akak nie selalulah
jugak jadi tong sampah dengar masalah akak.
Then, bila akak putus dengan ex akak waktu tu, 
jarang jumpa dengan hubby akak.
Lamalah juga lost contact.
Nak dijadikan cerita, kitorang berjumpa
semula waktu wedding kawan persatuan kitorang.
Waktu tu barulah bertukar phone number.
Tapi waktu tu akak dah tengah bercinta dengan orang lain.
So, contact macam2 tu jer.
tapi, sebab dah terbiasa waktu U dulu,
hubby akak ni pun jadi mangsa sekali lagi.
Mangsa luahan perasaan akak bila tengah 
ada masalah dengan ex akak waktu tu.
Tapi dia memang sabar melayan kerenah akak.
Maybe, jodoh tak panjang, kitorang putus.
Masa tu memang kalau diingat balik, 
aduhai barulah macam terasa akak dah banyak buang masa 
dengan orang yang taksepatutnya.
Sanggup kot hubby akak datang dari selatan ke utara ni,
semata-mata nak pujuk akak.
Dipendekkan cerita, kali kedua dia lawat akak,
terus dia propose akak jadi wife dia.
Ayat dia propose tu lebih kurang macam ni,

Aduka :
"Saya tahu awak tengah sedih, dan mungkin awak dah penat
nak fikirkan pasal perasaan nikan.
Tapi saya rasa sekaranglah waktu yang sepaptutnya saya luahkan. 
Saya dah lama menaruh hati dengan awak. Dari zaman U lagi.
Sebelum awak dengan roomate saya.
Dan waktu awak break dengan dia, saya bersyukur sangat.
Dan saya ingat lepas sampai satu masa, saya akan propose awak.
Dan entah macam mana, kita boleh lost contact.
Sekarang saya dah belajar dari kesilapan saya.
Saya tak nak lagi kehilangan awak.
Saya tahu kita mungkin tak bercinta macam yang lain.
Tapi kita dah kenal lebih dari yang lain.
Saya harap awak terima lamaran saya nie.
Sebab, insha Allah saya yakin dan pasti awaklah
jodoh yang saya cari selama ni"

J: WAU !!!!
Seriously, speechless dengar kisah akak ni.
So, akak terima macam tu jerlah hubby akak.
S: Entahlah jampi apa dia pakaikan.
Akak terus terima jelah. Dengan memang tak tahu
family background dia camner, Dia duduk maner.
Tapi hati akak waktu tu memang lembut gila
nak terima dia.
Tapi ada lagi part yang bestnya.
J : Apa dia kak.
S : Waktu family dia datang, memang terkejutlah akak.
J : Kenapa pulak.
S : Yelah, bayangkan bakal mak metua datang salam
nak sarung cincin, pakai baju jubah
tudung labuh siap berniqab lagi.
Family dia memang boleh cakap stok alim2 punya.
Ko tengoklah akak, sempoi macam nie.
Waktu tue, memang satu jer dalam fikiran akak,
Boleh ker family dia terima akak ni. Akak tanya dia.
dan jawapan dia buat akak tergamam dan terharu.

Aduka:
"Insha allah, itu bukan jadi masalah.
Saya tak akan melamar awak kalau saya tak 
dapatkan persetujuan dari family saya.
Lagipun, kalau awak adalah pilihan saya bermakna 
awak juga pilihan keluarga saya."

J : Pergh, terbaiklah akak.
S : And the rest is history. Alhamdulillah,
kami sekarang tengah belajar bercinta.
Seronok sebenarnya bila belajar bercinta waktu
semua dah halal. Lagi, masing2 tengah jauh, jumpa pun
sebulan sekali. memnag terasa macam 
budak baru belajar bercintalah. Hehehehehe..
J :Happy for ur sis. Dalam jarang berjumpa tu, sempat jugakkan.
S : Hahahaha... Apa boleh buat.
Rezki ALLAH nak bagi.

Catatan popular daripada blog ini

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

HUBBY, DARLING , SWEETHEART

time ngah wat blogging walking...aku jumpa satu nukilan yang memang menarik and very funnylah...aku tak tau nak cakap...memang tak terluahlah....aku rasa nak gelak jer...
first time aku baca memang mencuit hati...aku tertarik betullah naletak kat blog aku...walau nukilannya sangat funny tapi aku rasa banyak pengajaran yang aku dapat..
apa ye bezanya hubby, darling and sweetheart yer...tertanya=tanya gak aku mase nengot tajuk tuh.... walau dengan penuh sinis dier cuba terangkan aper bezanya tapi memang banyak maksud dalamannya....renung-renungkanlah dan selamat bergelak..hahaha..
nukilan ni lansung takder kaitan dengan aku nyer feeling wat masa nih..jangan salah paham ok...

hubby..
dulu i benci..
sebab u budak lagi..
umor kite lari..
i takut tak serasi..
tapi i bole mati..
bile u takde kat sisi..
baru i akui..
memang i cintakan hubby..
nak wat camne lagi..
ngaku je la serah diri..

darling..
bile u ajak dating..
i gelak guling-guling..
sampai i jadi pening..
i tengok orang keliling..
tapi u tak ambik pusin…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART ONE

This just humble tips that I initially wanna share with my lovely sister and her friends. (for convenience , I will refer my sister and her friends as my students from now and onward). This slides I re share as a reference for them and initially taken from my slides when I did some explanation to them in my class. The tips in the slides were summary for what I had experienced and also from some latest input that I got from the expert. For a record, I'm not a teacher because I don't have any certificate but I just had my experiences as a Band 4 scorer in MUET. In addition, the tips I gathered for my students where most of them did not have a proper English education and I try my best to share tips that easily to understand and follow. 
Because I'm afraid that some of my students did not understand the slides, I will try to explain in bilingual for their sake. 

I'm pretty sure that most of my students did not watch this kind of drama because I did not get any response w…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…