Langkau ke kandungan utama

RUTIN JUMAAT DI INTERSABER


kadang-kadang
bila ada masa dan peluang
perasaan nak mengimarahkan JUMAAT
tu datang dalam diri
gagahkan juga diri untuk
mengisi hari yang penuh mulia nie
tapi
kadangkala tinggal sekerat jalan
jarang dapat dihabiskan surah kahfi 

buat aku rindu pada 
rutin jumaat di Intersaber
bila mana pada masa itu
Alhamdulillah
boleh dikatakan jarang aku tertinggal
untuk membaca surah kahfi
lagi2 bila mana
sesi sebelum Zuhur
adalah tadarus beramai-ramai
membaca surah kahfi
bersama budak-budak dorm
mula2 memang agak liat
kadang2 cuba jugak untuk tuang
tapi
bila auranya sentiasa ada
jadi satu kebiasaan

rindu untuk buat halaqahkecil
bersam budaak-budak dorm
masing2 dengan feel sendiri
ada yang mendengar sambil terangguk-angguk kepala
ada yang sampai tertidur
dan tidak kurang juga
yang membaca pun kadang2 sampai hilang suara

tapi itulah antara
saat yang paling aku rindu
kadanhkala terdetik juga hati untuk mengatakan
aku rindu saat tarbiyah itu aku lalui
dan kini saat ini
aku tersenyum pahit
karna tak pernah aku sangkakan
aku pernah melalui satu fasa 
yang sangat bermakna

enough said with that moments
kebetulan kerajinan datang dalam diri
malas nak mengedit
just direct copy and paste dari blog : MUZIR WORDPRESS

       Surah al-Kahfi mempunyai 110 ayat.  Ia merupakan surah Makkiyah.  Di dalamnya terdapat mesej-mesej aqidah yang didatangkan sebahagiannya dalam bentuk cerita. Antara cerita atau penjelasan kisah yang dibawa di dalam surah ini ialah tentang kisah beberapa pemuda Ashabul Kahfi yang mempertahankan aqidah mereka tatkala diburu oleh pemerintah yang zalim, kisah si kafir yang memiliki dua kebun dan sahabatnya seorang yang beriman kepada ALLAH, kisah Nabi Musa dan Khidir, dan kisah Dzulqarnain membantu kaum yang berhadapan dengan masalah yang ditimbulkan oleh Yakjuj dan Makjuj.

        Surah ini juga mengajar ummat Islam agar apabila berjanji, hendaklah mengatakan “in sha’ ALLAH”.  Ia suatu kalimah yang sangat penting.  Antara asbab turunnya beberapa ayat di dalam surah al-Kahfi ialah kerana Nabi sallAllahu `alaihi wasallam ditanya oleh orang-orang musyrik tentang 3 perkara iaitu kisah Ashabul Kahfi, kisah Dzulqarnain dan tentang ruh.  Namun, wahyu tidak turun kerana Nabi sallAllahu `alaihi wasallam tidak menyebut “in sha’ ALLAH” tatkala berjanji untuk menjawab tiga persoalan tersebut.  Selepas beberapa ketika dan agak lama menunggu wahyu, akhirnya turunlah ayat yang menyuruh Nabi sallAllahu `alaihi wasallam menyebut “in sha’ ALLAH” tatkala berjanji, diturunkan sekali jawapan-jawapan dari ALLAH tentang 3 persoalan tersebut.

          Terdapat beberapa kelebihan khusus yang telah disebut oleh Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bagi sesiapa yang membaca surah al-Kahfi.  Antara kelebihannya ialah pengampunan dosa di antara Jumaat dengan Jumaat jika dibaca pada hari Jumaat dan dijauhi fitnah al-Masih ad-Dajjal jika menghafal 10 ayat terawalnya.

1.  Abu Sa`id al-Khudri radhiAllahu `anhu beliau berkata bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:
“Barangsiapa membaca surat al-Kahfi pada hari Jumaat, maka ALLAH terangi ia dengan cahaya di antara dua Jumaat.”  
(HR al-Hakim dan Baihaqi, disahihkan oleh al-Albani)

2.  Daripada Ali yang meriwayatkan daripada Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam, Baginda bersabda yang maksudnya:
“Barangsiapa membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, nescaya dirinya terpelihara hingga lapan hari, daripada segala fitnah yang melanda, dan jika keluar Dajjal sekalipun, dia akan terpelihara daripadanya.” 
(Al-Dhurr al-Manthur oleh al-Suyuti 5:355)

3.  Daripada Abu al-Darda’ bahawa Nabi sallAllahu `alaihi wasallam telah bersabda yang maksudnya:
“Barangsiapa yang menghafaz sepuluh ayat daripada awal surah al-Kahfi, pasti terlindung daripada dajjal.” 
(HR Muslim 809)

sekadar renungan khusus buat tuan punya blog
dan kalau ada yang sudi membaca
kalau kebetulan hari jumaat
apalagi, cepat2 ambil wudhu'
tinggalkan sekejap laptop/komputer/smartphone
dan yang seangkatan dengannya
ambil nashkah Al-Quran
cari Surah Kahfi and start RECITE IT
JOM KITA IMARAHKAN JUMAAT



Catatan popular daripada blog ini

COLLATERAL LIGAMENT TEAR : PATIENT'S GUIDE

A Patient's Guide to Collateral Ligament Injuries Introduction The collateral ligaments are commonly injured parts of the knee. An injury to these ligaments usually involves a significant force, such as a fall while skiing or a direct impact to the side of the leg. This guide will help you understand where the collateral ligaments are locatedhow a collateral ligament injury causes problemshow doctors treat the condition Anatomy Where are the collateral ligaments, and what do they do? Ligaments are tough bands of tissue that connect the ends of bones together. There are two collateral ligaments, one on either side of the knee, that limit side to side motion of the knee. The medial collateral ligament (MCL) is found on the side of the knee closest to the other knee. The lateral collateral ligament (LCL) is found on the opposite side of the knee. Together, the collateral ligaments also work with the posterior cruciate ligament (PCL) to prevent excessive motion of the tibia posteriorly…

SM DIR ENTERPRISE

Saya telah menemubual seorang usahawan tempatan yang sangat berjaya dalam bidang keusahawanan yang diceburinya. Hasil temu bual selama 20 minit ini telah memberi peluang kepada saya untuk mengetahui sedikit sebanyak maklumat mengenai dunia keusahawanan. Beliau juga tidak lokek untuk berkongsi rahsia dan pengalaman beliau sepanjang menjadi seorang usahawan. Usahawan yang saya maksudkan ini ialah Encik Hidir. Beliau telah menubuhkan syarikatnya sendiri yang diberi nama Syarikat SM DIR ENTERPRISE. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang menjual dan membekalkan perabot dan berlokasi di Hutan Melintang,Perak. Keistimewaan usahawan ini adalah kerana beliau satu-satunya usahawan Melayu di Daerah Hilir Perak yang membuka syarikat berasaskan perabot yang mana selalunya bidang ini dipelopori oleh kaum Cina.  Kata orang tak kenal maka tak cinta. Sebelum saya menceritakan lebih lanjut lagi berkenaan kejayaan dan pengalaman yang telah dilalui oleh usahawan ini, moleklah kiranya jika saya menc…

HIKAYAT CINTA ~~~ CINTA MATI MACAM SAMPAH

Aku :Macam mana korang boleh start couple ni. Kau kenal dia waktu bila Kawan : Baru seminggu yang lepas. Alah waktu aku cakap nak pergi ATM tu. Terlanggar dia. Aku :Macam tu je. Sempat pulak kau dapat nombor dia. Kawan : Biasalah , kata romeo. 
Dan entah macam mana, awek kawan aku ni jadi baik dengan aku. Baiknya sampak lepak ke bilik dan tidur dekat bilik aku. Mungkin sebab sifat dia yang manja ni, buat kawan aku tertarik hati dengan dia. Tapi sifat manja dia yang  melampau juga buat kawan aku jadi rimas. Hubungan diorang tak bertahan lama. Tak sampai sebulan diorang clash. Dan yag jadi mangsa adalah aku.
Awek kawan : Macam mana ni. Kita sayang sangat lagi dengan dia. Sampai hati dia nak clash macam tu jer. Kita cinta mati dengan dia. Kita tak tahulah macam mana nak bayangkan hidup kita tanpa dia. Sampai hati dia buat kita macam ni. Kita sayang gila kat dia. Aku : -_- (Dan terus mendengar luahan awek kawan ni sampai pukul berapa entah)
Dan esoknya kawan aku jadi mangsa kemarahan aku. Dia seronok…

DEMAM RINDU

pukul 2.30 pm : dah tak tahan sangat nak tanggung bebannya badan nie.. terpaksalah mengkuatkan diri ke klinik USM.. credit to miss driver and resultnya nurse : adik, memang panas nie badan.. kenapa tak datang awal2... saya : camner nak datang kalau kenanya tengah malam ( dalam hati : mybe nervous sangat nak ngadap dekan esok kot pasal design ) and suhu badan 37.8 C pergh... dah lama gak tak panas macam tue huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu dan biler im share the story with her she just simply said that " ko demam rindu kott " ummmm... demam rindu takderlah rindu sangat dengan ny UMMI pun and she replied " orang lain kowt" hypothesis dy agak meragukan so tak boleh diguna pakai lansung tapi at the end of the day Im have to agree with her need to admit that im absolutely demam rindu hehehehehehehhe unexpected lansung sebenarnya coz lmbat makan ubat tapi biler jer dah jumpa terus terasa kebah giler demam saya nie hehehehehehehhe..sumpah gediks  ( in the future kalau baca memang …

GOOD LUCK MY SISTER ON YOUR SPM

Dear my sister Najihah, I wish you the best for your SPM;s results. Whatever the result is, never lose faith A good results in SPM  as the people said is the good start for a better future but frankly speaking, its NOT a good results will not guarantee a good future because what FUTURE hold for you is still a SECRET that keep by the ALMIGHTY
So, dear sister I wanna you to keep your head held high never compare the results with others whatever it is your result especially don't compare it among the siblings every one of us have their own hurdles and destiny
and a reminder to you my dear sister you already decide what is your path do not think about what others get try the best what exactly in front of you do the best but keep in mind try to live your life to the fullest STUDY HARD PLAY HARD
 and last but not least, remember always I will always support you you may think that I try to get you into something but I will always try my best to find something that I think is the most suitable for you so, I will always…