Langkau ke kandungan utama

PANDA PUN PUASA


aku : 
Ingat nanti aku nak bawak adik2 aku pergi nengok Panda 
kawan aku ; 
hek eleh, dah banyak duit sangat ker apa engko nie....
dari duk bazir duit nak tengok Panda, 
ada lebih baik engkau pergi sedekah
dekat budak2 ngemis tepi jalan tue
ada faedahnya
aku :
siapa kata aku membazir, 
at least aku jana ekonomi negara apa
kawan aku :
yalah sangat jana ekonomi negara
entah2 guna untuk ***********
( * tidak mewakili pada apa2 , terserah kepada imaginasi pembaca)
aku :
kau ni pandai jer kan,
mana kau tahu 
kau bukannya kerja kat bahagian perbendaharaan negara
kerja pun belum lagi
suka hati jer keluar statement 
ingat sikit
awak tu tengah puasa
jangan main cakap jerrr
tahan sikit nafsu nak bercakap tu
kawan aku : 
ini yang malas sembang ngan engko nie
asyik nak smash aku jerr


banyak ragam sebenarnya kawan2 nie
ada yang pro
ada pulak yang anti
aku pulak lalang
tak ada masa dan peluang lagi
nak pilih dimana aku berdiri

tapi
apa2 pun buat kawan2 aku
tak kira apa fahaman politik korang
bawaklah bertenang sebentar
sementara bulan puasa nie
puasa bukan setakat tahan lapar dan dahaga
puasa juga kena jaga nafsu
lagi2 nafsu bercakap
kira pakej sekali nafsu berfikir
jangan nak cakap tak baik sajer
kalau yang kita cakap
setakat kisah khabar angin
bukan dah masuk dalam dosa mengumpat
kalau fakta sekalipun
cubalah sampaikan dengan bahasa yang paling elok
tak perlu ada selingan kata2 yang tak sepatutnya

plus,
aku kesian dengan panda tue
kesian sebab dia bukannya tahu apapun
dia bukannya terlibat dengan segala "scandal"
yang digembar gemburkan
dia hanya ikut jer tuan dia
yerlah,
siapa tak suk berjalan jauh 
naik flight 
Free Of Charge lagi
lepas tue kerja 
jadi diri kau sendiri
makan minum pakai semua orang tanggung
eh,silap
panda mana ada pakai baju daaa
kalau aku
sanggup aku pakai kostum Panda
bukan panas mana pun
kata rumah Panda ada air-cond
eh betul ker
elok aku tegur orang
aku pun ikut sekali tumpang kaki
apapun,
sudah2 sudahlah tue
tutuplah dulu kisah Panda tue
ada lagi bagus 
pergi baca Al-Quran atau 
kalau yang mak cik2
pergi buka buku resipe kerr
kalau pak cik2
layan WORLD CUP
lagi berfaedah
sudahlah yerk
jangan diganggu Cik Panda
kesian dia 
Cik Panda pun puasa tau
yerlah, time kat CHINA
duk makan jer kerja
dah datang MALAYSIA
kenalah ikut resmi negara kita
tengah bulan puasa
mohon Cik Panda jangan sesuka-suki
makan di khayalak ramai
nanti saya call JABATAN AGAMA
tangkap Cik Panda
abis masuk dalam jeriji besi
eh, CIK Panda memang duduk
dalam jeriji besi pun
ALAMAK
sorylah Cik Panda
kita gurau-gurau manja jerrrr...

enough said with 
gurau manja dengan Cik Panda
benda politik2 ni
tak nak ulas panjang2
sebab tuan punya entri actually
tak berapa gemar dengan politik
tapi gatal tangan nak menulis 
sebabnya sajer nak tuju
kat kawan 
buat kawan aku
JANGAN MARAH YERK

Catatan popular daripada blog ini

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

HUBBY, DARLING , SWEETHEART

time ngah wat blogging walking...aku jumpa satu nukilan yang memang menarik and very funnylah...aku tak tau nak cakap...memang tak terluahlah....aku rasa nak gelak jer...
first time aku baca memang mencuit hati...aku tertarik betullah naletak kat blog aku...walau nukilannya sangat funny tapi aku rasa banyak pengajaran yang aku dapat..
apa ye bezanya hubby, darling and sweetheart yer...tertanya=tanya gak aku mase nengot tajuk tuh.... walau dengan penuh sinis dier cuba terangkan aper bezanya tapi memang banyak maksud dalamannya....renung-renungkanlah dan selamat bergelak..hahaha..
nukilan ni lansung takder kaitan dengan aku nyer feeling wat masa nih..jangan salah paham ok...

hubby..
dulu i benci..
sebab u budak lagi..
umor kite lari..
i takut tak serasi..
tapi i bole mati..
bile u takde kat sisi..
baru i akui..
memang i cintakan hubby..
nak wat camne lagi..
ngaku je la serah diri..

darling..
bile u ajak dating..
i gelak guling-guling..
sampai i jadi pening..
i tengok orang keliling..
tapi u tak ambik pusin…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART ONE

This just humble tips that I initially wanna share with my lovely sister and her friends. (for convenience , I will refer my sister and her friends as my students from now and onward). This slides I re share as a reference for them and initially taken from my slides when I did some explanation to them in my class. The tips in the slides were summary for what I had experienced and also from some latest input that I got from the expert. For a record, I'm not a teacher because I don't have any certificate but I just had my experiences as a Band 4 scorer in MUET. In addition, the tips I gathered for my students where most of them did not have a proper English education and I try my best to share tips that easily to understand and follow. 
Because I'm afraid that some of my students did not understand the slides, I will try to explain in bilingual for their sake. 

I'm pretty sure that most of my students did not watch this kind of drama because I did not get any response w…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…