Langkau ke kandungan utama

APA GUNANYA LELAKI


bila lama tak online chat FB
sekali online 
mesti ada member2 aku yang tegur
dan kebetulan 
chat dengan seorang member yang memang lama
tak dengar khabar berita ni
dipendekkan kisah
tengah ralit acth up pasal life masing2
aku ditanyakan satu soalan bombastik

"Mid, kalau kau pandai tukar lampu, boleh tukar tayar
sendiri, pandai jumping kereta dan tak malu 
hantar kereta ke workshop, so, apa gunanya laki kau nanti..."

dan masa tu
otak aku agak lambat RAM waktu tu
so, aku hanya mampu
sent SMILEY face
sambil buat jawapan yang tak berapa lawak

"Aku carilah pulak laki yang pandai masak, pandai kemas rumah"

dan sebab tak nak teruskan lagi perbincangan hangat kami,
cepat2 aku cakap aku nak log out sebab ada kerja
confirm, kalau lama karang
ada pulak yang bukak bunga silat nanti

but then,
bila tengah termenung panjang ni
aku terfikir pula soalan cepumas member aku tu
dan banyaklah pula kemusykilan yang muncul

pertamanya :
aku tak boleh digest macam mana
member aku tu boleh keluar soalan luar alam macam tu
yalah,
soalan dia buat aku terpikir
adakah kita berkahwin kerana sebab2 yang disebutkan
yalah, sebab nak cari pak sanggup
untuk tukarkan lampu, paip, tayar
kalau itulah sebab kenapa kita nak kahwin
baik tak kot
yolah, bukan semua lelaki pandai kot
nak buat kerja2 macam ni
butinya, aku pernah tolong sorang guy ni
jumping kereta dia bila bateri dia kong
sama macam tak semua perempuan pandai masakkan

dan kalau setakat alasan
kita nak cari laki
sebab ada yang boleh diharap buat kerja2 kotor nie
tak perlulah
sebabnya sekarang
mekanik pun ada saja 24 hours
lampu rumah sekarang canggih kot
silap hari bulan
kena panggil tukang rumah yang pakar
untuk tukar lampu

dan bagi aku personally
tak salah kalau perempuan pandai buat kerja lelaki
bukannya apa
dalam hidup rumahtangga
kena ada compromise and tolerance
kalau husband to be dah keluarkan duit
nak beli lampu contohnya
tak salah kot kalau aku yang tolong pasang
yelah, mesti dia penat
balik kerja kena pulak cari kedai hardware
kalau beli dekat tesco or giant
kena pula q panjang
so, sebagai isteri yang mithali
itulah saja yang aku mampu support dia


aku memang tak perlukan lelaki
untuk menukar lampu rumah
tapi aku perlu lelaki
yang sanggup beratur panjang membeli lampu
aku memang tak perlukan lelaki
untuk menukarkan tayar kereta bila tayarku pancit
tapi aku perlu lelaki 
yang tak akan betah duduk di rumah
kerana risaukan keselamatanku

dan sanggup keluar semula dari rumah
setelah penat seharian di pejabat
semata-mata untuk memastikan keselamatanku
walau dia tahu aku bisa sendiri

aku tak perlukan lelaki untuk "jumping" keretaku
tapi aku perlukan lelaki
yang akan menawarkan dirinya
untuk menghantarku ke tempat kerja
kerna bimbang akan kebajikanku


moga entri ini akan menjawap persoalan member aku tu

dan entri ini hanya repekan
mungkin tajuk agakm kontroversi
BUT
kalau tak buat tajuk tu
tak bombastiklah kan...
adiyosss....

Catatan popular daripada blog ini

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…

HUBBY, DARLING , SWEETHEART

time ngah wat blogging walking...aku jumpa satu nukilan yang memang menarik and very funnylah...aku tak tau nak cakap...memang tak terluahlah....aku rasa nak gelak jer...
first time aku baca memang mencuit hati...aku tertarik betullah naletak kat blog aku...walau nukilannya sangat funny tapi aku rasa banyak pengajaran yang aku dapat..
apa ye bezanya hubby, darling and sweetheart yer...tertanya=tanya gak aku mase nengot tajuk tuh.... walau dengan penuh sinis dier cuba terangkan aper bezanya tapi memang banyak maksud dalamannya....renung-renungkanlah dan selamat bergelak..hahaha..
nukilan ni lansung takder kaitan dengan aku nyer feeling wat masa nih..jangan salah paham ok...

hubby..
dulu i benci..
sebab u budak lagi..
umor kite lari..
i takut tak serasi..
tapi i bole mati..
bile u takde kat sisi..
baru i akui..
memang i cintakan hubby..
nak wat camne lagi..
ngaku je la serah diri..

darling..
bile u ajak dating..
i gelak guling-guling..
sampai i jadi pening..
i tengok orang keliling..
tapi u tak ambik pusin…

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART ONE

This just humble tips that I initially wanna share with my lovely sister and her friends. (for convenience , I will refer my sister and her friends as my students from now and onward). This slides I re share as a reference for them and initially taken from my slides when I did some explanation to them in my class. The tips in the slides were summary for what I had experienced and also from some latest input that I got from the expert. For a record, I'm not a teacher because I don't have any certificate but I just had my experiences as a Band 4 scorer in MUET. In addition, the tips I gathered for my students where most of them did not have a proper English education and I try my best to share tips that easily to understand and follow. 
Because I'm afraid that some of my students did not understand the slides, I will try to explain in bilingual for their sake. 

I'm pretty sure that most of my students did not watch this kind of drama because I did not get any response w…

COLLATERAL LIGAMENT TEAR : PATIENT'S GUIDE

A Patient's Guide to Collateral Ligament Injuries Introduction The collateral ligaments are commonly injured parts of the knee. An injury to these ligaments usually involves a significant force, such as a fall while skiing or a direct impact to the side of the leg. This guide will help you understand where the collateral ligaments are locatedhow a collateral ligament injury causes problemshow doctors treat the condition Anatomy Where are the collateral ligaments, and what do they do? Ligaments are tough bands of tissue that connect the ends of bones together. There are two collateral ligaments, one on either side of the knee, that limit side to side motion of the knee. The medial collateral ligament (MCL) is found on the side of the knee closest to the other knee. The lateral collateral ligament (LCL) is found on the opposite side of the knee. Together, the collateral ligaments also work with the posterior cruciate ligament (PCL) to prevent excessive motion of the tibia posteriorly…