Langkau ke kandungan utama

APA GUNANYA LELAKI


bila lama tak online chat FB
sekali online 
mesti ada member2 aku yang tegur
dan kebetulan 
chat dengan seorang member yang memang lama
tak dengar khabar berita ni
dipendekkan kisah
tengah ralit acth up pasal life masing2
aku ditanyakan satu soalan bombastik

"Mid, kalau kau pandai tukar lampu, boleh tukar tayar
sendiri, pandai jumping kereta dan tak malu 
hantar kereta ke workshop, so, apa gunanya laki kau nanti..."

dan masa tu
otak aku agak lambat RAM waktu tu
so, aku hanya mampu
sent SMILEY face
sambil buat jawapan yang tak berapa lawak

"Aku carilah pulak laki yang pandai masak, pandai kemas rumah"

dan sebab tak nak teruskan lagi perbincangan hangat kami,
cepat2 aku cakap aku nak log out sebab ada kerja
confirm, kalau lama karang
ada pulak yang bukak bunga silat nanti

but then,
bila tengah termenung panjang ni
aku terfikir pula soalan cepumas member aku tu
dan banyaklah pula kemusykilan yang muncul

pertamanya :
aku tak boleh digest macam mana
member aku tu boleh keluar soalan luar alam macam tu
yalah,
soalan dia buat aku terpikir
adakah kita berkahwin kerana sebab2 yang disebutkan
yalah, sebab nak cari pak sanggup
untuk tukarkan lampu, paip, tayar
kalau itulah sebab kenapa kita nak kahwin
baik tak kot
yolah, bukan semua lelaki pandai kot
nak buat kerja2 macam ni
butinya, aku pernah tolong sorang guy ni
jumping kereta dia bila bateri dia kong
sama macam tak semua perempuan pandai masakkan

dan kalau setakat alasan
kita nak cari laki
sebab ada yang boleh diharap buat kerja2 kotor nie
tak perlulah
sebabnya sekarang
mekanik pun ada saja 24 hours
lampu rumah sekarang canggih kot
silap hari bulan
kena panggil tukang rumah yang pakar
untuk tukar lampu

dan bagi aku personally
tak salah kalau perempuan pandai buat kerja lelaki
bukannya apa
dalam hidup rumahtangga
kena ada compromise and tolerance
kalau husband to be dah keluarkan duit
nak beli lampu contohnya
tak salah kot kalau aku yang tolong pasang
yelah, mesti dia penat
balik kerja kena pulak cari kedai hardware
kalau beli dekat tesco or giant
kena pula q panjang
so, sebagai isteri yang mithali
itulah saja yang aku mampu support dia


aku memang tak perlukan lelaki
untuk menukar lampu rumah
tapi aku perlu lelaki
yang sanggup beratur panjang membeli lampu
aku memang tak perlukan lelaki
untuk menukarkan tayar kereta bila tayarku pancit
tapi aku perlu lelaki 
yang tak akan betah duduk di rumah
kerana risaukan keselamatanku

dan sanggup keluar semula dari rumah
setelah penat seharian di pejabat
semata-mata untuk memastikan keselamatanku
walau dia tahu aku bisa sendiri

aku tak perlukan lelaki untuk "jumping" keretaku
tapi aku perlukan lelaki
yang akan menawarkan dirinya
untuk menghantarku ke tempat kerja
kerna bimbang akan kebajikanku


moga entri ini akan menjawap persoalan member aku tu

dan entri ini hanya repekan
mungkin tajuk agakm kontroversi
BUT
kalau tak buat tajuk tu
tak bombastiklah kan...
adiyosss....

Catatan popular daripada blog ini

COLLATERAL LIGAMENT TEAR : PATIENT'S GUIDE

A Patient's Guide to Collateral Ligament Injuries Introduction The collateral ligaments are commonly injured parts of the knee. An injury to these ligaments usually involves a significant force, such as a fall while skiing or a direct impact to the side of the leg. This guide will help you understand where the collateral ligaments are locatedhow a collateral ligament injury causes problemshow doctors treat the condition Anatomy Where are the collateral ligaments, and what do they do? Ligaments are tough bands of tissue that connect the ends of bones together. There are two collateral ligaments, one on either side of the knee, that limit side to side motion of the knee. The medial collateral ligament (MCL) is found on the side of the knee closest to the other knee. The lateral collateral ligament (LCL) is found on the opposite side of the knee. Together, the collateral ligaments also work with the posterior cruciate ligament (PCL) to prevent excessive motion of the tibia posteriorly…

PANTUN CINTA ~~ CILOK FROM MY TWEET

berhias tandu daun selasih raja dewata megah berarak kemarau rindu menghakis kasih goyahlah cinta dicumbu jarak
pena dilarik mengukir kalam kalam ditulis atas suasa wahai angin sampaikanlah salam salam rindu curahan rasa
tumbuh tinggi pohon akasia singgah kelana memahat kenangan pemilik cinta biarlah rahsia silalah tunngu kiriman undangan
Tengah menggeledah arkib twitter, terjumpa pantun ini Kalau dikenang balik, terasa lawak dan kelakar. Waktu tu rasanya tengah jakun lagi dengan twitter. Tak sah kalau tak sehari mengtweet. 
Tak pasti pantun ini tentang apa dan siapa. Tapi bila check tarikh, macam dekat dengan waktu PADU. So, maybe semangat berpantun tiba-tiba datang berdamping. 
Aku rasa mesti waktu tu, follower aku banyak yang muntah hijau. Aku pun sekarang bila baca balik pantun ni, rasa nak hentak kepala kat meja ja. It's so cheesy. 



GOOD LUCK MY SISTER ON YOUR SPM

Dear my sister Najihah, I wish you the best for your SPM;s results. Whatever the result is, never lose faith A good results in SPM  as the people said is the good start for a better future but frankly speaking, its NOT a good results will not guarantee a good future because what FUTURE hold for you is still a SECRET that keep by the ALMIGHTY
So, dear sister I wanna you to keep your head held high never compare the results with others whatever it is your result especially don't compare it among the siblings every one of us have their own hurdles and destiny
and a reminder to you my dear sister you already decide what is your path do not think about what others get try the best what exactly in front of you do the best but keep in mind try to live your life to the fullest STUDY HARD PLAY HARD
 and last but not least, remember always I will always support you you may think that I try to get you into something but I will always try my best to find something that I think is the most suitable for you so, I will always…

OPTICAL COMBUSTION ENGINE~~~~ A BRIEF INTRODUCTION

1.INTRODUCTION  Figure 1 : Optical Single Cylinder Engine Internal combustion (IC) performance is one of the important aspects in automotive industry. The higher the IC performance, the powerful the engine car to be, therefore cause the higher request between the lovers of high performance cars. However, engineers had faced lots of problem in the way to determine the exact and more accurate performance of IC engine. These problems happen due to lots of factor such as the material that IC engine made of from. The IC engine is made of from all-metal materials and this prevent engineers to gain a detailed insight of the mixing, combustion and emissions formation processes occurred in the cylinder of IC engine. Therefore, the Optical Engine has been introduced as the improvement to the original system. High-speed imaging combined with the optical access provided by a optical engine offer the ability to directly image and compare ignition and combustion phenomena of internal combustion engin…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…