Langkau ke kandungan utama

HIDUP PERLU SELALU MUHASABAH


hidup ini perlu selalu muhasabah
kita sering mengungkap
muhasabahlah diri
biar berubah untuk yang lebih baik
tetapi kadangkala musykil
bagaimana kita haus bermuhasabah

muhasabah diri
kalau tiada yang mengerti
bermaksud mengevaluate diri sendiri
menilai diri
sesuai dengan tujuan 
kenapa kita diciptakan ILLAHI di mika bumi


Dari Syadad bin Aus r.a., dari Rasulullah saw., bahwa beliau berkata, ‘Orang yang pandai adalah yang menghisab (mengevaluasi) dirinya sendiri serta beramal untuk kehidupan sesudah kematian. Sedangkan orang yang lemah adalah yang dirinya mengikuti hawa nafsunya serta berangan-angan terhadap Allah swt. (HR. Imam Turmudzi, ia berkata, ‘Hadits ini adalah hadits hasan’)
Sumber: http://www.dakwatuna.com/2007/09/17/258/makna-muhasabah/#ixzz2mM8xZ7wp 
Follow us: 
@dakwatuna on Twitter | dakwatunacom on Facebook




tujuan utama kenapa kita dicipta
untuk menjadi khalifaNYA di muka bumi ini
membajak tanah kehidupan
dengan benih2 amar maaruf nahi mungkar
moga dapat dituai hasilnya di kendian hari
dan sejajarnya dengan lumrah manusia
yang berevolusi
tujuan hidup kita juga berevolusi
ada yang mahu punya keluarga bahgia
dan ada pula
yang mahu punya wang berjuta
namun apa pun evolusi kehidupan
jangan pernah lupa tujuan utama
mengapa kita diciptakan oleh ALLAH yang maha esa

kembali ke pokok bicara entri ini
bagaimana mahu bermuhasabah
bagi yang mahu
sebenarnya ianya sangat mudah
selalulah reflesikan diri anda
bagaimana menrefleksi diri
lagilah cukup mudah
dengar pendapat dan pandangan orang berkenaan anda

lalu ada mulut yang akan berbicara
bukan senang memuaskan hati semua orang
dalam mendengar pendapat
ada sempadan yang perlu kita buat
dengarlah dari mereka yang bijaksana
mereka yang anda fikir pandai memerhati
dan kalau suara majoriti 
berpendapat anda begini atau begitu
muhasabahlah dan cuba berubah

dalam bermuhasabah
jangan pula membutakan diri
lumrah kita yang digelar manusia
bila ada yang buruk kita diungkap
terus cepat melatah
marah menjadi punca sengketa
pesan buat diri sendiri
kalau ada yang sudi menegur buruknya kita
berterima kasihlah pada mereka
tak semua mampu menyatakan keburukan
kerana ianya perlu sebuah keberanian
dan telinga yang mendengar
hati yang menerima
harus cekal dan terbuka

lumrah juga yang namanya manusia
bila ada yang memuji kebaikan
hanya senyum dalam diam
tak salah mengungkap syukur pada ILLAHI
atah sifat mahmudah yang diberi
dan jangan lupa menyatakan terima kasih
pada yang melafaz pujian
karna
kata2 pujian 
itu walau kadangkala
boleh buat kita membangga diri
namun, ianya satu momentum besar untuk
kita terus melakukannya

segala sesuatu yang dinyatakan
oleh orang disekeliling kita
adalah sesuatu yang boleh dijadikan pont
buat kita bermuhasabah diri
selalulah muhasabah
kerna kita cuma tetamu senja
yang entah bila akan dijemput pulang


Catatan popular daripada blog ini

COLLATERAL LIGAMENT TEAR : PATIENT'S GUIDE

A Patient's Guide to Collateral Ligament Injuries Introduction The collateral ligaments are commonly injured parts of the knee. An injury to these ligaments usually involves a significant force, such as a fall while skiing or a direct impact to the side of the leg. This guide will help you understand where the collateral ligaments are locatedhow a collateral ligament injury causes problemshow doctors treat the condition Anatomy Where are the collateral ligaments, and what do they do? Ligaments are tough bands of tissue that connect the ends of bones together. There are two collateral ligaments, one on either side of the knee, that limit side to side motion of the knee. The medial collateral ligament (MCL) is found on the side of the knee closest to the other knee. The lateral collateral ligament (LCL) is found on the opposite side of the knee. Together, the collateral ligaments also work with the posterior cruciate ligament (PCL) to prevent excessive motion of the tibia posteriorly…

DEMAM RINDU

pukul 2.30 pm : dah tak tahan sangat nak tanggung bebannya badan nie.. terpaksalah mengkuatkan diri ke klinik USM.. credit to miss driver and resultnya nurse : adik, memang panas nie badan.. kenapa tak datang awal2... saya : camner nak datang kalau kenanya tengah malam ( dalam hati : mybe nervous sangat nak ngadap dekan esok kot pasal design ) and suhu badan 37.8 C pergh... dah lama gak tak panas macam tue huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu dan biler im share the story with her she just simply said that " ko demam rindu kott " ummmm... demam rindu takderlah rindu sangat dengan ny UMMI pun and she replied " orang lain kowt" hypothesis dy agak meragukan so tak boleh diguna pakai lansung tapi at the end of the day Im have to agree with her need to admit that im absolutely demam rindu hehehehehehehhe unexpected lansung sebenarnya coz lmbat makan ubat tapi biler jer dah jumpa terus terasa kebah giler demam saya nie hehehehehehehhe..sumpah gediks  ( in the future kalau baca memang …

GOOD LUCK MY SISTER ON YOUR SPM

Dear my sister Najihah, I wish you the best for your SPM;s results. Whatever the result is, never lose faith A good results in SPM  as the people said is the good start for a better future but frankly speaking, its NOT a good results will not guarantee a good future because what FUTURE hold for you is still a SECRET that keep by the ALMIGHTY
So, dear sister I wanna you to keep your head held high never compare the results with others whatever it is your result especially don't compare it among the siblings every one of us have their own hurdles and destiny
and a reminder to you my dear sister you already decide what is your path do not think about what others get try the best what exactly in front of you do the best but keep in mind try to live your life to the fullest STUDY HARD PLAY HARD
 and last but not least, remember always I will always support you you may think that I try to get you into something but I will always try my best to find something that I think is the most suitable for you so, I will always…

HIKAYAT CINTA ~~~ CINTA MATI MACAM SAMPAH

Aku :Macam mana korang boleh start couple ni. Kau kenal dia waktu bila Kawan : Baru seminggu yang lepas. Alah waktu aku cakap nak pergi ATM tu. Terlanggar dia. Aku :Macam tu je. Sempat pulak kau dapat nombor dia. Kawan : Biasalah , kata romeo. 
Dan entah macam mana, awek kawan aku ni jadi baik dengan aku. Baiknya sampak lepak ke bilik dan tidur dekat bilik aku. Mungkin sebab sifat dia yang manja ni, buat kawan aku tertarik hati dengan dia. Tapi sifat manja dia yang  melampau juga buat kawan aku jadi rimas. Hubungan diorang tak bertahan lama. Tak sampai sebulan diorang clash. Dan yag jadi mangsa adalah aku.
Awek kawan : Macam mana ni. Kita sayang sangat lagi dengan dia. Sampai hati dia nak clash macam tu jer. Kita cinta mati dengan dia. Kita tak tahulah macam mana nak bayangkan hidup kita tanpa dia. Sampai hati dia buat kita macam ni. Kita sayang gila kat dia. Aku : -_- (Dan terus mendengar luahan awek kawan ni sampai pukul berapa entah)
Dan esoknya kawan aku jadi mangsa kemarahan aku. Dia seronok…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…