Langkau ke kandungan utama

HIDUP PERLU SELALU MUHASABAH


hidup ini perlu selalu muhasabah
kita sering mengungkap
muhasabahlah diri
biar berubah untuk yang lebih baik
tetapi kadangkala musykil
bagaimana kita haus bermuhasabah

muhasabah diri
kalau tiada yang mengerti
bermaksud mengevaluate diri sendiri
menilai diri
sesuai dengan tujuan 
kenapa kita diciptakan ILLAHI di mika bumi


Dari Syadad bin Aus r.a., dari Rasulullah saw., bahwa beliau berkata, ‘Orang yang pandai adalah yang menghisab (mengevaluasi) dirinya sendiri serta beramal untuk kehidupan sesudah kematian. Sedangkan orang yang lemah adalah yang dirinya mengikuti hawa nafsunya serta berangan-angan terhadap Allah swt. (HR. Imam Turmudzi, ia berkata, ‘Hadits ini adalah hadits hasan’)
Sumber: http://www.dakwatuna.com/2007/09/17/258/makna-muhasabah/#ixzz2mM8xZ7wp 
Follow us: 
@dakwatuna on Twitter | dakwatunacom on Facebook




tujuan utama kenapa kita dicipta
untuk menjadi khalifaNYA di muka bumi ini
membajak tanah kehidupan
dengan benih2 amar maaruf nahi mungkar
moga dapat dituai hasilnya di kendian hari
dan sejajarnya dengan lumrah manusia
yang berevolusi
tujuan hidup kita juga berevolusi
ada yang mahu punya keluarga bahgia
dan ada pula
yang mahu punya wang berjuta
namun apa pun evolusi kehidupan
jangan pernah lupa tujuan utama
mengapa kita diciptakan oleh ALLAH yang maha esa

kembali ke pokok bicara entri ini
bagaimana mahu bermuhasabah
bagi yang mahu
sebenarnya ianya sangat mudah
selalulah reflesikan diri anda
bagaimana menrefleksi diri
lagilah cukup mudah
dengar pendapat dan pandangan orang berkenaan anda

lalu ada mulut yang akan berbicara
bukan senang memuaskan hati semua orang
dalam mendengar pendapat
ada sempadan yang perlu kita buat
dengarlah dari mereka yang bijaksana
mereka yang anda fikir pandai memerhati
dan kalau suara majoriti 
berpendapat anda begini atau begitu
muhasabahlah dan cuba berubah

dalam bermuhasabah
jangan pula membutakan diri
lumrah kita yang digelar manusia
bila ada yang buruk kita diungkap
terus cepat melatah
marah menjadi punca sengketa
pesan buat diri sendiri
kalau ada yang sudi menegur buruknya kita
berterima kasihlah pada mereka
tak semua mampu menyatakan keburukan
kerana ianya perlu sebuah keberanian
dan telinga yang mendengar
hati yang menerima
harus cekal dan terbuka

lumrah juga yang namanya manusia
bila ada yang memuji kebaikan
hanya senyum dalam diam
tak salah mengungkap syukur pada ILLAHI
atah sifat mahmudah yang diberi
dan jangan lupa menyatakan terima kasih
pada yang melafaz pujian
karna
kata2 pujian 
itu walau kadangkala
boleh buat kita membangga diri
namun, ianya satu momentum besar untuk
kita terus melakukannya

segala sesuatu yang dinyatakan
oleh orang disekeliling kita
adalah sesuatu yang boleh dijadikan pont
buat kita bermuhasabah diri
selalulah muhasabah
kerna kita cuma tetamu senja
yang entah bila akan dijemput pulang


Catatan popular daripada blog ini

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

HUBBY, DARLING , SWEETHEART

time ngah wat blogging walking...aku jumpa satu nukilan yang memang menarik and very funnylah...aku tak tau nak cakap...memang tak terluahlah....aku rasa nak gelak jer...
first time aku baca memang mencuit hati...aku tertarik betullah naletak kat blog aku...walau nukilannya sangat funny tapi aku rasa banyak pengajaran yang aku dapat..
apa ye bezanya hubby, darling and sweetheart yer...tertanya=tanya gak aku mase nengot tajuk tuh.... walau dengan penuh sinis dier cuba terangkan aper bezanya tapi memang banyak maksud dalamannya....renung-renungkanlah dan selamat bergelak..hahaha..
nukilan ni lansung takder kaitan dengan aku nyer feeling wat masa nih..jangan salah paham ok...

hubby..
dulu i benci..
sebab u budak lagi..
umor kite lari..
i takut tak serasi..
tapi i bole mati..
bile u takde kat sisi..
baru i akui..
memang i cintakan hubby..
nak wat camne lagi..
ngaku je la serah diri..

darling..
bile u ajak dating..
i gelak guling-guling..
sampai i jadi pening..
i tengok orang keliling..
tapi u tak ambik pusin…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART ONE

This just humble tips that I initially wanna share with my lovely sister and her friends. (for convenience , I will refer my sister and her friends as my students from now and onward). This slides I re share as a reference for them and initially taken from my slides when I did some explanation to them in my class. The tips in the slides were summary for what I had experienced and also from some latest input that I got from the expert. For a record, I'm not a teacher because I don't have any certificate but I just had my experiences as a Band 4 scorer in MUET. In addition, the tips I gathered for my students where most of them did not have a proper English education and I try my best to share tips that easily to understand and follow. 
Because I'm afraid that some of my students did not understand the slides, I will try to explain in bilingual for their sake. 

I'm pretty sure that most of my students did not watch this kind of drama because I did not get any response w…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…