Langkau ke kandungan utama

CORETAN JALANAN ~~~~AZAM TAHUN 2013


SELAMAT TINGGAL 2012

SELAMAT TAHUN BARU 2013

Semasa sedang menaip entri ini, aku baru sahaja menghabiskan sesi menelaah bersama SOLID MECHANICS sambil mendownload DETECTIVE CONAN
bila check dekat entri list, hmpir kesemua blogger post entri berkenaan tahun baru dan juga azam mereka
sebab rasa tak pernah buat sebeluum ni
jadi aku rasa baiklah tahun ini aku cuba sesuatu yang baru
aku tak pernah mempunyai senarai azam tahun baru aku
mungkin ini hasil side effect seba terstudy sangat SOLID MECHANIC  kot
ini hanyalah senarai yang aku pikirkan dalam kepala
yang aku nak dan kalau boleh aku nak ianya menjadi satu kenyataan
sebarang kejanggalan atau keganjilan
haraplah dimaapkan
almaklumlah semasa entri in ditaip
jam di dekstop menunjukkan puku 4.38 pagi

JADI, INILAH AZAM TAHUN BARU SAYA :

AZAM BIASA

1) menjadi hamba ALLAH yang lebih baik dri sebelumnya

2) menjadi anak yang kurang menyusahkan mak ayah 

3) menjadi kakak yang lebih prihatin dan yang boleh dijadikan tempat berpaut

4)menjadi sepupu/anak sedra/cucu/cicit yang lebih prihatin dan mengambil berat
( at least dua minggu sekali telefon keluarga yang lain)

4)menjadi rakan yang lebih prihatin

AZAM LUAR BIASA 

5) if possible, tak nak ponteng kelas

6)submit semua kerja sebelum due date, tak mahu lagi buat last minute

7)naikkan pointer semester 6

8)dapatkan tempat untuk buat Latihan Industri di tempat yang diinginkan
(tengah pikir lagi dekat mana, maybe lepas dapat result sem 5 baru decide)

9)melawat adik ifah dekat UUM SINTOK
(kalau ayah bagi nak drive sendiri)

10)at least, sekali pun jadilah nak hang out dengan budak2 COURSE

11)nak jejakkan kaki ke USM KUBANG KERIAN KELANTAN

12)nak pergi hiking ( kalau boleh nak try GUNUNG JERAI)

13) nak pergi dengan rumate/kengkawan/keluarga ke :
I) PULAU AMAN
II)BUKIT BENDERA
III) LEGOLAND

14) BALIK KAMPUNG KE TANJUNG BALAI DAN MUARA BOTUNG


SEMOGA TERCAPAILAH AZAM TAHUN BARU 

Catatan popular daripada blog ini

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…

HUBBY, DARLING , SWEETHEART

time ngah wat blogging walking...aku jumpa satu nukilan yang memang menarik and very funnylah...aku tak tau nak cakap...memang tak terluahlah....aku rasa nak gelak jer...
first time aku baca memang mencuit hati...aku tertarik betullah naletak kat blog aku...walau nukilannya sangat funny tapi aku rasa banyak pengajaran yang aku dapat..
apa ye bezanya hubby, darling and sweetheart yer...tertanya=tanya gak aku mase nengot tajuk tuh.... walau dengan penuh sinis dier cuba terangkan aper bezanya tapi memang banyak maksud dalamannya....renung-renungkanlah dan selamat bergelak..hahaha..
nukilan ni lansung takder kaitan dengan aku nyer feeling wat masa nih..jangan salah paham ok...

hubby..
dulu i benci..
sebab u budak lagi..
umor kite lari..
i takut tak serasi..
tapi i bole mati..
bile u takde kat sisi..
baru i akui..
memang i cintakan hubby..
nak wat camne lagi..
ngaku je la serah diri..

darling..
bile u ajak dating..
i gelak guling-guling..
sampai i jadi pening..
i tengok orang keliling..
tapi u tak ambik pusin…

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART ONE

This just humble tips that I initially wanna share with my lovely sister and her friends. (for convenience , I will refer my sister and her friends as my students from now and onward). This slides I re share as a reference for them and initially taken from my slides when I did some explanation to them in my class. The tips in the slides were summary for what I had experienced and also from some latest input that I got from the expert. For a record, I'm not a teacher because I don't have any certificate but I just had my experiences as a Band 4 scorer in MUET. In addition, the tips I gathered for my students where most of them did not have a proper English education and I try my best to share tips that easily to understand and follow. 
Because I'm afraid that some of my students did not understand the slides, I will try to explain in bilingual for their sake. 

I'm pretty sure that most of my students did not watch this kind of drama because I did not get any response w…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…