Langkau ke kandungan utama

ALUNG, BILA NAK KAHWIN ?


suatu petang di hari puasa ketiga
 angin sepoi2 bahasa walau kelembapan agak tak terasa
tekak rasa perit sebab duduk melepak 
kat bazar ramdhan
aik..ape cer melepak nie
biasalah kata peniaga tegar
mestilah berniagakan
dari duduk melangut kat umah baik kuar
dan disebabkan orang pun masih lagi rajin sangat nak masak
taklah sebusy maner 
dan sempatlah aq ngan adik aq duduk mengusha orang lalu-lalang
ngah elok mengusha tetiber lalau kawan sekolah rendah aq nie
and ntah camner adik aq boleh melalut
dia baik punya tanya soalan cepumas kat aq 
ALUNG.. BILER PULAK..KAWAN ALUNG TUE DAH NAK MASUK ANAK DUA DAH.. ALUNG TUNANG PUN BELUM...
okay..
inilah soalan yang aq rasa patut tak ader dalam silibus kehidupan aku buat masa sekarang nie
soalan jenis macam nie memang lebih susah dari paper fluid dynamics last sem
dan memang aq tak terkata kalau ditanya macam nie
dan salah satu sebab aq tak nak pergi tarawih ker surau adalah sebab nie jugak
aduhai
listen yerk, semuanya
mungkin inilah jawapan standard yang aq akan bagi
 kalau kena lagi tanya soalan luar alam nie



dan aq teringat pulak 
satu malam tue tangah duk dalam keta time jalan2 ke KL
aq share ngan adik aq 
plan aq nak further study sampai pHd
and tetiber ayah aq sampuk pulak
ABIS TUE, BILER PULAK NAK KAHWINNY
ini memang pelik sebab ayah aku tak pernah lagi keluar ayat penyata macam nie dar mulut dia
nie mungkinlah tempias daripada
anak2 kawan dia yang semuanya duk racing nak bina masjid

and maybe another answer yang aq boleh bagi
memnag start kena pikir aper jawapan kalau ditanya soalan macamnie
ini lagi contoh jawapan yang mungkin logic


memang sangatlah sibuk
rasanya takder masa kot nak pikir lagi pasal nie
sebab kepala gah serabut dengan banyak lagi benda lain
semuanya nak dibuat
sampai tak terkejar dek anganan 
tak tercapai dek badan
huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu
lagi better kalau ader masa lapang pun
adalah untuk memperbaikkan lagi diri yang serba kekurangan nie
macam maner nak lahirkan bakal generasi yang dapat pertahankan agama
kalau diri ini pun masih lagi terumbang-ambing
mencari tiang untuk berpaut
masih lagi menjerit ketakutan
bila dilambung ombak ganas ke pantai kegagalan

dan ini mungkin perisai terakhir aku
untuk menangkis semua jawapan2 yang ditanya


memang aq sentiasa rasakan yang aq terlalu sibuk
sampai kadangkala tak ader masa untuk diri sendiri
terlalu banya komitmen yang aq perlu jalankan
so, in laymans term aq takder masa nak cari jodoh
so macamman nak kahwin kalau calon pun lansung takder dalam listkan
so, maybe kalau aq dah bersedia tapi takder masa nanti
maybe mintak parents jerlah carikan
hahahhahahahah
okay kenyataan yang akhir nie sekadar karutan tengah malam aku..
tetiber teringat pulak my ummi cakap 
yang ramadhan nie ummi nak doakan semoga dapat jodoh...
huhuhuhuhuhhuhuhu..
anak dia nie grad pun tak lepas
ummi dah cakap pasal jodoh..
memang tak kenalah..
dan aq and my sis sekadar ketawa besar biler dengar anganan ummii aku nie...
anyway, soalan BILA NAK KAHWIN tue
mungkin boleh hold dulu koyt..
WASSALLAM..

Catatan popular daripada blog ini

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

HUBBY, DARLING , SWEETHEART

time ngah wat blogging walking...aku jumpa satu nukilan yang memang menarik and very funnylah...aku tak tau nak cakap...memang tak terluahlah....aku rasa nak gelak jer...
first time aku baca memang mencuit hati...aku tertarik betullah naletak kat blog aku...walau nukilannya sangat funny tapi aku rasa banyak pengajaran yang aku dapat..
apa ye bezanya hubby, darling and sweetheart yer...tertanya=tanya gak aku mase nengot tajuk tuh.... walau dengan penuh sinis dier cuba terangkan aper bezanya tapi memang banyak maksud dalamannya....renung-renungkanlah dan selamat bergelak..hahaha..
nukilan ni lansung takder kaitan dengan aku nyer feeling wat masa nih..jangan salah paham ok...

hubby..
dulu i benci..
sebab u budak lagi..
umor kite lari..
i takut tak serasi..
tapi i bole mati..
bile u takde kat sisi..
baru i akui..
memang i cintakan hubby..
nak wat camne lagi..
ngaku je la serah diri..

darling..
bile u ajak dating..
i gelak guling-guling..
sampai i jadi pening..
i tengok orang keliling..
tapi u tak ambik pusin…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART ONE

This just humble tips that I initially wanna share with my lovely sister and her friends. (for convenience , I will refer my sister and her friends as my students from now and onward). This slides I re share as a reference for them and initially taken from my slides when I did some explanation to them in my class. The tips in the slides were summary for what I had experienced and also from some latest input that I got from the expert. For a record, I'm not a teacher because I don't have any certificate but I just had my experiences as a Band 4 scorer in MUET. In addition, the tips I gathered for my students where most of them did not have a proper English education and I try my best to share tips that easily to understand and follow. 
Because I'm afraid that some of my students did not understand the slides, I will try to explain in bilingual for their sake. 

I'm pretty sure that most of my students did not watch this kind of drama because I did not get any response w…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…