Langkau ke kandungan utama

TOUR @ SUNGAI PETANI (SP)


tour at sungai petani
dah jadi macam satu rutin dan kewajipan
setiap sem mesti datang sp
well, biasalah nak melawat bakal nurse kan
sungai petani ne letaknya kat kedah darul aman
dan buat student macam aku nie
kalau nak jalan2 memanglah akan well-planned dulu 
coz nak kena budget cikitkan
dari USM nibong tebal
sebab nak cepat dan tak nak sangkut sangat 
dengan traffic light yang memanglah banyak dekat PENANG nie
aku choose ikut highway dari TOL JAWI and keluar dekat TOL JURU ( duit tol : RM 2.80)
then dari JURU terus jer tak payah bengkak-bengkok
sampailah nampak arah nak ker alor setar
then akan masuk pulak tol SG DUA dan sebab 
nak jimat cikit aku selalu keluar ikut TOL SP (U) ( duit tol : RM 3.40)
btw, tiniey aka my bestfriend nie ngah blajaq nak jadi nurse 
and kolej dy dekat HOSPITAL SULTAN ABDUL HALIM 
even lg dekat kalau aq kuar ikut TOL SP (S)
tapi malaslah sebab tol naiklah cikit
plus ikut jalan kampung best kot
dapat makan angin ngan menikmati kehidupan
dan seharian tu memang kaki lenguh sebab jalan banyak sangat
balik hostel kaki tercabut rasanya dan memang sedap mengulit mata
so, jom enjoy my tour at SP with TINIEY



sebab semangat sangat nak jumpa tiniey
dari usm tolak awak pagi kot
kalo bolen nak subuh dekat perhentian jerrrr
sampai THE STORE pun tak bukak lagi


mak cik nie memang biasalah
kalo tak berposing dalam sehari memang tak sah
nasib baik tak tinggi lampai
kalau tak mesti dah pasang angan2 nak jadi model



kebetulan kami datang ke CS SP 
ader pulak karnival best kottt
nasib baik kena balik awal 
kalo tak boleh jumpa artis2 yang datang meriahkan majlis
tapi best jugaklah karnival nie
ramai kot orang datang niaga
then, beli pizza yang memang sangat sedap..
serioously, boleh lawan PIZZA HUT
walau pun ON DIET, tapi makan tetap makan
takper lepas makan minum TEA HL


LUNCH dekat TESCO
bestnya SP nie tempat dia dekat2
bukan hujung ke hujung
so senanglah macam kami nak buat market-hopping
hehehehehehehehe
makan sizzlinh..pergh..sedap giler
sebab dah lama tak makn kot
and biasalah mak cik sorang nie mesti nak berposing



dekat SP nie ader taman cantik kot
mula2 dapat tau dari seorang mak cik kat masjid 
dy cakap taman burung
wau.. biasalh mid
kalau dengar pasal taman2 nie, memang berminbatlah sangat
taman nie tak taulah orang SP panggil aper
tapi location dy betul2 belakang masjid besar dekat tengah2 pekan SP tue
memanglah jumpa sangkar burung tapi tak nampaklah burung2 tue
maybe tengah main sorok2 kot time kami datang jenguk


seronok aku tengok taman nie
sihat kot orang2 SP nie
sangat meriah
kalah PADANG POLO dekat IPOH tue
memang happening
 dengan ramainya orang berjoging
budak2 main dekat taman permainan
berbasikal
siap ader laluan lagi
dan kawasannya teduh jer sebab banyak poko2 yang besar
dan landskapnya bersih dan teratur


bukan budak2 jer main buaian
mak budak pun join sekali
nie dier biler dah MODE ON CHILDREN
memang tak malu biler ader budak2 kat tepi tu asik jeling2 jerrr



makan sudah, main pun sudah
so jom sembahyang ASAR yerk
btw, ZUHUR kami dekat TESCO
coz time jumaat biasalah
orang laki dah bookedkan
masuk jer masjid nie aku tertarik
sangat dengan decoration dy
memang super duper



nie mungkinlah apa orang panggil
prptotype kalau kami dak enjin cakap
maap kalau salah term
memang nampak cantik kan desig dia
siapalah arkitek masjid nie
memang nak ucap tahniahlah
tapi aq luper pulak nak take noted nama masjid nie


ako pun boring juga nak tulis
macam biasalah
kat maner ader tiniey
mesti ader gambar depan cermin punya
wajibullghunnah
dari zaman matriks sampailah sekarang


masjid nie yang menarik die
ader tingkap besar dekat tepi2 masjid
dan tingkap nie sampai bawah kot 
and siap ader jendela lagi
memang nampak klassic giler


nak ikut posing jugak
sebab tingkap nie memang smart


lagi gambar tepi tingkap tapi yang ini gelap cikit



time nak balik
bergambar depan kolej kediaman tiniey
tersergam indah kot kolej nurse nie


teka apakah gambar yang blurr nie
pemandangan matrik KMPP terchenta
di waktu senja
snap dari dalam kereta berkelajuan tinggi
btw, thanks to MR DRIVER that day
jasamu dikenang

Catatan popular daripada blog ini

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

HUBBY, DARLING , SWEETHEART

time ngah wat blogging walking...aku jumpa satu nukilan yang memang menarik and very funnylah...aku tak tau nak cakap...memang tak terluahlah....aku rasa nak gelak jer...
first time aku baca memang mencuit hati...aku tertarik betullah naletak kat blog aku...walau nukilannya sangat funny tapi aku rasa banyak pengajaran yang aku dapat..
apa ye bezanya hubby, darling and sweetheart yer...tertanya=tanya gak aku mase nengot tajuk tuh.... walau dengan penuh sinis dier cuba terangkan aper bezanya tapi memang banyak maksud dalamannya....renung-renungkanlah dan selamat bergelak..hahaha..
nukilan ni lansung takder kaitan dengan aku nyer feeling wat masa nih..jangan salah paham ok...

hubby..
dulu i benci..
sebab u budak lagi..
umor kite lari..
i takut tak serasi..
tapi i bole mati..
bile u takde kat sisi..
baru i akui..
memang i cintakan hubby..
nak wat camne lagi..
ngaku je la serah diri..

darling..
bile u ajak dating..
i gelak guling-guling..
sampai i jadi pening..
i tengok orang keliling..
tapi u tak ambik pusin…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART ONE

This just humble tips that I initially wanna share with my lovely sister and her friends. (for convenience , I will refer my sister and her friends as my students from now and onward). This slides I re share as a reference for them and initially taken from my slides when I did some explanation to them in my class. The tips in the slides were summary for what I had experienced and also from some latest input that I got from the expert. For a record, I'm not a teacher because I don't have any certificate but I just had my experiences as a Band 4 scorer in MUET. In addition, the tips I gathered for my students where most of them did not have a proper English education and I try my best to share tips that easily to understand and follow. 
Because I'm afraid that some of my students did not understand the slides, I will try to explain in bilingual for their sake. 

I'm pretty sure that most of my students did not watch this kind of drama because I did not get any response w…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…