Langkau ke kandungan utama

CORETAN JALANAN : LUAHAN RASA CUCU PINGGITAN



ini coretan jalanan penuh contengan perasaan 
kisah hati dan luahan rasa dari pandangan seorang anak, cucu, dan keponakan
yang umurnya masih dini 
yang pengalamannya masih sekelip mata
yang pemikirannya masih belum cukup empuk untuk diratah isinya
namun sarat dengan rasa
namun penuh dengan emosi 
telah lama dia berdiam diri
telah lama dia menyepi diri
telah lama dia menghadam 
segala yang dilihat di hadapan mata
segala yang didengar dari angin yang menyapa telinga
 segala yang dibaca lewat ruangan bukumuka

kini usinya bakal menginjak 21 tahun
dimana di negara yang dicintainya
dia bisa membuat pilihan
dia bisa membuat perubahan
hanya dengan satu kertas yang ditandanya
atas sebab dan keadaan itu
coretan jalanan ini  dibingkiskan
contengan perasaan kisah cucu pinggitan
luahan rasa cucu terpinggir

sewaktu coretan ini dikarang
tangan, hati dan air mata sama-sama bekerja
masih terasa lagi pedihnya hati merintih
masih terasa lagi basahnya pipi terkena siraman air mata
masih terasa lagi hangatnya pelukan sahabat menenangkan jiwa yang bergelora
masih terasa lagi fasihnya mulut melontarkan kata amarah
dan masih terasa lagi
syahdunya diri saat dahi bertemu sujudnya
di atas tikar sejadah
mengharap belasnya tuhan yang penuh kasih sayang 

hati dan fikiran ketika itu
seolah tidak dapat berganding lagi
hati merintih penuh amarah, sedih dan dendam
fikiran memujuk dengan kata penuh positif 
memberi beribu alasan kenapa mengapa itu terjadi
hati dan fikiran saling bertingkah
namun jauh di lubuk rasa
walau apapun alasan
walau apapun kisah di sebaliknya
terbit rasa pedih merajai diri
hati lelah dalam pertingkahan
fikiran buntu dalam mencari alasan

sebenarnya
coretan ini tidak perlu wujud
sebenarnya
rasa sakit itu telah lama ingin dipendamkan
sebenarnya
hati ini tidak pernah mahu merasai lagi
betapa pedihnya rasa
bila mendengar kedatangan
seorang yang disayangi
seorang yang dirindui
seorang yang kelibatnya kadangkala muncul dalam mimpi
menjejakkan kaki ke tanah kelahirannya
TAPI
tidak pernah dikhabarkan 
NAMUN
apabila mata membaca
apabila hati terasa
apabila fikiran menghadam segala kata
setiap bait yang terukir dari ruangan muka buku 
buat diri tak duduk diam
buat hati terasa siksa
selagi luahan ini tak tersampaikan 
selagi rasa ini tak dikhabarkan

jangan kalian seenaknya bicara
jangan kalian seenaknya menuding jari
meletak beban salah pada dia 
BUNDA KESAYANGANKU
kami semua terasa pedihnya
andai kalian sedih melihat bunda kalian
fahamilah
kami juga anak kesayangan bunda kami
kami juga punya bunda yang kami sayangi
siksanya dia
sedihnya dia
turut kami rasakan

NENDA
tak pernah sekali walau sesaat
BUNDA itu mengajar kami
untuk membencinu
untuk mendendamimu
TETAPI
kami CUCUMU
punya mata untuk menilai sendiri
punya telinga untuk mendengar sendiri
dan punya
sekeping hati yang terluka 
saat tahu kehadiranmu di tanah air tercinta
namun tidak dikhabarkan
jauh sekali untuk menjenguk
sedih rasanya
bila menghirup udara yang sama
tapi tidak bertanya khabar
pedih rasanya 
bila menjejakkan kaki di tanah yang sama
tapi tidak bersua muka
sakit rasanya
bila menatap langit yang sama
tapi tidak mendengar bicara

NENDA & BUNDA2 sakalian
kami sedar kami tak punya uang
apa lagi emas permata
atau mungkin 
kami tak pernah membawamu jalan-jalan
ke tempat2 indah seluruh dunia
maafkanlah kami
kalau itu puncanya
maafkanlah kami
kalau layanan tidak semegah yang kau harap
kami hanya keluarga sederhana
yang mengharap ihsan para pembeli
untuk menyara kehidupan 
NENDA
bersabarlah 
kalau lama kami tidak menjenguk
kalau lama tidak bertanya khabar
bukannya menyimpan dendam
jauh lagi ingin memutuskan hubungan darah ini
namun 
hati ini masih tidak cukup kuat lagi
untuk bertemu mata
untuk melawan bicara
NENDA
dari jauh kupohon
DOA dan RESTU
dari kalian semua
CUCUmu ini masig ligat berusaha
masih teguh melawan cabarannya sendiri
doakanlah agar kejayaan dapat digenggam
agar bisa ku bertemu semua
dengan penuh bangga
agar bisa ku membawa kalian
pusing2 satu dunia


DENGARLAH
nenda kesayanganku
DENGARLAH
bunda2 kesayanganku
tolong jangan diungkit lagi
 kisah yang hampir membunuh rasa
tolong jangan disebut lagi
kenangan yang menghidupkan api dendam
bukan apa
diri ini manusia biasa
takut bila kunci kesabaran entah hilang ke mana
takut bila kewarasan pikiran dicampak ke mana
diri ini bertindak mungkin melampau batas
sebelum contengan rasa ini lebih berbisa 
mohon kemaafan dari semua yang membaca
ini hanya nukilan rasa
coretan jalanan kisah cucu buangan









Catatan popular daripada blog ini

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

HUBBY, DARLING , SWEETHEART

time ngah wat blogging walking...aku jumpa satu nukilan yang memang menarik and very funnylah...aku tak tau nak cakap...memang tak terluahlah....aku rasa nak gelak jer...
first time aku baca memang mencuit hati...aku tertarik betullah naletak kat blog aku...walau nukilannya sangat funny tapi aku rasa banyak pengajaran yang aku dapat..
apa ye bezanya hubby, darling and sweetheart yer...tertanya=tanya gak aku mase nengot tajuk tuh.... walau dengan penuh sinis dier cuba terangkan aper bezanya tapi memang banyak maksud dalamannya....renung-renungkanlah dan selamat bergelak..hahaha..
nukilan ni lansung takder kaitan dengan aku nyer feeling wat masa nih..jangan salah paham ok...

hubby..
dulu i benci..
sebab u budak lagi..
umor kite lari..
i takut tak serasi..
tapi i bole mati..
bile u takde kat sisi..
baru i akui..
memang i cintakan hubby..
nak wat camne lagi..
ngaku je la serah diri..

darling..
bile u ajak dating..
i gelak guling-guling..
sampai i jadi pening..
i tengok orang keliling..
tapi u tak ambik pusin…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART ONE

This just humble tips that I initially wanna share with my lovely sister and her friends. (for convenience , I will refer my sister and her friends as my students from now and onward). This slides I re share as a reference for them and initially taken from my slides when I did some explanation to them in my class. The tips in the slides were summary for what I had experienced and also from some latest input that I got from the expert. For a record, I'm not a teacher because I don't have any certificate but I just had my experiences as a Band 4 scorer in MUET. In addition, the tips I gathered for my students where most of them did not have a proper English education and I try my best to share tips that easily to understand and follow. 
Because I'm afraid that some of my students did not understand the slides, I will try to explain in bilingual for their sake. 

I'm pretty sure that most of my students did not watch this kind of drama because I did not get any response w…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…