Langkau ke kandungan utama

CORETAN JALANAN : LUAHAN RASA CUCU PINGGITAN



ini coretan jalanan penuh contengan perasaan 
kisah hati dan luahan rasa dari pandangan seorang anak, cucu, dan keponakan
yang umurnya masih dini 
yang pengalamannya masih sekelip mata
yang pemikirannya masih belum cukup empuk untuk diratah isinya
namun sarat dengan rasa
namun penuh dengan emosi 
telah lama dia berdiam diri
telah lama dia menyepi diri
telah lama dia menghadam 
segala yang dilihat di hadapan mata
segala yang didengar dari angin yang menyapa telinga
 segala yang dibaca lewat ruangan bukumuka

kini usinya bakal menginjak 21 tahun
dimana di negara yang dicintainya
dia bisa membuat pilihan
dia bisa membuat perubahan
hanya dengan satu kertas yang ditandanya
atas sebab dan keadaan itu
coretan jalanan ini  dibingkiskan
contengan perasaan kisah cucu pinggitan
luahan rasa cucu terpinggir

sewaktu coretan ini dikarang
tangan, hati dan air mata sama-sama bekerja
masih terasa lagi pedihnya hati merintih
masih terasa lagi basahnya pipi terkena siraman air mata
masih terasa lagi hangatnya pelukan sahabat menenangkan jiwa yang bergelora
masih terasa lagi fasihnya mulut melontarkan kata amarah
dan masih terasa lagi
syahdunya diri saat dahi bertemu sujudnya
di atas tikar sejadah
mengharap belasnya tuhan yang penuh kasih sayang 

hati dan fikiran ketika itu
seolah tidak dapat berganding lagi
hati merintih penuh amarah, sedih dan dendam
fikiran memujuk dengan kata penuh positif 
memberi beribu alasan kenapa mengapa itu terjadi
hati dan fikiran saling bertingkah
namun jauh di lubuk rasa
walau apapun alasan
walau apapun kisah di sebaliknya
terbit rasa pedih merajai diri
hati lelah dalam pertingkahan
fikiran buntu dalam mencari alasan

sebenarnya
coretan ini tidak perlu wujud
sebenarnya
rasa sakit itu telah lama ingin dipendamkan
sebenarnya
hati ini tidak pernah mahu merasai lagi
betapa pedihnya rasa
bila mendengar kedatangan
seorang yang disayangi
seorang yang dirindui
seorang yang kelibatnya kadangkala muncul dalam mimpi
menjejakkan kaki ke tanah kelahirannya
TAPI
tidak pernah dikhabarkan 
NAMUN
apabila mata membaca
apabila hati terasa
apabila fikiran menghadam segala kata
setiap bait yang terukir dari ruangan muka buku 
buat diri tak duduk diam
buat hati terasa siksa
selagi luahan ini tak tersampaikan 
selagi rasa ini tak dikhabarkan

jangan kalian seenaknya bicara
jangan kalian seenaknya menuding jari
meletak beban salah pada dia 
BUNDA KESAYANGANKU
kami semua terasa pedihnya
andai kalian sedih melihat bunda kalian
fahamilah
kami juga anak kesayangan bunda kami
kami juga punya bunda yang kami sayangi
siksanya dia
sedihnya dia
turut kami rasakan

NENDA
tak pernah sekali walau sesaat
BUNDA itu mengajar kami
untuk membencinu
untuk mendendamimu
TETAPI
kami CUCUMU
punya mata untuk menilai sendiri
punya telinga untuk mendengar sendiri
dan punya
sekeping hati yang terluka 
saat tahu kehadiranmu di tanah air tercinta
namun tidak dikhabarkan
jauh sekali untuk menjenguk
sedih rasanya
bila menghirup udara yang sama
tapi tidak bertanya khabar
pedih rasanya 
bila menjejakkan kaki di tanah yang sama
tapi tidak bersua muka
sakit rasanya
bila menatap langit yang sama
tapi tidak mendengar bicara

NENDA & BUNDA2 sakalian
kami sedar kami tak punya uang
apa lagi emas permata
atau mungkin 
kami tak pernah membawamu jalan-jalan
ke tempat2 indah seluruh dunia
maafkanlah kami
kalau itu puncanya
maafkanlah kami
kalau layanan tidak semegah yang kau harap
kami hanya keluarga sederhana
yang mengharap ihsan para pembeli
untuk menyara kehidupan 
NENDA
bersabarlah 
kalau lama kami tidak menjenguk
kalau lama tidak bertanya khabar
bukannya menyimpan dendam
jauh lagi ingin memutuskan hubungan darah ini
namun 
hati ini masih tidak cukup kuat lagi
untuk bertemu mata
untuk melawan bicara
NENDA
dari jauh kupohon
DOA dan RESTU
dari kalian semua
CUCUmu ini masig ligat berusaha
masih teguh melawan cabarannya sendiri
doakanlah agar kejayaan dapat digenggam
agar bisa ku bertemu semua
dengan penuh bangga
agar bisa ku membawa kalian
pusing2 satu dunia


DENGARLAH
nenda kesayanganku
DENGARLAH
bunda2 kesayanganku
tolong jangan diungkit lagi
 kisah yang hampir membunuh rasa
tolong jangan disebut lagi
kenangan yang menghidupkan api dendam
bukan apa
diri ini manusia biasa
takut bila kunci kesabaran entah hilang ke mana
takut bila kewarasan pikiran dicampak ke mana
diri ini bertindak mungkin melampau batas
sebelum contengan rasa ini lebih berbisa 
mohon kemaafan dari semua yang membaca
ini hanya nukilan rasa
coretan jalanan kisah cucu buangan









Catatan popular daripada blog ini

COLLATERAL LIGAMENT TEAR : PATIENT'S GUIDE

A Patient's Guide to Collateral Ligament Injuries Introduction The collateral ligaments are commonly injured parts of the knee. An injury to these ligaments usually involves a significant force, such as a fall while skiing or a direct impact to the side of the leg. This guide will help you understand where the collateral ligaments are locatedhow a collateral ligament injury causes problemshow doctors treat the condition Anatomy Where are the collateral ligaments, and what do they do? Ligaments are tough bands of tissue that connect the ends of bones together. There are two collateral ligaments, one on either side of the knee, that limit side to side motion of the knee. The medial collateral ligament (MCL) is found on the side of the knee closest to the other knee. The lateral collateral ligament (LCL) is found on the opposite side of the knee. Together, the collateral ligaments also work with the posterior cruciate ligament (PCL) to prevent excessive motion of the tibia posteriorly…

SM DIR ENTERPRISE

Saya telah menemubual seorang usahawan tempatan yang sangat berjaya dalam bidang keusahawanan yang diceburinya. Hasil temu bual selama 20 minit ini telah memberi peluang kepada saya untuk mengetahui sedikit sebanyak maklumat mengenai dunia keusahawanan. Beliau juga tidak lokek untuk berkongsi rahsia dan pengalaman beliau sepanjang menjadi seorang usahawan. Usahawan yang saya maksudkan ini ialah Encik Hidir. Beliau telah menubuhkan syarikatnya sendiri yang diberi nama Syarikat SM DIR ENTERPRISE. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang menjual dan membekalkan perabot dan berlokasi di Hutan Melintang,Perak. Keistimewaan usahawan ini adalah kerana beliau satu-satunya usahawan Melayu di Daerah Hilir Perak yang membuka syarikat berasaskan perabot yang mana selalunya bidang ini dipelopori oleh kaum Cina.  Kata orang tak kenal maka tak cinta. Sebelum saya menceritakan lebih lanjut lagi berkenaan kejayaan dan pengalaman yang telah dilalui oleh usahawan ini, moleklah kiranya jika saya menc…

HIKAYAT CINTA ~~~ CINTA MATI MACAM SAMPAH

Aku :Macam mana korang boleh start couple ni. Kau kenal dia waktu bila Kawan : Baru seminggu yang lepas. Alah waktu aku cakap nak pergi ATM tu. Terlanggar dia. Aku :Macam tu je. Sempat pulak kau dapat nombor dia. Kawan : Biasalah , kata romeo. 
Dan entah macam mana, awek kawan aku ni jadi baik dengan aku. Baiknya sampak lepak ke bilik dan tidur dekat bilik aku. Mungkin sebab sifat dia yang manja ni, buat kawan aku tertarik hati dengan dia. Tapi sifat manja dia yang  melampau juga buat kawan aku jadi rimas. Hubungan diorang tak bertahan lama. Tak sampai sebulan diorang clash. Dan yag jadi mangsa adalah aku.
Awek kawan : Macam mana ni. Kita sayang sangat lagi dengan dia. Sampai hati dia nak clash macam tu jer. Kita cinta mati dengan dia. Kita tak tahulah macam mana nak bayangkan hidup kita tanpa dia. Sampai hati dia buat kita macam ni. Kita sayang gila kat dia. Aku : -_- (Dan terus mendengar luahan awek kawan ni sampai pukul berapa entah)
Dan esoknya kawan aku jadi mangsa kemarahan aku. Dia seronok…

DEMAM RINDU

pukul 2.30 pm : dah tak tahan sangat nak tanggung bebannya badan nie.. terpaksalah mengkuatkan diri ke klinik USM.. credit to miss driver and resultnya nurse : adik, memang panas nie badan.. kenapa tak datang awal2... saya : camner nak datang kalau kenanya tengah malam ( dalam hati : mybe nervous sangat nak ngadap dekan esok kot pasal design ) and suhu badan 37.8 C pergh... dah lama gak tak panas macam tue huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu dan biler im share the story with her she just simply said that " ko demam rindu kott " ummmm... demam rindu takderlah rindu sangat dengan ny UMMI pun and she replied " orang lain kowt" hypothesis dy agak meragukan so tak boleh diguna pakai lansung tapi at the end of the day Im have to agree with her need to admit that im absolutely demam rindu hehehehehehehhe unexpected lansung sebenarnya coz lmbat makan ubat tapi biler jer dah jumpa terus terasa kebah giler demam saya nie hehehehehehehhe..sumpah gediks  ( in the future kalau baca memang …

GOOD LUCK MY SISTER ON YOUR SPM

Dear my sister Najihah, I wish you the best for your SPM;s results. Whatever the result is, never lose faith A good results in SPM  as the people said is the good start for a better future but frankly speaking, its NOT a good results will not guarantee a good future because what FUTURE hold for you is still a SECRET that keep by the ALMIGHTY
So, dear sister I wanna you to keep your head held high never compare the results with others whatever it is your result especially don't compare it among the siblings every one of us have their own hurdles and destiny
and a reminder to you my dear sister you already decide what is your path do not think about what others get try the best what exactly in front of you do the best but keep in mind try to live your life to the fullest STUDY HARD PLAY HARD
 and last but not least, remember always I will always support you you may think that I try to get you into something but I will always try my best to find something that I think is the most suitable for you so, I will always…