Langkau ke kandungan utama

IR VS LAWYER



Tiga orang Peguam dan tiga orang Jurutera sedang dalam perjalanan ke sebuah Konvesyen dengan menaiki keretapi. Setelah tiba di stesen keretapi itu, setiap Peguam tersebut membeli tiket mereka masing-masing. Berlainan pula dengan tiga Jurutera tersebut yang hanya membeli satu tiket sahaja. Kerana hairan bercampur pula dengan sifat semula jadi seorang peguam yang sentiasa ingin mengetahui kebenaran, salah seorang dari Peguam tersebut bertanya :
" Kenapa kamu hanya membeli satu tiket sahaja sedangkan kamu bertiga ?"
" Diam, perhatikan kami dan kamu semua akan tahu bagaimana " jawab Jurutera tersebut.
Kemudian mereka semua menaiki keretapi tersebut. Ketiga-tiga Peguam duduk di kerusi mereka masing-masing. Manakala, kesemua Jurutera tersebut menyorok masuk ke daalam bilik air dan mengunci pintu bilik air tersebut.
Apabila Konduktor datang untuk mengutip tiket, dia mengetuk pintu bilik air dan berkata :
" Sila berikan tiket anda"
Pintu tersebut dibuka dan sebelah tangan dari salah seorang Jurutera tersebut dihulur ke luar dangan tiket digenggamannya. Konduktor tersebut mengambilnya dan terus bergerak.
Kesemua Peguam tersebut berasa kagum dan takjub dengan idea yang sangat bernas itu. Dalam perjalanan pulang dari Konvesyen, mereka mengambil keputusan untuk meniru teknik yang telah diajar oleh Jurutera. Tiba di kaunter tiket, Peguam membeli satu tiket sahaja untuk mereka bertiga. Tetapi apa yang menghairankan mereka adalah para Jurutera lansung tidak membeli walau satu pun tiket keretapi. Dengan suara yang lantang penuh rasa curiga seorang Peguam yang berkaliber, mereka bertanya :
" Bagaimanakah anda semua akan melakukannya ? "
" Diam, perhatikan dan kamu semua akan tahu bagaimana " dengan penuh bergaya dan selamba Jurutera itu menjawab.
Mereka semua menaiki keretapi tersebut. Seperti yang telah dilihat sebelumnya, ketiga-tiga Peguam itu masuk kedalam bilik air dan begitu juga dengan semua Jurutera itu masuk kedalam bilik air yang lain.
Tidak lama selepas keretapi bertolak, salah seorang dari Jurutera tersebut keluar dari bilik airnya dan mengetuk pintu bilik air yang lain :
" Sila berikan tiket anda"

ditranslatekan dari : http://www.notafikir.com/?cat=5
credit to tuan blog di atas... saya nak post dekat FB so kena translatekan ke MALAY..
tapi seriously, a little bit funny this story...
btw, cerita ni hanyalah rekaan semata-mata tanpa niat untuk menyinggung maner2 pihak yang terlibat..
tapi tipulah kalau tak rase lani macamkan...
nampak sangat yang IR ni semua memang pandai ngelat... hehehehehehe...
banyak jer idea2 yang tak logik kalau nak ngelat tue yerk...
biasalah... kalau nak seribu daya, tak nak apalagi ngelatlah...
janji terlepas dan melepaskan....
hhehehehehehehehhehehe....
Hidup kena sentiasa hepi, baru ader life....

Catatan popular daripada blog ini

COLLATERAL LIGAMENT TEAR : PATIENT'S GUIDE

A Patient's Guide to Collateral Ligament Injuries Introduction The collateral ligaments are commonly injured parts of the knee. An injury to these ligaments usually involves a significant force, such as a fall while skiing or a direct impact to the side of the leg. This guide will help you understand where the collateral ligaments are locatedhow a collateral ligament injury causes problemshow doctors treat the condition Anatomy Where are the collateral ligaments, and what do they do? Ligaments are tough bands of tissue that connect the ends of bones together. There are two collateral ligaments, one on either side of the knee, that limit side to side motion of the knee. The medial collateral ligament (MCL) is found on the side of the knee closest to the other knee. The lateral collateral ligament (LCL) is found on the opposite side of the knee. Together, the collateral ligaments also work with the posterior cruciate ligament (PCL) to prevent excessive motion of the tibia posteriorly…

DEMAM RINDU

pukul 2.30 pm : dah tak tahan sangat nak tanggung bebannya badan nie.. terpaksalah mengkuatkan diri ke klinik USM.. credit to miss driver and resultnya nurse : adik, memang panas nie badan.. kenapa tak datang awal2... saya : camner nak datang kalau kenanya tengah malam ( dalam hati : mybe nervous sangat nak ngadap dekan esok kot pasal design ) and suhu badan 37.8 C pergh... dah lama gak tak panas macam tue huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu dan biler im share the story with her she just simply said that " ko demam rindu kott " ummmm... demam rindu takderlah rindu sangat dengan ny UMMI pun and she replied " orang lain kowt" hypothesis dy agak meragukan so tak boleh diguna pakai lansung tapi at the end of the day Im have to agree with her need to admit that im absolutely demam rindu hehehehehehehhe unexpected lansung sebenarnya coz lmbat makan ubat tapi biler jer dah jumpa terus terasa kebah giler demam saya nie hehehehehehehhe..sumpah gediks  ( in the future kalau baca memang …

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

TOUR @ SUNGAI PETANI (SP)

tour at sungai petani dah jadi macam satu rutin dan kewajipan setiap sem mesti datang sp well, biasalah nak melawat bakal nurse kan sungai petani ne letaknya kat kedah darul aman dan buat student macam aku nie kalau nak jalan2 memanglah akan well-planned dulu  coz nak kena budget cikitkan dari USM nibong tebal sebab nak cepat dan tak nak sangkut sangat  dengan traffic light yang memanglah banyak dekat PENANG nie aku choose ikut highway dari TOL JAWI and keluar dekat TOL JURU ( duit tol : RM 2.80) then dari JURU terus jer tak payah bengkak-bengkok sampailah nampak arah nak ker alor setar then akan masuk pulak tol SG DUA dan sebab  nak jimat cikit aku selalu keluar ikut TOL SP (U) ( duit tol : RM 3.40) btw, tiniey aka my bestfriend nie ngah blajaq nak jadi nurse  and kolej dy dekat HOSPITAL SULTAN ABDUL HALIM  even lg dekat kalau aq kuar ikut TOL SP (S) tapi malaslah sebab tol naiklah cikit plus ikut jalan kampung best kot dapat makan angin ngan menikmati kehidupan dan seharian tu mema…