Langkau ke kandungan utama

IR VS LAWYER



Tiga orang Peguam dan tiga orang Jurutera sedang dalam perjalanan ke sebuah Konvesyen dengan menaiki keretapi. Setelah tiba di stesen keretapi itu, setiap Peguam tersebut membeli tiket mereka masing-masing. Berlainan pula dengan tiga Jurutera tersebut yang hanya membeli satu tiket sahaja. Kerana hairan bercampur pula dengan sifat semula jadi seorang peguam yang sentiasa ingin mengetahui kebenaran, salah seorang dari Peguam tersebut bertanya :
" Kenapa kamu hanya membeli satu tiket sahaja sedangkan kamu bertiga ?"
" Diam, perhatikan kami dan kamu semua akan tahu bagaimana " jawab Jurutera tersebut.
Kemudian mereka semua menaiki keretapi tersebut. Ketiga-tiga Peguam duduk di kerusi mereka masing-masing. Manakala, kesemua Jurutera tersebut menyorok masuk ke daalam bilik air dan mengunci pintu bilik air tersebut.
Apabila Konduktor datang untuk mengutip tiket, dia mengetuk pintu bilik air dan berkata :
" Sila berikan tiket anda"
Pintu tersebut dibuka dan sebelah tangan dari salah seorang Jurutera tersebut dihulur ke luar dangan tiket digenggamannya. Konduktor tersebut mengambilnya dan terus bergerak.
Kesemua Peguam tersebut berasa kagum dan takjub dengan idea yang sangat bernas itu. Dalam perjalanan pulang dari Konvesyen, mereka mengambil keputusan untuk meniru teknik yang telah diajar oleh Jurutera. Tiba di kaunter tiket, Peguam membeli satu tiket sahaja untuk mereka bertiga. Tetapi apa yang menghairankan mereka adalah para Jurutera lansung tidak membeli walau satu pun tiket keretapi. Dengan suara yang lantang penuh rasa curiga seorang Peguam yang berkaliber, mereka bertanya :
" Bagaimanakah anda semua akan melakukannya ? "
" Diam, perhatikan dan kamu semua akan tahu bagaimana " dengan penuh bergaya dan selamba Jurutera itu menjawab.
Mereka semua menaiki keretapi tersebut. Seperti yang telah dilihat sebelumnya, ketiga-tiga Peguam itu masuk kedalam bilik air dan begitu juga dengan semua Jurutera itu masuk kedalam bilik air yang lain.
Tidak lama selepas keretapi bertolak, salah seorang dari Jurutera tersebut keluar dari bilik airnya dan mengetuk pintu bilik air yang lain :
" Sila berikan tiket anda"

ditranslatekan dari : http://www.notafikir.com/?cat=5
credit to tuan blog di atas... saya nak post dekat FB so kena translatekan ke MALAY..
tapi seriously, a little bit funny this story...
btw, cerita ni hanyalah rekaan semata-mata tanpa niat untuk menyinggung maner2 pihak yang terlibat..
tapi tipulah kalau tak rase lani macamkan...
nampak sangat yang IR ni semua memang pandai ngelat... hehehehehehe...
banyak jer idea2 yang tak logik kalau nak ngelat tue yerk...
biasalah... kalau nak seribu daya, tak nak apalagi ngelatlah...
janji terlepas dan melepaskan....
hhehehehehehehehhehehe....
Hidup kena sentiasa hepi, baru ader life....

Catatan popular daripada blog ini

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

HUBBY, DARLING , SWEETHEART

time ngah wat blogging walking...aku jumpa satu nukilan yang memang menarik and very funnylah...aku tak tau nak cakap...memang tak terluahlah....aku rasa nak gelak jer...
first time aku baca memang mencuit hati...aku tertarik betullah naletak kat blog aku...walau nukilannya sangat funny tapi aku rasa banyak pengajaran yang aku dapat..
apa ye bezanya hubby, darling and sweetheart yer...tertanya=tanya gak aku mase nengot tajuk tuh.... walau dengan penuh sinis dier cuba terangkan aper bezanya tapi memang banyak maksud dalamannya....renung-renungkanlah dan selamat bergelak..hahaha..
nukilan ni lansung takder kaitan dengan aku nyer feeling wat masa nih..jangan salah paham ok...

hubby..
dulu i benci..
sebab u budak lagi..
umor kite lari..
i takut tak serasi..
tapi i bole mati..
bile u takde kat sisi..
baru i akui..
memang i cintakan hubby..
nak wat camne lagi..
ngaku je la serah diri..

darling..
bile u ajak dating..
i gelak guling-guling..
sampai i jadi pening..
i tengok orang keliling..
tapi u tak ambik pusin…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART ONE

This just humble tips that I initially wanna share with my lovely sister and her friends. (for convenience , I will refer my sister and her friends as my students from now and onward). This slides I re share as a reference for them and initially taken from my slides when I did some explanation to them in my class. The tips in the slides were summary for what I had experienced and also from some latest input that I got from the expert. For a record, I'm not a teacher because I don't have any certificate but I just had my experiences as a Band 4 scorer in MUET. In addition, the tips I gathered for my students where most of them did not have a proper English education and I try my best to share tips that easily to understand and follow. 
Because I'm afraid that some of my students did not understand the slides, I will try to explain in bilingual for their sake. 

I'm pretty sure that most of my students did not watch this kind of drama because I did not get any response w…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…