Langkau ke kandungan utama

IR VS LAWYER



Tiga orang Peguam dan tiga orang Jurutera sedang dalam perjalanan ke sebuah Konvesyen dengan menaiki keretapi. Setelah tiba di stesen keretapi itu, setiap Peguam tersebut membeli tiket mereka masing-masing. Berlainan pula dengan tiga Jurutera tersebut yang hanya membeli satu tiket sahaja. Kerana hairan bercampur pula dengan sifat semula jadi seorang peguam yang sentiasa ingin mengetahui kebenaran, salah seorang dari Peguam tersebut bertanya :
" Kenapa kamu hanya membeli satu tiket sahaja sedangkan kamu bertiga ?"
" Diam, perhatikan kami dan kamu semua akan tahu bagaimana " jawab Jurutera tersebut.
Kemudian mereka semua menaiki keretapi tersebut. Ketiga-tiga Peguam duduk di kerusi mereka masing-masing. Manakala, kesemua Jurutera tersebut menyorok masuk ke daalam bilik air dan mengunci pintu bilik air tersebut.
Apabila Konduktor datang untuk mengutip tiket, dia mengetuk pintu bilik air dan berkata :
" Sila berikan tiket anda"
Pintu tersebut dibuka dan sebelah tangan dari salah seorang Jurutera tersebut dihulur ke luar dangan tiket digenggamannya. Konduktor tersebut mengambilnya dan terus bergerak.
Kesemua Peguam tersebut berasa kagum dan takjub dengan idea yang sangat bernas itu. Dalam perjalanan pulang dari Konvesyen, mereka mengambil keputusan untuk meniru teknik yang telah diajar oleh Jurutera. Tiba di kaunter tiket, Peguam membeli satu tiket sahaja untuk mereka bertiga. Tetapi apa yang menghairankan mereka adalah para Jurutera lansung tidak membeli walau satu pun tiket keretapi. Dengan suara yang lantang penuh rasa curiga seorang Peguam yang berkaliber, mereka bertanya :
" Bagaimanakah anda semua akan melakukannya ? "
" Diam, perhatikan dan kamu semua akan tahu bagaimana " dengan penuh bergaya dan selamba Jurutera itu menjawab.
Mereka semua menaiki keretapi tersebut. Seperti yang telah dilihat sebelumnya, ketiga-tiga Peguam itu masuk kedalam bilik air dan begitu juga dengan semua Jurutera itu masuk kedalam bilik air yang lain.
Tidak lama selepas keretapi bertolak, salah seorang dari Jurutera tersebut keluar dari bilik airnya dan mengetuk pintu bilik air yang lain :
" Sila berikan tiket anda"

ditranslatekan dari : http://www.notafikir.com/?cat=5
credit to tuan blog di atas... saya nak post dekat FB so kena translatekan ke MALAY..
tapi seriously, a little bit funny this story...
btw, cerita ni hanyalah rekaan semata-mata tanpa niat untuk menyinggung maner2 pihak yang terlibat..
tapi tipulah kalau tak rase lani macamkan...
nampak sangat yang IR ni semua memang pandai ngelat... hehehehehehe...
banyak jer idea2 yang tak logik kalau nak ngelat tue yerk...
biasalah... kalau nak seribu daya, tak nak apalagi ngelatlah...
janji terlepas dan melepaskan....
hhehehehehehehehhehehe....
Hidup kena sentiasa hepi, baru ader life....

Catatan popular daripada blog ini

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…

COLLATERAL LIGAMENT TEAR : PATIENT'S GUIDE

A Patient's Guide to Collateral Ligament Injuries Introduction The collateral ligaments are commonly injured parts of the knee. An injury to these ligaments usually involves a significant force, such as a fall while skiing or a direct impact to the side of the leg. This guide will help you understand where the collateral ligaments are locatedhow a collateral ligament injury causes problemshow doctors treat the condition Anatomy Where are the collateral ligaments, and what do they do? Ligaments are tough bands of tissue that connect the ends of bones together. There are two collateral ligaments, one on either side of the knee, that limit side to side motion of the knee. The medial collateral ligament (MCL) is found on the side of the knee closest to the other knee. The lateral collateral ligament (LCL) is found on the opposite side of the knee. Together, the collateral ligaments also work with the posterior cruciate ligament (PCL) to prevent excessive motion of the tibia posteriorly…

PANTUN CINTA ~~ CILOK FROM MY TWEET

berhias tandu daun selasih raja dewata megah berarak kemarau rindu menghakis kasih goyahlah cinta dicumbu jarak
pena dilarik mengukir kalam kalam ditulis atas suasa wahai angin sampaikanlah salam salam rindu curahan rasa
tumbuh tinggi pohon akasia singgah kelana memahat kenangan pemilik cinta biarlah rahsia silalah tunngu kiriman undangan
Tengah menggeledah arkib twitter, terjumpa pantun ini Kalau dikenang balik, terasa lawak dan kelakar. Waktu tu rasanya tengah jakun lagi dengan twitter. Tak sah kalau tak sehari mengtweet. 
Tak pasti pantun ini tentang apa dan siapa. Tapi bila check tarikh, macam dekat dengan waktu PADU. So, maybe semangat berpantun tiba-tiba datang berdamping. 
Aku rasa mesti waktu tu, follower aku banyak yang muntah hijau. Aku pun sekarang bila baca balik pantun ni, rasa nak hentak kepala kat meja ja. It's so cheesy. 



OPTICAL COMBUSTION ENGINE~~~~ A BRIEF INTRODUCTION

1.INTRODUCTION  Figure 1 : Optical Single Cylinder Engine Internal combustion (IC) performance is one of the important aspects in automotive industry. The higher the IC performance, the powerful the engine car to be, therefore cause the higher request between the lovers of high performance cars. However, engineers had faced lots of problem in the way to determine the exact and more accurate performance of IC engine. These problems happen due to lots of factor such as the material that IC engine made of from. The IC engine is made of from all-metal materials and this prevent engineers to gain a detailed insight of the mixing, combustion and emissions formation processes occurred in the cylinder of IC engine. Therefore, the Optical Engine has been introduced as the improvement to the original system. High-speed imaging combined with the optical access provided by a optical engine offer the ability to directly image and compare ignition and combustion phenomena of internal combustion engin…

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…