Langkau ke kandungan utama

KENANGAN ITU

kenangan datang dan kembali
bagai air ia akan mengalir pergi
dan kadangkala ia bagai titisan hujan
mencurahi bumi
kenangan
kadangkala bagai sembilu menghiris hati
pedih... terasa sakitnya
dan kadangkala ia bagaikan
senyuman seorang bunda
tenang penuh menyenangkan
semua orang kalau ditanya
pasti ada kenangan yang inGin selalu mereka kenang
dan ada yang kalau boleh ingin dibuang ke dalam sampah memori
tetapi ingin membuang kenangan yang satu itu
bukan kerja mudah
mungkin lebih mudah jika disuruh seorang yang berbadan besar
untuk menguruskan badan
kenangan pahit tiada sesiapa yang mahu menyimpannya
walhal ia adalah salah satu dari bahagian penting
dalam proses kehidupan kita sebagai manusia
tanpa kenangan itu
tidak mungkin kita akan jadi setabah ini
tanpa kenangan itu
tak mungkin kita akan jadi
sehebat yang kita ada pada hari ini
tanpa kenangan pahit itu
kita tidak tahu erti susah payah
untuk bangun dari terus dihantui kenangan yang tidak mahu diingati
sebagai contoh
kenangan seseorang yang telah ditinggalkan orang yang telah disayanginya
mungkin keran kekasihnya pergi meninggalkan dirinya bersama orang lain
si kekasih yang kecewa ini tidak akan pernah belajar
erti kekecewaan dalam menjalinkan sesuatu hubungan
jika dia tidak pernah dikecewakan
atas kekecewaan itu
dia nantinya akan tumbuh menjadi seseorang yang ampuh
tahan pada perpisahan
jika dia tidak berpisah
dia tidak akan tahu betapa susahnya
untuk memberi komitmen terhadap seseuatu perhubungan
dan atas perpisahan itu
dia belajar untuk memberi komitmen pada masa akan datang
sebenarnya
manusia belajar lebih banyak dari kenangan yang pahit itu
namun mereka tidak sedar akan itu
kekecewaan terhadap kenangan itu
telah menutup mata hati dan mata akal mereka
untuk menilai betapa berharganya kenangan pahit itu
itulah sifat manusia
selalu dikaburi oleh perasaan yang tidak jelas
dan senantiasa berasakan yang manis itulah gula
dan yang pahitlah itu hempedu
jadi apa hikmahnya...
fikir-fikirkanlah.....
adiyos....

Catatan popular daripada blog ini

COLLATERAL LIGAMENT TEAR : PATIENT'S GUIDE

A Patient's Guide to Collateral Ligament Injuries Introduction The collateral ligaments are commonly injured parts of the knee. An injury to these ligaments usually involves a significant force, such as a fall while skiing or a direct impact to the side of the leg. This guide will help you understand where the collateral ligaments are locatedhow a collateral ligament injury causes problemshow doctors treat the condition Anatomy Where are the collateral ligaments, and what do they do? Ligaments are tough bands of tissue that connect the ends of bones together. There are two collateral ligaments, one on either side of the knee, that limit side to side motion of the knee. The medial collateral ligament (MCL) is found on the side of the knee closest to the other knee. The lateral collateral ligament (LCL) is found on the opposite side of the knee. Together, the collateral ligaments also work with the posterior cruciate ligament (PCL) to prevent excessive motion of the tibia posteriorly…

DEMAM RINDU

pukul 2.30 pm : dah tak tahan sangat nak tanggung bebannya badan nie.. terpaksalah mengkuatkan diri ke klinik USM.. credit to miss driver and resultnya nurse : adik, memang panas nie badan.. kenapa tak datang awal2... saya : camner nak datang kalau kenanya tengah malam ( dalam hati : mybe nervous sangat nak ngadap dekan esok kot pasal design ) and suhu badan 37.8 C pergh... dah lama gak tak panas macam tue huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu dan biler im share the story with her she just simply said that " ko demam rindu kott " ummmm... demam rindu takderlah rindu sangat dengan ny UMMI pun and she replied " orang lain kowt" hypothesis dy agak meragukan so tak boleh diguna pakai lansung tapi at the end of the day Im have to agree with her need to admit that im absolutely demam rindu hehehehehehehhe unexpected lansung sebenarnya coz lmbat makan ubat tapi biler jer dah jumpa terus terasa kebah giler demam saya nie hehehehehehehhe..sumpah gediks  ( in the future kalau baca memang …

GOOD LUCK MY SISTER ON YOUR SPM

Dear my sister Najihah, I wish you the best for your SPM;s results. Whatever the result is, never lose faith A good results in SPM  as the people said is the good start for a better future but frankly speaking, its NOT a good results will not guarantee a good future because what FUTURE hold for you is still a SECRET that keep by the ALMIGHTY
So, dear sister I wanna you to keep your head held high never compare the results with others whatever it is your result especially don't compare it among the siblings every one of us have their own hurdles and destiny
and a reminder to you my dear sister you already decide what is your path do not think about what others get try the best what exactly in front of you do the best but keep in mind try to live your life to the fullest STUDY HARD PLAY HARD
 and last but not least, remember always I will always support you you may think that I try to get you into something but I will always try my best to find something that I think is the most suitable for you so, I will always…

HIKAYAT CINTA ~~~ CINTA MATI MACAM SAMPAH

Aku :Macam mana korang boleh start couple ni. Kau kenal dia waktu bila Kawan : Baru seminggu yang lepas. Alah waktu aku cakap nak pergi ATM tu. Terlanggar dia. Aku :Macam tu je. Sempat pulak kau dapat nombor dia. Kawan : Biasalah , kata romeo. 
Dan entah macam mana, awek kawan aku ni jadi baik dengan aku. Baiknya sampak lepak ke bilik dan tidur dekat bilik aku. Mungkin sebab sifat dia yang manja ni, buat kawan aku tertarik hati dengan dia. Tapi sifat manja dia yang  melampau juga buat kawan aku jadi rimas. Hubungan diorang tak bertahan lama. Tak sampai sebulan diorang clash. Dan yag jadi mangsa adalah aku.
Awek kawan : Macam mana ni. Kita sayang sangat lagi dengan dia. Sampai hati dia nak clash macam tu jer. Kita cinta mati dengan dia. Kita tak tahulah macam mana nak bayangkan hidup kita tanpa dia. Sampai hati dia buat kita macam ni. Kita sayang gila kat dia. Aku : -_- (Dan terus mendengar luahan awek kawan ni sampai pukul berapa entah)
Dan esoknya kawan aku jadi mangsa kemarahan aku. Dia seronok…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…