Langkau ke kandungan utama

CHILD ABUSE

CHILD ABUSE atau bahasa latinnya adalah pembuangan anak. Pembuangan anak sekarang ni merupakan isu paling hangat lebih hangat dari isu parlimen lagi...kenpa ye tiba2 tergerak hati ini untuk menulis entri tentang isu ini. Tak ader tajuk lain atau sekadar nak ikut trend masa kini...bercerita tentang yang panas sajer.... The main reason ialah sorang member bagitahu pasal seorang bayi malang ini menjadi habuan anjing selepas dia dengan penuh kasih sayangnya ditinggalkan di tepi semak oleh bidadari dunia yang diharapkan untuk menjadi pelingung mereka dari kezaliman dunia namun kata orang2 tua harapkan pagar, pagar makan padi...bidadari yang diarapkan untuk melindungi mereka,rupa-rupanya adalah syaitan bertopengkan manusia, membuang mereka ke tepi semak atau tempat sampah atau tepi2 surau dan lebih teruk di lubang jamban...yang musykilnya bagaimana masalah pembuangan anak ini bole terjadi negara kita...sebuah negara dimana rata2 penduduknya mempunyai pegangan agma tak kira Islam,Hindu atau lain....lebih menyedihkan ramai orang Melayu yang beragama Islam terlibat dengan isu ini....sudah jelas dan terang dalam agama kita zina itu dilarang...sudah jelas dalam Al QURAN perbuatan zina itu haram...malah mendekatinya pun dilarang...jadi kenapa ianya masih berlaku...bak kata NABIL RAJA LAWAK....lu fikirlah sendiri...

Adakah ini bukti cinta zaman sekarang.....adakah ini yang ingin kita banggakan pada anak cucu kita nati...adakah ini yang ingin kita hebahkan di mata dunia..lihatlah betapa hebatnya anak2 muda kami...menabur benih tak kira dimana, dengan siapa ....lihatlah betapa beraninya pemudi2 kami mengandung dan melahirkan beribu anak lalu dibuang begitu sahaja...tidak berperasaankah ibu2 kepada bayi malang ini...setelah penat dikandung selama 9 bulan sepuluh hari....kemudian bertarung nyawa untuk melahirkan mereka...dan akirnya dibuang begitu sahaja..menjadi santapan binatang liar...kalau begitulah pengakhirannya...kenapa tidak digugurkan sahaja mereka ketika di awal kandungan lagi...kalau tidak mahu dijaga anak itu kenapa perlu memenatkan badan mengandungkan mereka....mungkin alasan mereka...gugurkan anak..tak boleh,membunuh namanya....adakah tidak terfikir di fikiran mereka apabila mereka membuang anak itu dan akhirnya menjadi santapan haiwan liar itu sama sahaja dengan membunuh cuma mereka tidak mengotorkan tangan mereka sendiri dengan perbuatan kejam itu...huh..kalaulah mereka boleh berfikir...sudah tentu mereka tidak akan melakukann perbuatan terkutuk itu...kalaulah mereka ada akal fikiran tentu mereka dapat mengawal nafsu mereka dari merajai diri.....atau mungkin mereka tiada duit untuk mengugurkan anak atau membeli komdom...mungkin kerajaan perlu menyediakan kondom secara percuma atau memberikan bayaran percuma kepada mereka2 yang ingin mengugurkan anak....wah ini cadagan yang sangat baik..mungkin boleh dipanjangkan ke dewan parlimen...hehehehe...

Sudah sakit mata melihat aksi2 yang tak sepatutnya dipertontonkan di khalayak ramai...malah suami isteri pun tidak beraksi seperti itu...tapi lebih sakit lagi mata apabila melihat gambar2 bayi malang ini....sudah penat telinga mendengar ramai pasangan ditangkap basah oleh JABATAN AGAMA...tapi penat lagi telinga mendengar cerita bayi2 malang dibuang disana dan disini.....pilu rasanya hati melihat anak2 muda melakuka aksi tidak senonoh....tapi pilu lagi hati melihat bayi2 ini menjadi santapan haiwan liar... apakah yang boleh kita lakukan untuk membendung gejala ini....apakah kita hanya ingin melihat sahaja...menjadi saksi kepada kezaliman atas kebodohan kita semua.... Fikir-fikirkanlah...semoga ianya tidak akan menjadi trend yang boleh dibanggakan dan semoga ianya tidak akan berlaku ke atas diri kita semua....AMIN...

Catatan popular daripada blog ini

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

HUBBY, DARLING , SWEETHEART

time ngah wat blogging walking...aku jumpa satu nukilan yang memang menarik and very funnylah...aku tak tau nak cakap...memang tak terluahlah....aku rasa nak gelak jer...
first time aku baca memang mencuit hati...aku tertarik betullah naletak kat blog aku...walau nukilannya sangat funny tapi aku rasa banyak pengajaran yang aku dapat..
apa ye bezanya hubby, darling and sweetheart yer...tertanya=tanya gak aku mase nengot tajuk tuh.... walau dengan penuh sinis dier cuba terangkan aper bezanya tapi memang banyak maksud dalamannya....renung-renungkanlah dan selamat bergelak..hahaha..
nukilan ni lansung takder kaitan dengan aku nyer feeling wat masa nih..jangan salah paham ok...

hubby..
dulu i benci..
sebab u budak lagi..
umor kite lari..
i takut tak serasi..
tapi i bole mati..
bile u takde kat sisi..
baru i akui..
memang i cintakan hubby..
nak wat camne lagi..
ngaku je la serah diri..

darling..
bile u ajak dating..
i gelak guling-guling..
sampai i jadi pening..
i tengok orang keliling..
tapi u tak ambik pusin…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART ONE

This just humble tips that I initially wanna share with my lovely sister and her friends. (for convenience , I will refer my sister and her friends as my students from now and onward). This slides I re share as a reference for them and initially taken from my slides when I did some explanation to them in my class. The tips in the slides were summary for what I had experienced and also from some latest input that I got from the expert. For a record, I'm not a teacher because I don't have any certificate but I just had my experiences as a Band 4 scorer in MUET. In addition, the tips I gathered for my students where most of them did not have a proper English education and I try my best to share tips that easily to understand and follow. 
Because I'm afraid that some of my students did not understand the slides, I will try to explain in bilingual for their sake. 

I'm pretty sure that most of my students did not watch this kind of drama because I did not get any response w…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…