Langkau ke kandungan utama

SEBUAH KEMAAFAN

ku siram air mawar putih
di atas pusara persahabatan
tanda sucinya kasihku padamu
sahabat yang umpama cahaya bintang
perjalanan kita tempuhi
penuh liku
penuh ranjau
namun kau setia bersamaku
ku sangka
panas hinnga ke petang
rupanya hujan di tengah hari
aku mengerti
aku mengakui
itu memang salahku
dan aku mengerti
jika kau tidak memaafiku
namun
tidak adakah secalit rindumu
pada persahabatan ini
tidak adakah ruang di hatimu
untuk memafkaan aku
sahabat
aku hanya ingin
secebis kemaafan darimu
berilah peluang terakhir kapadaku
untuk mengatakan
MAAFKAN AKU.....


KAWAN..... datang dan pergi...SAHABAT....walau saling tak bertegur sapa,walau jarang bersua muka tapi memori indah bersama sering bermain di mata....TEMAN.... penghibur kala sepi dan peneman kala riang...MEMBER...susah dan senang bersama, main bersama,belajar bersama, kutuk mengutuk, caci-mencaci itu semua dah jadi lumrah. Tak kira siapa bahan siapa, tak kira siapa lebih hebat...

Semua orang adalah kawan...sebab orang tua kata...kawan jangan ditolak, musuh jangan dicari....kemudian bertukar jadi sahabat dimana probability kaWan untuk jadi sahabat masih besar...tapi tak semua boleh terus menjadi teman dan juga member.... teman dan member bagi aku dua perkara yang berlainan.... bagaimana beza ejaan dan bunyinya begitu jugalah perbezaan maksudnya bagi aku.... Sahabat, Kawan, Teman atau Member...masing2 ada keistimewaan tersendiri...bagi aku semuanya adalah avalaible... sesiapa sahaja boleh jadi kawan atau sahabat tapi kurang yang boleh menjadi member atau teman.....

Sebenarnya repekan aku nih lansung takder kaitan ngan sajak di atas... tapi temanya kira samalah...pasal sebuah persahabatan.... Tentang sajak tuh.... tak tahu nak cerita macam mana...biarkanlah dulu...in da future kalau ader masa..baru ceriter... cuma .... kenapa begitu mudah untuk seseorang membuang persahabatan yang sangat erat...melupakan sahabat yang suatu ketika dulu sangat rapat dengan dirinya... walaupun di hati masih ada rasa sayang pada persahabatan itu....fikir-fikirkanlah...kita tak akan rasa kehilangan sesuatu itu...selagi ia masih di depan kita....Yang penting asal kita tak pernah terlambat untuk mengakuinya....ajal dan maut tak ada siapa yang dapat mengetahuinya...

Catatan popular daripada blog ini

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

HUBBY, DARLING , SWEETHEART

time ngah wat blogging walking...aku jumpa satu nukilan yang memang menarik and very funnylah...aku tak tau nak cakap...memang tak terluahlah....aku rasa nak gelak jer...
first time aku baca memang mencuit hati...aku tertarik betullah naletak kat blog aku...walau nukilannya sangat funny tapi aku rasa banyak pengajaran yang aku dapat..
apa ye bezanya hubby, darling and sweetheart yer...tertanya=tanya gak aku mase nengot tajuk tuh.... walau dengan penuh sinis dier cuba terangkan aper bezanya tapi memang banyak maksud dalamannya....renung-renungkanlah dan selamat bergelak..hahaha..
nukilan ni lansung takder kaitan dengan aku nyer feeling wat masa nih..jangan salah paham ok...

hubby..
dulu i benci..
sebab u budak lagi..
umor kite lari..
i takut tak serasi..
tapi i bole mati..
bile u takde kat sisi..
baru i akui..
memang i cintakan hubby..
nak wat camne lagi..
ngaku je la serah diri..

darling..
bile u ajak dating..
i gelak guling-guling..
sampai i jadi pening..
i tengok orang keliling..
tapi u tak ambik pusin…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART ONE

This just humble tips that I initially wanna share with my lovely sister and her friends. (for convenience , I will refer my sister and her friends as my students from now and onward). This slides I re share as a reference for them and initially taken from my slides when I did some explanation to them in my class. The tips in the slides were summary for what I had experienced and also from some latest input that I got from the expert. For a record, I'm not a teacher because I don't have any certificate but I just had my experiences as a Band 4 scorer in MUET. In addition, the tips I gathered for my students where most of them did not have a proper English education and I try my best to share tips that easily to understand and follow. 
Because I'm afraid that some of my students did not understand the slides, I will try to explain in bilingual for their sake. 

I'm pretty sure that most of my students did not watch this kind of drama because I did not get any response w…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…