Langkau ke kandungan utama

CULTURE SHOCK



CULTURE SHOCK atau dalam bahasanya dipanggil sebagai kejutan budaya. Sinonim dikaitkan dengan mereka2 yang melanjukan pelajaran ke institut pengajian tinggi. Kejutan budaya berlaku apabila mereka mengalami perubahan suasana persekitaran dan mereka tidak dapat menyesuaikan diri mereka dengan suasana tersebut. Bagi saya kejutan budaya ini boleh dibahagikan kepada dua jenis.

Pertama.....Kejutan budaya dalam suasana pembelajaran. Memang terasa lainnya belajar di sekolah menengah dan belajar di matrikulasi. Kalau di sekolah dulu tak perlu fikir panjang jika kita ingin ponteng kelas atau prep. Tapi di matrik untuk ponteng kuliah pun saya perlu memikirkannya 5x walhal niat saya tidak hadir adalah kerana ingin mendapatkan rawatan di klinik. Kalau dulu waktu ada prep pun rasanya jarang muka saya duduk di dalam kelas menghadap buku asyik melilau jer. Tapi sekarang di awal sem pun saya sudah biasa dengan kelaziman saya untuk study di library dan alhamdulillah saya dapat beristiqamah dengan rutin saya itu sehinggalah ke UPS. Kalau dulu rasa berat jer beg yang dibawa dek jadual yang padat dan buku2 yang tebal. Tapi kini hanya dengan beberapa helai kertas dan sebatang pen serta kalkulator saya boleh menelaah dengan tenang. Kalau dulu semuanya hanya datang kelas dan menadah telinga mendengar apa yang disampaikan oleh guru tanpa apa2 persediaan. Tapi sekarang jika terus membawa tabiat lama itu pasti akan jauh ketinggalan. kalau dulu dalam masa satu bulan cikgu habiskan 2 bab. Tapi sekarang dalam masa satu minggu pensyarah boleh habiskan dua bab sekaligus bersama ulangkaji terutamanya matapelajaran fizik. Kalau dulu kita hanya goyang kaki saja menunggu cikgu masuk dalam kelas atau paling kurang ketua kelas akan pergi mencari guru yang tidak masuk. Tapi di matrik kita yang akan bergerak ke tempat2 yang telah ditetapkan. Jadi semuanya harus bergerak dalam masa yang seminima mungkin dan jika dilihat pun rata2nya bergerak seperti MONOREL di KL.

Dan kedua....... Gaya hidup. Saya beruntung kerana bercampur dengan rakan2 yang berbagai fiil semenjak dari kecil lagi. Jadi tidak canggung bagi saya apabila melihat rakan2 yang berbagai ragam di sini. Saya tidak tahu bagaimana saya harus menjelaskannya. COUPLE @ DATING itu perkara biasa di sini. Setiap malam pulang dari library saya akan melalui jalan yang sama dan setiap itulah pemandagan yang sama juga akan disajikan kepada saya. Kalau tidak kuat iman dan kalau saya tidak ada komitmen lain pasti saya juga akan menjadi salah satu daripada mereka. Dan kalau tidak kena gayanya gejala ini akan merebak seperti H1N1 yang melanda sekarang. Berbagai ragam yang ada kadang2 membuat saya lebih berfikir , apakah yang akan terjadi kalau saya mengalami shock culture inI. Apakah yang akan saya lakukan. Disini tiada sesiapa yang akan menasihati kita dan tiada sesiapa yang akan membimbing kita 24 jam. Kitalah yang akan membimbing diri kita sendiri. Kita jugalah yang akan menjadi mak guard keatas diri kita.......

CULTURE SHOCK .... kenapa saya menulis tentang ini. Mungkin disebabkan saya berasa hairan dan terkejut apabila melihat beberapa kenalan yang saya kenal agak berubah. Benar manusia sentiasa berubah tetapi biarlah perubahan itu sentiasa ke arah kebaikan. Dan saya juga harap saya adalah salah seorang dari mereka yang berubah ke arah kebaikan. Sukar sebenarnya untuk menyesuaikan diri terhadap satu suasana yang lain dari kehidupan kita sebelum ini. Tetapi apaapapun kita kena terus mencuba kerana hidup ini adalah satu experiment di mana untuk mencipta satu kejayaan perlu adanya percubaan......And the most important is hidup ini juga sebenarnya adalah satu percubaan dari ALLAH kepada kita hambaNYA...............

Catatan popular daripada blog ini

COLLATERAL LIGAMENT TEAR : PATIENT'S GUIDE

A Patient's Guide to Collateral Ligament Injuries Introduction The collateral ligaments are commonly injured parts of the knee. An injury to these ligaments usually involves a significant force, such as a fall while skiing or a direct impact to the side of the leg. This guide will help you understand where the collateral ligaments are locatedhow a collateral ligament injury causes problemshow doctors treat the condition Anatomy Where are the collateral ligaments, and what do they do? Ligaments are tough bands of tissue that connect the ends of bones together. There are two collateral ligaments, one on either side of the knee, that limit side to side motion of the knee. The medial collateral ligament (MCL) is found on the side of the knee closest to the other knee. The lateral collateral ligament (LCL) is found on the opposite side of the knee. Together, the collateral ligaments also work with the posterior cruciate ligament (PCL) to prevent excessive motion of the tibia posteriorly…

DEMAM RINDU

pukul 2.30 pm : dah tak tahan sangat nak tanggung bebannya badan nie.. terpaksalah mengkuatkan diri ke klinik USM.. credit to miss driver and resultnya nurse : adik, memang panas nie badan.. kenapa tak datang awal2... saya : camner nak datang kalau kenanya tengah malam ( dalam hati : mybe nervous sangat nak ngadap dekan esok kot pasal design ) and suhu badan 37.8 C pergh... dah lama gak tak panas macam tue huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu dan biler im share the story with her she just simply said that " ko demam rindu kott " ummmm... demam rindu takderlah rindu sangat dengan ny UMMI pun and she replied " orang lain kowt" hypothesis dy agak meragukan so tak boleh diguna pakai lansung tapi at the end of the day Im have to agree with her need to admit that im absolutely demam rindu hehehehehehehhe unexpected lansung sebenarnya coz lmbat makan ubat tapi biler jer dah jumpa terus terasa kebah giler demam saya nie hehehehehehehhe..sumpah gediks  ( in the future kalau baca memang …

GOOD LUCK MY SISTER ON YOUR SPM

Dear my sister Najihah, I wish you the best for your SPM;s results. Whatever the result is, never lose faith A good results in SPM  as the people said is the good start for a better future but frankly speaking, its NOT a good results will not guarantee a good future because what FUTURE hold for you is still a SECRET that keep by the ALMIGHTY
So, dear sister I wanna you to keep your head held high never compare the results with others whatever it is your result especially don't compare it among the siblings every one of us have their own hurdles and destiny
and a reminder to you my dear sister you already decide what is your path do not think about what others get try the best what exactly in front of you do the best but keep in mind try to live your life to the fullest STUDY HARD PLAY HARD
 and last but not least, remember always I will always support you you may think that I try to get you into something but I will always try my best to find something that I think is the most suitable for you so, I will always…

HIKAYAT CINTA ~~~ CINTA MATI MACAM SAMPAH

Aku :Macam mana korang boleh start couple ni. Kau kenal dia waktu bila Kawan : Baru seminggu yang lepas. Alah waktu aku cakap nak pergi ATM tu. Terlanggar dia. Aku :Macam tu je. Sempat pulak kau dapat nombor dia. Kawan : Biasalah , kata romeo. 
Dan entah macam mana, awek kawan aku ni jadi baik dengan aku. Baiknya sampak lepak ke bilik dan tidur dekat bilik aku. Mungkin sebab sifat dia yang manja ni, buat kawan aku tertarik hati dengan dia. Tapi sifat manja dia yang  melampau juga buat kawan aku jadi rimas. Hubungan diorang tak bertahan lama. Tak sampai sebulan diorang clash. Dan yag jadi mangsa adalah aku.
Awek kawan : Macam mana ni. Kita sayang sangat lagi dengan dia. Sampai hati dia nak clash macam tu jer. Kita cinta mati dengan dia. Kita tak tahulah macam mana nak bayangkan hidup kita tanpa dia. Sampai hati dia buat kita macam ni. Kita sayang gila kat dia. Aku : -_- (Dan terus mendengar luahan awek kawan ni sampai pukul berapa entah)
Dan esoknya kawan aku jadi mangsa kemarahan aku. Dia seronok…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…