Langkau ke kandungan utama

CULTURE SHOCK



CULTURE SHOCK atau dalam bahasanya dipanggil sebagai kejutan budaya. Sinonim dikaitkan dengan mereka2 yang melanjukan pelajaran ke institut pengajian tinggi. Kejutan budaya berlaku apabila mereka mengalami perubahan suasana persekitaran dan mereka tidak dapat menyesuaikan diri mereka dengan suasana tersebut. Bagi saya kejutan budaya ini boleh dibahagikan kepada dua jenis.

Pertama.....Kejutan budaya dalam suasana pembelajaran. Memang terasa lainnya belajar di sekolah menengah dan belajar di matrikulasi. Kalau di sekolah dulu tak perlu fikir panjang jika kita ingin ponteng kelas atau prep. Tapi di matrik untuk ponteng kuliah pun saya perlu memikirkannya 5x walhal niat saya tidak hadir adalah kerana ingin mendapatkan rawatan di klinik. Kalau dulu waktu ada prep pun rasanya jarang muka saya duduk di dalam kelas menghadap buku asyik melilau jer. Tapi sekarang di awal sem pun saya sudah biasa dengan kelaziman saya untuk study di library dan alhamdulillah saya dapat beristiqamah dengan rutin saya itu sehinggalah ke UPS. Kalau dulu rasa berat jer beg yang dibawa dek jadual yang padat dan buku2 yang tebal. Tapi kini hanya dengan beberapa helai kertas dan sebatang pen serta kalkulator saya boleh menelaah dengan tenang. Kalau dulu semuanya hanya datang kelas dan menadah telinga mendengar apa yang disampaikan oleh guru tanpa apa2 persediaan. Tapi sekarang jika terus membawa tabiat lama itu pasti akan jauh ketinggalan. kalau dulu dalam masa satu bulan cikgu habiskan 2 bab. Tapi sekarang dalam masa satu minggu pensyarah boleh habiskan dua bab sekaligus bersama ulangkaji terutamanya matapelajaran fizik. Kalau dulu kita hanya goyang kaki saja menunggu cikgu masuk dalam kelas atau paling kurang ketua kelas akan pergi mencari guru yang tidak masuk. Tapi di matrik kita yang akan bergerak ke tempat2 yang telah ditetapkan. Jadi semuanya harus bergerak dalam masa yang seminima mungkin dan jika dilihat pun rata2nya bergerak seperti MONOREL di KL.

Dan kedua....... Gaya hidup. Saya beruntung kerana bercampur dengan rakan2 yang berbagai fiil semenjak dari kecil lagi. Jadi tidak canggung bagi saya apabila melihat rakan2 yang berbagai ragam di sini. Saya tidak tahu bagaimana saya harus menjelaskannya. COUPLE @ DATING itu perkara biasa di sini. Setiap malam pulang dari library saya akan melalui jalan yang sama dan setiap itulah pemandagan yang sama juga akan disajikan kepada saya. Kalau tidak kuat iman dan kalau saya tidak ada komitmen lain pasti saya juga akan menjadi salah satu daripada mereka. Dan kalau tidak kena gayanya gejala ini akan merebak seperti H1N1 yang melanda sekarang. Berbagai ragam yang ada kadang2 membuat saya lebih berfikir , apakah yang akan terjadi kalau saya mengalami shock culture inI. Apakah yang akan saya lakukan. Disini tiada sesiapa yang akan menasihati kita dan tiada sesiapa yang akan membimbing kita 24 jam. Kitalah yang akan membimbing diri kita sendiri. Kita jugalah yang akan menjadi mak guard keatas diri kita.......

CULTURE SHOCK .... kenapa saya menulis tentang ini. Mungkin disebabkan saya berasa hairan dan terkejut apabila melihat beberapa kenalan yang saya kenal agak berubah. Benar manusia sentiasa berubah tetapi biarlah perubahan itu sentiasa ke arah kebaikan. Dan saya juga harap saya adalah salah seorang dari mereka yang berubah ke arah kebaikan. Sukar sebenarnya untuk menyesuaikan diri terhadap satu suasana yang lain dari kehidupan kita sebelum ini. Tetapi apaapapun kita kena terus mencuba kerana hidup ini adalah satu experiment di mana untuk mencipta satu kejayaan perlu adanya percubaan......And the most important is hidup ini juga sebenarnya adalah satu percubaan dari ALLAH kepada kita hambaNYA...............

Catatan popular daripada blog ini

COLLATERAL LIGAMENT TEAR : PATIENT'S GUIDE

A Patient's Guide to Collateral Ligament Injuries Introduction The collateral ligaments are commonly injured parts of the knee. An injury to these ligaments usually involves a significant force, such as a fall while skiing or a direct impact to the side of the leg. This guide will help you understand where the collateral ligaments are locatedhow a collateral ligament injury causes problemshow doctors treat the condition Anatomy Where are the collateral ligaments, and what do they do? Ligaments are tough bands of tissue that connect the ends of bones together. There are two collateral ligaments, one on either side of the knee, that limit side to side motion of the knee. The medial collateral ligament (MCL) is found on the side of the knee closest to the other knee. The lateral collateral ligament (LCL) is found on the opposite side of the knee. Together, the collateral ligaments also work with the posterior cruciate ligament (PCL) to prevent excessive motion of the tibia posteriorly…

PANTUN CINTA ~~ CILOK FROM MY TWEET

berhias tandu daun selasih raja dewata megah berarak kemarau rindu menghakis kasih goyahlah cinta dicumbu jarak
pena dilarik mengukir kalam kalam ditulis atas suasa wahai angin sampaikanlah salam salam rindu curahan rasa
tumbuh tinggi pohon akasia singgah kelana memahat kenangan pemilik cinta biarlah rahsia silalah tunngu kiriman undangan
Tengah menggeledah arkib twitter, terjumpa pantun ini Kalau dikenang balik, terasa lawak dan kelakar. Waktu tu rasanya tengah jakun lagi dengan twitter. Tak sah kalau tak sehari mengtweet. 
Tak pasti pantun ini tentang apa dan siapa. Tapi bila check tarikh, macam dekat dengan waktu PADU. So, maybe semangat berpantun tiba-tiba datang berdamping. 
Aku rasa mesti waktu tu, follower aku banyak yang muntah hijau. Aku pun sekarang bila baca balik pantun ni, rasa nak hentak kepala kat meja ja. It's so cheesy. 



GOOD LUCK MY SISTER ON YOUR SPM

Dear my sister Najihah, I wish you the best for your SPM;s results. Whatever the result is, never lose faith A good results in SPM  as the people said is the good start for a better future but frankly speaking, its NOT a good results will not guarantee a good future because what FUTURE hold for you is still a SECRET that keep by the ALMIGHTY
So, dear sister I wanna you to keep your head held high never compare the results with others whatever it is your result especially don't compare it among the siblings every one of us have their own hurdles and destiny
and a reminder to you my dear sister you already decide what is your path do not think about what others get try the best what exactly in front of you do the best but keep in mind try to live your life to the fullest STUDY HARD PLAY HARD
 and last but not least, remember always I will always support you you may think that I try to get you into something but I will always try my best to find something that I think is the most suitable for you so, I will always…

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

OPTICAL COMBUSTION ENGINE~~~~ A BRIEF INTRODUCTION

1.INTRODUCTION  Figure 1 : Optical Single Cylinder Engine Internal combustion (IC) performance is one of the important aspects in automotive industry. The higher the IC performance, the powerful the engine car to be, therefore cause the higher request between the lovers of high performance cars. However, engineers had faced lots of problem in the way to determine the exact and more accurate performance of IC engine. These problems happen due to lots of factor such as the material that IC engine made of from. The IC engine is made of from all-metal materials and this prevent engineers to gain a detailed insight of the mixing, combustion and emissions formation processes occurred in the cylinder of IC engine. Therefore, the Optical Engine has been introduced as the improvement to the original system. High-speed imaging combined with the optical access provided by a optical engine offer the ability to directly image and compare ignition and combustion phenomena of internal combustion engin…