Langkau ke kandungan utama

CULTURE SHOCK



CULTURE SHOCK atau dalam bahasanya dipanggil sebagai kejutan budaya. Sinonim dikaitkan dengan mereka2 yang melanjukan pelajaran ke institut pengajian tinggi. Kejutan budaya berlaku apabila mereka mengalami perubahan suasana persekitaran dan mereka tidak dapat menyesuaikan diri mereka dengan suasana tersebut. Bagi saya kejutan budaya ini boleh dibahagikan kepada dua jenis.

Pertama.....Kejutan budaya dalam suasana pembelajaran. Memang terasa lainnya belajar di sekolah menengah dan belajar di matrikulasi. Kalau di sekolah dulu tak perlu fikir panjang jika kita ingin ponteng kelas atau prep. Tapi di matrik untuk ponteng kuliah pun saya perlu memikirkannya 5x walhal niat saya tidak hadir adalah kerana ingin mendapatkan rawatan di klinik. Kalau dulu waktu ada prep pun rasanya jarang muka saya duduk di dalam kelas menghadap buku asyik melilau jer. Tapi sekarang di awal sem pun saya sudah biasa dengan kelaziman saya untuk study di library dan alhamdulillah saya dapat beristiqamah dengan rutin saya itu sehinggalah ke UPS. Kalau dulu rasa berat jer beg yang dibawa dek jadual yang padat dan buku2 yang tebal. Tapi kini hanya dengan beberapa helai kertas dan sebatang pen serta kalkulator saya boleh menelaah dengan tenang. Kalau dulu semuanya hanya datang kelas dan menadah telinga mendengar apa yang disampaikan oleh guru tanpa apa2 persediaan. Tapi sekarang jika terus membawa tabiat lama itu pasti akan jauh ketinggalan. kalau dulu dalam masa satu bulan cikgu habiskan 2 bab. Tapi sekarang dalam masa satu minggu pensyarah boleh habiskan dua bab sekaligus bersama ulangkaji terutamanya matapelajaran fizik. Kalau dulu kita hanya goyang kaki saja menunggu cikgu masuk dalam kelas atau paling kurang ketua kelas akan pergi mencari guru yang tidak masuk. Tapi di matrik kita yang akan bergerak ke tempat2 yang telah ditetapkan. Jadi semuanya harus bergerak dalam masa yang seminima mungkin dan jika dilihat pun rata2nya bergerak seperti MONOREL di KL.

Dan kedua....... Gaya hidup. Saya beruntung kerana bercampur dengan rakan2 yang berbagai fiil semenjak dari kecil lagi. Jadi tidak canggung bagi saya apabila melihat rakan2 yang berbagai ragam di sini. Saya tidak tahu bagaimana saya harus menjelaskannya. COUPLE @ DATING itu perkara biasa di sini. Setiap malam pulang dari library saya akan melalui jalan yang sama dan setiap itulah pemandagan yang sama juga akan disajikan kepada saya. Kalau tidak kuat iman dan kalau saya tidak ada komitmen lain pasti saya juga akan menjadi salah satu daripada mereka. Dan kalau tidak kena gayanya gejala ini akan merebak seperti H1N1 yang melanda sekarang. Berbagai ragam yang ada kadang2 membuat saya lebih berfikir , apakah yang akan terjadi kalau saya mengalami shock culture inI. Apakah yang akan saya lakukan. Disini tiada sesiapa yang akan menasihati kita dan tiada sesiapa yang akan membimbing kita 24 jam. Kitalah yang akan membimbing diri kita sendiri. Kita jugalah yang akan menjadi mak guard keatas diri kita.......

CULTURE SHOCK .... kenapa saya menulis tentang ini. Mungkin disebabkan saya berasa hairan dan terkejut apabila melihat beberapa kenalan yang saya kenal agak berubah. Benar manusia sentiasa berubah tetapi biarlah perubahan itu sentiasa ke arah kebaikan. Dan saya juga harap saya adalah salah seorang dari mereka yang berubah ke arah kebaikan. Sukar sebenarnya untuk menyesuaikan diri terhadap satu suasana yang lain dari kehidupan kita sebelum ini. Tetapi apaapapun kita kena terus mencuba kerana hidup ini adalah satu experiment di mana untuk mencipta satu kejayaan perlu adanya percubaan......And the most important is hidup ini juga sebenarnya adalah satu percubaan dari ALLAH kepada kita hambaNYA...............

Catatan popular daripada blog ini

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

HUBBY, DARLING , SWEETHEART

time ngah wat blogging walking...aku jumpa satu nukilan yang memang menarik and very funnylah...aku tak tau nak cakap...memang tak terluahlah....aku rasa nak gelak jer...
first time aku baca memang mencuit hati...aku tertarik betullah naletak kat blog aku...walau nukilannya sangat funny tapi aku rasa banyak pengajaran yang aku dapat..
apa ye bezanya hubby, darling and sweetheart yer...tertanya=tanya gak aku mase nengot tajuk tuh.... walau dengan penuh sinis dier cuba terangkan aper bezanya tapi memang banyak maksud dalamannya....renung-renungkanlah dan selamat bergelak..hahaha..
nukilan ni lansung takder kaitan dengan aku nyer feeling wat masa nih..jangan salah paham ok...

hubby..
dulu i benci..
sebab u budak lagi..
umor kite lari..
i takut tak serasi..
tapi i bole mati..
bile u takde kat sisi..
baru i akui..
memang i cintakan hubby..
nak wat camne lagi..
ngaku je la serah diri..

darling..
bile u ajak dating..
i gelak guling-guling..
sampai i jadi pening..
i tengok orang keliling..
tapi u tak ambik pusin…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART ONE

This just humble tips that I initially wanna share with my lovely sister and her friends. (for convenience , I will refer my sister and her friends as my students from now and onward). This slides I re share as a reference for them and initially taken from my slides when I did some explanation to them in my class. The tips in the slides were summary for what I had experienced and also from some latest input that I got from the expert. For a record, I'm not a teacher because I don't have any certificate but I just had my experiences as a Band 4 scorer in MUET. In addition, the tips I gathered for my students where most of them did not have a proper English education and I try my best to share tips that easily to understand and follow. 
Because I'm afraid that some of my students did not understand the slides, I will try to explain in bilingual for their sake. 

I'm pretty sure that most of my students did not watch this kind of drama because I did not get any response w…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…