Langkau ke kandungan utama

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART ONE


This just humble tips that I initially wanna share with my lovely sister and her friends. (for convenience , I will refer my sister and her friends as my students from now and onward). This slides I re share as a reference for them and initially taken from my slides when I did some explanation to them in my class. The tips in the slides were summary for what I had experienced and also from some latest input that I got from the expert. For a record, I'm not a teacher because I don't have any certificate but I just had my experiences as a Band 4 scorer in MUET. In addition, the tips I gathered for my students where most of them did not have a proper English education and I try my best to share tips that easily to understand and follow. 

Because I'm afraid that some of my students did not understand the slides, I will try to explain in bilingual for their sake. 


I'm pretty sure that most of my students did not watch this kind of drama because I did not get any response when I show them this slide. Yeah, how silly I am. They are so called 'pondok' and 'arab' students. Why in earth that they will stumble with this kind of drama ? It shows how innocence they are. 


Translation : Saya sentiasa mengingatkan diri saya sendiri bahwa; 
Tidak akan ada satu pun apa yang saya katakan hari ini akan mengajar saya.
Oleh itu, sekiranya saya ingin belajar,
saya mesti melakukannya dengan mendengar. 

The funny part is when I show this slide and I asked them; Who is Larry King ? There were silly answer I heard; He is my grandfather. I also make some silly mistake here. I don't know whether I'm so high with the hot weather or simply forgotten due some error in my medulla oblongata. I had mistaken Larry King with Martin Luther King, Jr and proudly explained to them. OMG. 
So, for my students, please click the name if you wanna know about the person. 


Here, some funny reaction I got. When the guys see Emma Watson, they "istighfar" loudly with their silly faces. I'm kinda wondering actually whether they know or not about this great actress. 


Listening is the first component or paper in MUET. Detail explanations for this paper can be obtain here. The texts in listening test will be playing twice.

Translation : Berfikirlah mendengar seperti satu bentuk meditasi. 
Kosongkan minda dan beri tumpuan sepenunhnya pada pendengaran.

I stumble here when they ask me what it is meditation. I can't find the best way to define it in Bahasa. Meditation is directly translate as "meditasi" in Bahasa. Meditation if refer to Wiki " adalah satu latihan diamana individu melatih minda atau untuk menjadi satu dengan minda. Tujuan utama meditasi adalah untuk mendapatkan ketenangan. Dan sebagai seorang Muslim, keadaan meditasi boleh disamakan dengan keadaan minda dan fikiran kita semasa ingin menunaikan Solah. Lapangkan pemikiran daripada memikirkan hal duniawi dan menumpukan perhatian sepenuhnya pada setiap lafaz ayat dalam solah dan perbuatan dalam solah untuk mengingati ALLAH pemilik segalanya. 


Here, some important actions need to be taken when enter the examination hall. Anda akan diberi masa selama dua minit untuk meneliti kertas soalan. Semasa dua minit itu, baca soalan dengan cermat dan laju untuk mendapatkan gambaran kasar tentang teks yang akan dibaca. If possible, highlight main idea sebagai langkah berja-jaga agar tidak terlepas point. Ini juga akan membantu semasa proses pendengaran. Telinga akan menjadi peka terhadap perkataan atau informasi yang ingin dicari. 


PERINGATAN : DENGAR SAJA AUDIO DIMAINKAN , SILA ANGKAT TANGAN JIKA AUDIo YAN DIMAINKAN TIDAK BERAPA JELAS. DAN JIKA ADA SEBARANG GANGGUAN BUNYI SEPERTI BUNYI MESIN RUMPUT ATAU BUNYI KETAWA DAN BERSEMBANG, SILA ANGKAT TANGAN DAN BERITAHU PADA PEMERIKSA.
 INI ADALAH HAK ANDA

For the first time, cari perkataan yang sama di dalam teks. Cari informasi yang hilang. Gunakan pensil dan tulis semua jawapan yang berkemungkinan. 

Jangan terpengaruh dengan accent yang ada pada audio. Jika boleh, tahan gelak dan fokus pada perkataan bukan gaya atau suara percakapan. Ignore the accent because it will affect your focus. 


Give extra attention when you heard the transitional words. Usually, after this word, there will be some important information. Jika boleh, HAFAL SENARAI TRANSITIONAL WORDS. 
Ini akan membantu untuk fokus pada perkataan yang sepatutnya.  


Jangan panik jika tidak dapat mencari jawapan atau perkataan yang digunakan sangat sukar didengar. Kadangkala, teks yang dimainkan akan menggunakan 'Jargon' yang jarang digunakan dalam kehidupan seharian." Jargon" adalah perkataan khusus yang digunakan dalam sesuati bidang. As an example, engineering term or financial term.
Lapangkan fikiran dan beri perhatian untuk mendengar teks yang selanjutnya. Setiap teks dimainkan mempunyai tahap kesukaran yang berbeza. Dan jangan lupa anda mempunyai peluang kedua untuk mendengar semula teks.

will be continue with PART TWO






Catatan popular daripada blog ini

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

HUBBY, DARLING , SWEETHEART

time ngah wat blogging walking...aku jumpa satu nukilan yang memang menarik and very funnylah...aku tak tau nak cakap...memang tak terluahlah....aku rasa nak gelak jer...
first time aku baca memang mencuit hati...aku tertarik betullah naletak kat blog aku...walau nukilannya sangat funny tapi aku rasa banyak pengajaran yang aku dapat..
apa ye bezanya hubby, darling and sweetheart yer...tertanya=tanya gak aku mase nengot tajuk tuh.... walau dengan penuh sinis dier cuba terangkan aper bezanya tapi memang banyak maksud dalamannya....renung-renungkanlah dan selamat bergelak..hahaha..
nukilan ni lansung takder kaitan dengan aku nyer feeling wat masa nih..jangan salah paham ok...

hubby..
dulu i benci..
sebab u budak lagi..
umor kite lari..
i takut tak serasi..
tapi i bole mati..
bile u takde kat sisi..
baru i akui..
memang i cintakan hubby..
nak wat camne lagi..
ngaku je la serah diri..

darling..
bile u ajak dating..
i gelak guling-guling..
sampai i jadi pening..
i tengok orang keliling..
tapi u tak ambik pusin…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…