Langkau ke kandungan utama

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART ONE


This just humble tips that I initially wanna share with my lovely sister and her friends. (for convenience , I will refer my sister and her friends as my students from now and onward). This slides I re share as a reference for them and initially taken from my slides when I did some explanation to them in my class. The tips in the slides were summary for what I had experienced and also from some latest input that I got from the expert. For a record, I'm not a teacher because I don't have any certificate but I just had my experiences as a Band 4 scorer in MUET. In addition, the tips I gathered for my students where most of them did not have a proper English education and I try my best to share tips that easily to understand and follow. 

Because I'm afraid that some of my students did not understand the slides, I will try to explain in bilingual for their sake. 


I'm pretty sure that most of my students did not watch this kind of drama because I did not get any response when I show them this slide. Yeah, how silly I am. They are so called 'pondok' and 'arab' students. Why in earth that they will stumble with this kind of drama ? It shows how innocence they are. 


Translation : Saya sentiasa mengingatkan diri saya sendiri bahwa; 
Tidak akan ada satu pun apa yang saya katakan hari ini akan mengajar saya.
Oleh itu, sekiranya saya ingin belajar,
saya mesti melakukannya dengan mendengar. 

The funny part is when I show this slide and I asked them; Who is Larry King ? There were silly answer I heard; He is my grandfather. I also make some silly mistake here. I don't know whether I'm so high with the hot weather or simply forgotten due some error in my medulla oblongata. I had mistaken Larry King with Martin Luther King, Jr and proudly explained to them. OMG. 
So, for my students, please click the name if you wanna know about the person. 


Here, some funny reaction I got. When the guys see Emma Watson, they "istighfar" loudly with their silly faces. I'm kinda wondering actually whether they know or not about this great actress. 


Listening is the first component or paper in MUET. Detail explanations for this paper can be obtain here. The texts in listening test will be playing twice.

Translation : Berfikirlah mendengar seperti satu bentuk meditasi. 
Kosongkan minda dan beri tumpuan sepenunhnya pada pendengaran.

I stumble here when they ask me what it is meditation. I can't find the best way to define it in Bahasa. Meditation is directly translate as "meditasi" in Bahasa. Meditation if refer to Wiki " adalah satu latihan diamana individu melatih minda atau untuk menjadi satu dengan minda. Tujuan utama meditasi adalah untuk mendapatkan ketenangan. Dan sebagai seorang Muslim, keadaan meditasi boleh disamakan dengan keadaan minda dan fikiran kita semasa ingin menunaikan Solah. Lapangkan pemikiran daripada memikirkan hal duniawi dan menumpukan perhatian sepenuhnya pada setiap lafaz ayat dalam solah dan perbuatan dalam solah untuk mengingati ALLAH pemilik segalanya. 


Here, some important actions need to be taken when enter the examination hall. Anda akan diberi masa selama dua minit untuk meneliti kertas soalan. Semasa dua minit itu, baca soalan dengan cermat dan laju untuk mendapatkan gambaran kasar tentang teks yang akan dibaca. If possible, highlight main idea sebagai langkah berja-jaga agar tidak terlepas point. Ini juga akan membantu semasa proses pendengaran. Telinga akan menjadi peka terhadap perkataan atau informasi yang ingin dicari. 


PERINGATAN : DENGAR SAJA AUDIO DIMAINKAN , SILA ANGKAT TANGAN JIKA AUDIo YAN DIMAINKAN TIDAK BERAPA JELAS. DAN JIKA ADA SEBARANG GANGGUAN BUNYI SEPERTI BUNYI MESIN RUMPUT ATAU BUNYI KETAWA DAN BERSEMBANG, SILA ANGKAT TANGAN DAN BERITAHU PADA PEMERIKSA.
 INI ADALAH HAK ANDA

For the first time, cari perkataan yang sama di dalam teks. Cari informasi yang hilang. Gunakan pensil dan tulis semua jawapan yang berkemungkinan. 

Jangan terpengaruh dengan accent yang ada pada audio. Jika boleh, tahan gelak dan fokus pada perkataan bukan gaya atau suara percakapan. Ignore the accent because it will affect your focus. 


Give extra attention when you heard the transitional words. Usually, after this word, there will be some important information. Jika boleh, HAFAL SENARAI TRANSITIONAL WORDS. 
Ini akan membantu untuk fokus pada perkataan yang sepatutnya.  


Jangan panik jika tidak dapat mencari jawapan atau perkataan yang digunakan sangat sukar didengar. Kadangkala, teks yang dimainkan akan menggunakan 'Jargon' yang jarang digunakan dalam kehidupan seharian." Jargon" adalah perkataan khusus yang digunakan dalam sesuati bidang. As an example, engineering term or financial term.
Lapangkan fikiran dan beri perhatian untuk mendengar teks yang selanjutnya. Setiap teks dimainkan mempunyai tahap kesukaran yang berbeza. Dan jangan lupa anda mempunyai peluang kedua untuk mendengar semula teks.

will be continue with PART TWO






Catatan popular daripada blog ini

COLLATERAL LIGAMENT TEAR : PATIENT'S GUIDE

A Patient's Guide to Collateral Ligament Injuries Introduction The collateral ligaments are commonly injured parts of the knee. An injury to these ligaments usually involves a significant force, such as a fall while skiing or a direct impact to the side of the leg. This guide will help you understand where the collateral ligaments are locatedhow a collateral ligament injury causes problemshow doctors treat the condition Anatomy Where are the collateral ligaments, and what do they do? Ligaments are tough bands of tissue that connect the ends of bones together. There are two collateral ligaments, one on either side of the knee, that limit side to side motion of the knee. The medial collateral ligament (MCL) is found on the side of the knee closest to the other knee. The lateral collateral ligament (LCL) is found on the opposite side of the knee. Together, the collateral ligaments also work with the posterior cruciate ligament (PCL) to prevent excessive motion of the tibia posteriorly…

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

DEMAM RINDU

pukul 2.30 pm : dah tak tahan sangat nak tanggung bebannya badan nie.. terpaksalah mengkuatkan diri ke klinik USM.. credit to miss driver and resultnya nurse : adik, memang panas nie badan.. kenapa tak datang awal2... saya : camner nak datang kalau kenanya tengah malam ( dalam hati : mybe nervous sangat nak ngadap dekan esok kot pasal design ) and suhu badan 37.8 C pergh... dah lama gak tak panas macam tue huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu dan biler im share the story with her she just simply said that " ko demam rindu kott " ummmm... demam rindu takderlah rindu sangat dengan ny UMMI pun and she replied " orang lain kowt" hypothesis dy agak meragukan so tak boleh diguna pakai lansung tapi at the end of the day Im have to agree with her need to admit that im absolutely demam rindu hehehehehehehhe unexpected lansung sebenarnya coz lmbat makan ubat tapi biler jer dah jumpa terus terasa kebah giler demam saya nie hehehehehehehhe..sumpah gediks  ( in the future kalau baca memang …

DREAMLAND: BUY TOYOTA FJ CRUISER

dulu2 memang nak sangat beli sportcar tapi bila fikir segala aspek rasa tidaklah unless kalau duit berlebihan sangat dan kalau ada yg baik hati nak bagi saya terima dengan senang hati
sebab sudah ada cik betty so for starting, tak adalah nak fikir sangat  untuk beli kereta bila dah start kerja but then, akan start jugak simpan duit nak beli kereta sendiri and my dram car for now TOYOTA FJ CRUISER
first tima nampak kereta nie masa nak pergi airport sekat PENANG first time nampak memang falling in love at first sight tak tahu apa orang lain cakap but personally, aku rasa bentuk dia nak menyerupai HUMMER so,nak beli hummer memang jauh lagilah dapat FJ CRUISER nie  pun boleh kira dah besar rahmat
dia ada banyak colour antara yg ada hitam putih biru and kuning tap entah kenapa pilihan maybe antara hitam dan kuning dan aku google image tadi aku jumpa yg update version tuk warna kuning memnag stylo habis  hehehehehehehe tak percaya cuba nengok kat bawah nie

cuba search kai internet tapi aku…

PANTUN CINTA ~~ CILOK FROM MY TWEET

berhias tandu daun selasih raja dewata megah berarak kemarau rindu menghakis kasih goyahlah cinta dicumbu jarak
pena dilarik mengukir kalam kalam ditulis atas suasa wahai angin sampaikanlah salam salam rindu curahan rasa
tumbuh tinggi pohon akasia singgah kelana memahat kenangan pemilik cinta biarlah rahsia silalah tunngu kiriman undangan
Tengah menggeledah arkib twitter, terjumpa pantun ini Kalau dikenang balik, terasa lawak dan kelakar. Waktu tu rasanya tengah jakun lagi dengan twitter. Tak sah kalau tak sehari mengtweet. 
Tak pasti pantun ini tentang apa dan siapa. Tapi bila check tarikh, macam dekat dengan waktu PADU. So, maybe semangat berpantun tiba-tiba datang berdamping. 
Aku rasa mesti waktu tu, follower aku banyak yang muntah hijau. Aku pun sekarang bila baca balik pantun ni, rasa nak hentak kepala kat meja ja. It's so cheesy.