Langkau ke kandungan utama

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART ONE


This just humble tips that I initially wanna share with my lovely sister and her friends. (for convenience , I will refer my sister and her friends as my students from now and onward). This slides I re share as a reference for them and initially taken from my slides when I did some explanation to them in my class. The tips in the slides were summary for what I had experienced and also from some latest input that I got from the expert. For a record, I'm not a teacher because I don't have any certificate but I just had my experiences as a Band 4 scorer in MUET. In addition, the tips I gathered for my students where most of them did not have a proper English education and I try my best to share tips that easily to understand and follow. 

Because I'm afraid that some of my students did not understand the slides, I will try to explain in bilingual for their sake. 


I'm pretty sure that most of my students did not watch this kind of drama because I did not get any response when I show them this slide. Yeah, how silly I am. They are so called 'pondok' and 'arab' students. Why in earth that they will stumble with this kind of drama ? It shows how innocence they are. 


Translation : Saya sentiasa mengingatkan diri saya sendiri bahwa; 
Tidak akan ada satu pun apa yang saya katakan hari ini akan mengajar saya.
Oleh itu, sekiranya saya ingin belajar,
saya mesti melakukannya dengan mendengar. 

The funny part is when I show this slide and I asked them; Who is Larry King ? There were silly answer I heard; He is my grandfather. I also make some silly mistake here. I don't know whether I'm so high with the hot weather or simply forgotten due some error in my medulla oblongata. I had mistaken Larry King with Martin Luther King, Jr and proudly explained to them. OMG. 
So, for my students, please click the name if you wanna know about the person. 


Here, some funny reaction I got. When the guys see Emma Watson, they "istighfar" loudly with their silly faces. I'm kinda wondering actually whether they know or not about this great actress. 


Listening is the first component or paper in MUET. Detail explanations for this paper can be obtain here. The texts in listening test will be playing twice.

Translation : Berfikirlah mendengar seperti satu bentuk meditasi. 
Kosongkan minda dan beri tumpuan sepenunhnya pada pendengaran.

I stumble here when they ask me what it is meditation. I can't find the best way to define it in Bahasa. Meditation is directly translate as "meditasi" in Bahasa. Meditation if refer to Wiki " adalah satu latihan diamana individu melatih minda atau untuk menjadi satu dengan minda. Tujuan utama meditasi adalah untuk mendapatkan ketenangan. Dan sebagai seorang Muslim, keadaan meditasi boleh disamakan dengan keadaan minda dan fikiran kita semasa ingin menunaikan Solah. Lapangkan pemikiran daripada memikirkan hal duniawi dan menumpukan perhatian sepenuhnya pada setiap lafaz ayat dalam solah dan perbuatan dalam solah untuk mengingati ALLAH pemilik segalanya. 


Here, some important actions need to be taken when enter the examination hall. Anda akan diberi masa selama dua minit untuk meneliti kertas soalan. Semasa dua minit itu, baca soalan dengan cermat dan laju untuk mendapatkan gambaran kasar tentang teks yang akan dibaca. If possible, highlight main idea sebagai langkah berja-jaga agar tidak terlepas point. Ini juga akan membantu semasa proses pendengaran. Telinga akan menjadi peka terhadap perkataan atau informasi yang ingin dicari. 


PERINGATAN : DENGAR SAJA AUDIO DIMAINKAN , SILA ANGKAT TANGAN JIKA AUDIo YAN DIMAINKAN TIDAK BERAPA JELAS. DAN JIKA ADA SEBARANG GANGGUAN BUNYI SEPERTI BUNYI MESIN RUMPUT ATAU BUNYI KETAWA DAN BERSEMBANG, SILA ANGKAT TANGAN DAN BERITAHU PADA PEMERIKSA.
 INI ADALAH HAK ANDA

For the first time, cari perkataan yang sama di dalam teks. Cari informasi yang hilang. Gunakan pensil dan tulis semua jawapan yang berkemungkinan. 

Jangan terpengaruh dengan accent yang ada pada audio. Jika boleh, tahan gelak dan fokus pada perkataan bukan gaya atau suara percakapan. Ignore the accent because it will affect your focus. 


Give extra attention when you heard the transitional words. Usually, after this word, there will be some important information. Jika boleh, HAFAL SENARAI TRANSITIONAL WORDS. 
Ini akan membantu untuk fokus pada perkataan yang sepatutnya.  


Jangan panik jika tidak dapat mencari jawapan atau perkataan yang digunakan sangat sukar didengar. Kadangkala, teks yang dimainkan akan menggunakan 'Jargon' yang jarang digunakan dalam kehidupan seharian." Jargon" adalah perkataan khusus yang digunakan dalam sesuati bidang. As an example, engineering term or financial term.
Lapangkan fikiran dan beri perhatian untuk mendengar teks yang selanjutnya. Setiap teks dimainkan mempunyai tahap kesukaran yang berbeza. Dan jangan lupa anda mempunyai peluang kedua untuk mendengar semula teks.

will be continue with PART TWO






Catatan popular daripada blog ini

COLLATERAL LIGAMENT TEAR : PATIENT'S GUIDE

A Patient's Guide to Collateral Ligament Injuries Introduction The collateral ligaments are commonly injured parts of the knee. An injury to these ligaments usually involves a significant force, such as a fall while skiing or a direct impact to the side of the leg. This guide will help you understand where the collateral ligaments are locatedhow a collateral ligament injury causes problemshow doctors treat the condition Anatomy Where are the collateral ligaments, and what do they do? Ligaments are tough bands of tissue that connect the ends of bones together. There are two collateral ligaments, one on either side of the knee, that limit side to side motion of the knee. The medial collateral ligament (MCL) is found on the side of the knee closest to the other knee. The lateral collateral ligament (LCL) is found on the opposite side of the knee. Together, the collateral ligaments also work with the posterior cruciate ligament (PCL) to prevent excessive motion of the tibia posteriorly…

PANTUN CINTA ~~ CILOK FROM MY TWEET

berhias tandu daun selasih raja dewata megah berarak kemarau rindu menghakis kasih goyahlah cinta dicumbu jarak
pena dilarik mengukir kalam kalam ditulis atas suasa wahai angin sampaikanlah salam salam rindu curahan rasa
tumbuh tinggi pohon akasia singgah kelana memahat kenangan pemilik cinta biarlah rahsia silalah tunngu kiriman undangan
Tengah menggeledah arkib twitter, terjumpa pantun ini Kalau dikenang balik, terasa lawak dan kelakar. Waktu tu rasanya tengah jakun lagi dengan twitter. Tak sah kalau tak sehari mengtweet. 
Tak pasti pantun ini tentang apa dan siapa. Tapi bila check tarikh, macam dekat dengan waktu PADU. So, maybe semangat berpantun tiba-tiba datang berdamping. 
Aku rasa mesti waktu tu, follower aku banyak yang muntah hijau. Aku pun sekarang bila baca balik pantun ni, rasa nak hentak kepala kat meja ja. It's so cheesy. 



GOOD LUCK MY SISTER ON YOUR SPM

Dear my sister Najihah, I wish you the best for your SPM;s results. Whatever the result is, never lose faith A good results in SPM  as the people said is the good start for a better future but frankly speaking, its NOT a good results will not guarantee a good future because what FUTURE hold for you is still a SECRET that keep by the ALMIGHTY
So, dear sister I wanna you to keep your head held high never compare the results with others whatever it is your result especially don't compare it among the siblings every one of us have their own hurdles and destiny
and a reminder to you my dear sister you already decide what is your path do not think about what others get try the best what exactly in front of you do the best but keep in mind try to live your life to the fullest STUDY HARD PLAY HARD
 and last but not least, remember always I will always support you you may think that I try to get you into something but I will always try my best to find something that I think is the most suitable for you so, I will always…

OPTICAL COMBUSTION ENGINE~~~~ A BRIEF INTRODUCTION

1.INTRODUCTION  Figure 1 : Optical Single Cylinder Engine Internal combustion (IC) performance is one of the important aspects in automotive industry. The higher the IC performance, the powerful the engine car to be, therefore cause the higher request between the lovers of high performance cars. However, engineers had faced lots of problem in the way to determine the exact and more accurate performance of IC engine. These problems happen due to lots of factor such as the material that IC engine made of from. The IC engine is made of from all-metal materials and this prevent engineers to gain a detailed insight of the mixing, combustion and emissions formation processes occurred in the cylinder of IC engine. Therefore, the Optical Engine has been introduced as the improvement to the original system. High-speed imaging combined with the optical access provided by a optical engine offer the ability to directly image and compare ignition and combustion phenomena of internal combustion engin…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…