Langkau ke kandungan utama

CORETAN AWEK SPANAR : A NEW SEMESTER, A NEW ME


sudah masuk tiga minggu aku di USM terchenta nie
buat apa, mestiah belajar kan
pada siapa yang tak tahu lagi
aku ada insha allah, kalau semuanya berjalan lancar
dan aku harap sangatlah
aku ada masa berbaki dua semester lagi
untuk menghabiskan pengajian aku

entri kali ini sebenarnya tak tahu nak berkisah tentang apa 
tapi sekadar hendak 
berkongsi apa yang aku rasa
berkongi apa yang aku dapat
berkongsi apa yang aku alami 
untuk memudahkan tuan punya blog bekisah
aku pisahkan kisah aku kepada beberapa bahagian

#KISAH PERTAMA
masa hari pertama balik dari kampung
masuk je kedalam USM terchenta ni
aku tak rasa janggal
tapi lebih kepada rindu
mungkin sebab kali  ini balik dengan penuh ikhlas
memang untuk menuntut ilmu (ayat baik kejap)
dan lebih tidak rasa janggal bila
muka pertama yang aku nampak adalah muka coursemate aku
walau dia sudah habis tapi tengah jadi RA (research assistant)
dan kebetulan dia berjogging petang itu
dan aku anggap itu adalah permulaan yang baik

#KISAH KEDUA
kalau selalunya sebelum2 ini
aku selalu tuang hari pertama 
tetapi Alhamdulillah kali ini
aku berjaya mengubah rekod aku
hari pertama permualaan semester baru
aku berjaya memenuhi kelas pagi
kelas petang tak dapat sebab appointment dengan doktor
ini semua sebab aku berjaya daftar kelas awal2 semester
jadi tak pulak kalut untuk mendaftar di hari pertama

#KISAH KETIGA
aku tak pula terasa macam stranded sangat
sebab mungkin ada geng lain
yang sama jugak extend macam aku
jadi tidaklah rasa kesepian sangat
dan banyak jugak kawan batch yang still lagi di sini
sama ada jadi RA
atau sudah start buat Master


sebenarnya ada lagi kisah yang
perlu aku rasakn dimasukkan dalam coretan ni
tapi mungkin sambung nanti
adiyos.. 

Catatan popular daripada blog ini

COLLATERAL LIGAMENT TEAR : PATIENT'S GUIDE

A Patient's Guide to Collateral Ligament Injuries Introduction The collateral ligaments are commonly injured parts of the knee. An injury to these ligaments usually involves a significant force, such as a fall while skiing or a direct impact to the side of the leg. This guide will help you understand where the collateral ligaments are locatedhow a collateral ligament injury causes problemshow doctors treat the condition Anatomy Where are the collateral ligaments, and what do they do? Ligaments are tough bands of tissue that connect the ends of bones together. There are two collateral ligaments, one on either side of the knee, that limit side to side motion of the knee. The medial collateral ligament (MCL) is found on the side of the knee closest to the other knee. The lateral collateral ligament (LCL) is found on the opposite side of the knee. Together, the collateral ligaments also work with the posterior cruciate ligament (PCL) to prevent excessive motion of the tibia posteriorly…

PANTUN CINTA ~~ CILOK FROM MY TWEET

berhias tandu daun selasih raja dewata megah berarak kemarau rindu menghakis kasih goyahlah cinta dicumbu jarak
pena dilarik mengukir kalam kalam ditulis atas suasa wahai angin sampaikanlah salam salam rindu curahan rasa
tumbuh tinggi pohon akasia singgah kelana memahat kenangan pemilik cinta biarlah rahsia silalah tunngu kiriman undangan
Tengah menggeledah arkib twitter, terjumpa pantun ini Kalau dikenang balik, terasa lawak dan kelakar. Waktu tu rasanya tengah jakun lagi dengan twitter. Tak sah kalau tak sehari mengtweet. 
Tak pasti pantun ini tentang apa dan siapa. Tapi bila check tarikh, macam dekat dengan waktu PADU. So, maybe semangat berpantun tiba-tiba datang berdamping. 
Aku rasa mesti waktu tu, follower aku banyak yang muntah hijau. Aku pun sekarang bila baca balik pantun ni, rasa nak hentak kepala kat meja ja. It's so cheesy. 



GOOD LUCK MY SISTER ON YOUR SPM

Dear my sister Najihah, I wish you the best for your SPM;s results. Whatever the result is, never lose faith A good results in SPM  as the people said is the good start for a better future but frankly speaking, its NOT a good results will not guarantee a good future because what FUTURE hold for you is still a SECRET that keep by the ALMIGHTY
So, dear sister I wanna you to keep your head held high never compare the results with others whatever it is your result especially don't compare it among the siblings every one of us have their own hurdles and destiny
and a reminder to you my dear sister you already decide what is your path do not think about what others get try the best what exactly in front of you do the best but keep in mind try to live your life to the fullest STUDY HARD PLAY HARD
 and last but not least, remember always I will always support you you may think that I try to get you into something but I will always try my best to find something that I think is the most suitable for you so, I will always…

OPTICAL COMBUSTION ENGINE~~~~ A BRIEF INTRODUCTION

1.INTRODUCTION  Figure 1 : Optical Single Cylinder Engine Internal combustion (IC) performance is one of the important aspects in automotive industry. The higher the IC performance, the powerful the engine car to be, therefore cause the higher request between the lovers of high performance cars. However, engineers had faced lots of problem in the way to determine the exact and more accurate performance of IC engine. These problems happen due to lots of factor such as the material that IC engine made of from. The IC engine is made of from all-metal materials and this prevent engineers to gain a detailed insight of the mixing, combustion and emissions formation processes occurred in the cylinder of IC engine. Therefore, the Optical Engine has been introduced as the improvement to the original system. High-speed imaging combined with the optical access provided by a optical engine offer the ability to directly image and compare ignition and combustion phenomena of internal combustion engin…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…