Langkau ke kandungan utama

KASUM OH KASUM : HIDUP JANGAN KURANG AJAR


ini pulak repekan yang tak dijangka 
memang tak dirancang akan ader part 2
tapi biarlah aq luahkan dekat entry kali nie
kalau tak luahkan kat sini, kat maner lagikan
at least, kalau ader yang baca diorang paham kenapa dan mengapa
firstly, mintak maap kalau ader yang tak berkenan dengan cara saya jadi REFF
maaplah permainan kampung style, setakat tangkap muat nie
memang bukan taste saya
selalu kami jadi REF untuk negeri jerrr
seriously, bengkek rasa biler orang yang tak tau paper pasal RULE
boleh komen cara kita jadi REF
for ur information, aq insyaallah seadil mungkin
kalau ader aq bagi point FREE pun
aq akan pastikan both of the team will get the same FREE point
okay, part one is done

PART TWO pulak
yang buat aq elok COOL jadi panas balik 
biler diorang dah abis main
dan kami masuk untuk guna court balik
rasa sakit hati sebab ader mulut yang takder insurans 
boleh cakap 
" kalau tak tau main, tak yah jadi REF "
or something like that
ayat betulnya aq dah luper
coz badan memang time tue suhu memang already panas
disebabkan demam 
tambah panas bila dengar mulut longkang cakap camtue
then, I admit yg action aq pastu memang tak tunjukkan
kematangan aku as a senior yang kena memaapkan jerr kerjakan
tambah panas hati gua biler dy boleh cakap
" tak payahlah nak tunjuk perangai budak2 "
kalau perangai aq macam budak2
ko tue perangai lagi macam budak tak sekolah
sebab aku tahu kenapa kau cakap macam tue
sebab tak puas hati team ko kalahkan
then ko nak cakap REF salah pulak
WELL, aq luper typical pikiran dak2 melayu
kalau somrthing goes wrong, tak pernah nak admit dari dy
mesti tuding jaro orang lain
WELL, BRO
aq nak pesan satu jer 
as a senior yang banyak makan garam walau cikit
member aq banyak jer yang kasaq
banyak jer mulut longkang
BUT
cakap kasaq sangatlah beza dengan kurang ajaq
kalau kau terus ngan perangai tak sememeh ko nie
jangan marah kalau satu hari nanti
ader orang tolong ajarkan
cuma cara dy mengajar tue jerlah
sama ader kasaq atau halus
and jangan buat orang lain
jadi kurang ajaq dekat ko pulak
ingatlah BRO
kita hidup kat dunia ni pakai hukum KARMA
everything that u did, will come back to ur
takut nanti orang akan lagi kurang akaq dekat ko

and last part
sory sangat if in any way ko terasa
but seriously i hope yg ko akan terasa
dan berubahlah BRO
jangan merosakkan imej baik yang ang tengah try bina
sebab biasalah lumrah manusia
" kerna nila setitik , rosak susu sebelangan "

Catatan popular daripada blog ini

I'm OFFICIALLY 22

im officially 22 years old now i seriouslt did not know what to feel its not like during my ten years ago where im feeling excited to celebrate my birthday nowafay im not felt it anymore its felt like a normal day where i need to do my chores and also need to solve my life's problem
well then if i think back that I already 22 it make me realize there are lots of things that I need to do and need to accomplish if i make my mother as my benchmarking im still far away to get at a same level like her at least my mother when she's 22 she had found her other half means she already married with my father
meanwhile, im still nowhere im still finding the purpose of my life still try to rule out myself and im still far away from finding the other half of me
22 its like a magic number where ur think that u are big enough to make a big decision for ur life but u know deep in ur heart u still confused with ur choice
22  make me think harder than before lots of my friend already have their…

HUBBY, DARLING , SWEETHEART

time ngah wat blogging walking...aku jumpa satu nukilan yang memang menarik and very funnylah...aku tak tau nak cakap...memang tak terluahlah....aku rasa nak gelak jer...
first time aku baca memang mencuit hati...aku tertarik betullah naletak kat blog aku...walau nukilannya sangat funny tapi aku rasa banyak pengajaran yang aku dapat..
apa ye bezanya hubby, darling and sweetheart yer...tertanya=tanya gak aku mase nengot tajuk tuh.... walau dengan penuh sinis dier cuba terangkan aper bezanya tapi memang banyak maksud dalamannya....renung-renungkanlah dan selamat bergelak..hahaha..
nukilan ni lansung takder kaitan dengan aku nyer feeling wat masa nih..jangan salah paham ok...

hubby..
dulu i benci..
sebab u budak lagi..
umor kite lari..
i takut tak serasi..
tapi i bole mati..
bile u takde kat sisi..
baru i akui..
memang i cintakan hubby..
nak wat camne lagi..
ngaku je la serah diri..

darling..
bile u ajak dating..
i gelak guling-guling..
sampai i jadi pening..
i tengok orang keliling..
tapi u tak ambik pusin…

PALAPES

PALAPES.....
apakah itu.. seekor binatangkah atau nama makanan yang sangat enak
actuallty PALAPES is standing for Pasukan Latihan Pegawai Simpanan
and i had joined PALAPES UDARA or its comercial name is Air Force
Palapes di Usm terdiri daripada tiga jenis iaitu Palapes Darat, Palapes laut
dimana kedua-duanya berpusat di USM campus induk
manakala Palapes Udara pula berpusat di USM campus kejuruteraan
kenapa aku terpikir nak masuk yek...
actually since aku kat matriks lagi
aku dah pasang angan2 nak join Palapes ni
yelah seronok mendengar cerita dari Cikgu Fadhilah
tambahan pula pelbagai perkara baru aku boleh balajar
before aku disahkan senagai salah satu ahli Palapes
pelbagai prosedur yang perlu dilakukan
yalah palapes nih bukan calang2 skuad
dengar nama penuh pun ngerikan betul tak....
selepas menerima surat panggilan
kami diminta hadir ke kompleks sukan
untuk menjalani ujian kecergasan
alah macam ujian yang kita selalu buat dekat sekolah time PJ dulu
nasib baiklah aku baru ba…

MISS MID : MUET PREPARATION [LISTENING] ~~~~ PART ONE

This just humble tips that I initially wanna share with my lovely sister and her friends. (for convenience , I will refer my sister and her friends as my students from now and onward). This slides I re share as a reference for them and initially taken from my slides when I did some explanation to them in my class. The tips in the slides were summary for what I had experienced and also from some latest input that I got from the expert. For a record, I'm not a teacher because I don't have any certificate but I just had my experiences as a Band 4 scorer in MUET. In addition, the tips I gathered for my students where most of them did not have a proper English education and I try my best to share tips that easily to understand and follow. 
Because I'm afraid that some of my students did not understand the slides, I will try to explain in bilingual for their sake. 

I'm pretty sure that most of my students did not watch this kind of drama because I did not get any response w…

DEAR MY BESTIE, MIRA

Dear Mira, you are the only one who knows how truly crazy I am. You know me out and in. We have met when I am still an innocent girl (you have to admit it ) before I experienced that so called "culture shock" during our matriculation life. You know how drastically I changed. You know how crazy I can be literally. You know how havoc I can be. You know how moody I can be. But you never afraid of it. Instead, you help me to control my craziness and my mood swing. And thanks to you, I always save myself from a big humiliation. I don't know whether you still remember those moments. The recent one, surely the call that you receive on 4 am. When you strongly reject my crazy intention to make my confession. Fuhh, I really owed you the big one. 

Dear Mira, if one day, you and I never spoke to each other anymore, may ALLAH forbid it, I have to ask a lawyer to interdict you because you know lots of my secrets. Hehehehehehe. Just kidding. A million memories, thousand jokes (especia…